Mistrovství ČR v nočním OB pro Lenku Mechlovou a Miloše Nykodýma

Mistrovství ČR v nočním OB pro Lenku Mechlovou a Miloše Nykodýma

O uplynulé sobotě se téměř 500 orientačních běžců sjelo na Trutnovsko, do obce Horní Brusnice, v jejímž okolí se konalo Mistrovství České republiky v nočním orientačním běhu.

TIP: Přečtěte si také článek jaká bude nová sezóna orientačního běhu? Reprezentaci čeká Mistrovství světa i Evropy.

Svoje čelovky začali první závodníci žhavit v 21:00, neboť na tento čas byl naplánován start. Ten musí dle pravidel být minimálně hodinu po západu slunce, aby měli všichni srovnatelné podmínky, resp. tmu. Běželo se na nové mapě s názvem Holubí vrch v měřítku 1:10 000, v prostoru, který byl předtím zmapován naposledy v roce 2011. Na startu byla celá řada našich reprezentantů, pro které mohlo být domácí mistrovství dobrou prověrkou před nadcházejícím prestižním štafetovým závodem 10Mila. Ty se konají za dva týdny ve Švédsku a běží se právě v noci. Kdo bojoval o nejcennější medaile, to se dozvíte v krátkém rozboru.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Ženský souboj až do posledních metrů

Do hlavního ženského závodu intervalově vystartovalo 32 běžkyň usilujících o co nejlepší výsledek na trati 9,4 km vzdušnou čarou. Již od od první kontroly, na kterou vedl dlouhý postup, se do čela dostala brněnská závodnice Adéla Indráková. Její náskok se vyšplhal až na více než minutu, ale postupně ji začala stahovat Lenka Mechlová, a na sedmé kontrole měly obě závodnice rovnocenný čas. Poté běžely bez chyb a navyšovaly svoje vedení před dvojicí Šiková – Tužilová, kterým patřilo průběžné 3., resp. 4. místo. Na 14. kontrole ovšem Indráková výrazněji chybovala, a tak se Lenka Mechlová udržela na prvním místě až do cíle. Její čas v cíli byl 67:46. „Mám radost! Vzhledem k tomu, že jsem letos na noční OB vůbec netrénovala, tak je to opravdu pěkný výsledek a moc mě potěšil. Navíc je to můj první mistrovský titul v dospělých vůbec, takže paráda,“ rozplývala se v cíli šťastná vítězka.

1.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

67:46


2.

Indráková Adélka

SK Žabovřesky Brno

68:23

+ 0:37

3.

Šiková Karolína

OK Lokomotiva Plzeň

71:08

+ 3:22

4.

Tužilová Magdaléna

SK Žabovřesky Brno

72:09

+ 4:23

5.

Odehnalová Tereza

SK Žabovřesky Brno

74:12

+ 6:26

6.

Horová Pavla

OK Lokomotiva Pardubice

74:44

+ 6:58

Úprk za medailemi mezi muži

Kategorie elitních mužů H21 byla vzhledem k velkému počtu přihlášených (72 závodníků) rozdělena na dvě podkategorie. Všichni závodníci ale měli ve výsledku shodnou trať, protože na trati byla použita rozdělovací metoda formou motýlku (viz mapa). Parametry tratě 13,9 km délky a 285 metrů převýšení slibovaly rychlý závod, neboť čas vítěze byl stanoven na 70 minut. Již od začátku předvedl svou dobrou fyzickou kondici Miloš Nykodým, který sice na první kontrole udělal chybu, dále však pokračoval bez větších zaváhání až do cíle. „Jestli to Beťák půjde bez chyby, tak by mě mohl zaříznout,“ komentoval v cíli své šance na vítězství. A měl pravdu – Jan „Bet“ Procházka běžel výborně a dokázal Nykodýmovi sekundovat. Chyb ovšem udělal více než Miloš Nykodým, a bral tedy stříbrnou medaili. Třetí místo patřilo v cíli Danielu Hájkovi, který už měl větší ztrátu, ale udržel svůj náskok před čtvrtým Kubátem.

1.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

72:59


2.

Procházka Jan

SK Praga

74:44

+ 1:45

3.

Hájek Daniel

SK Žabovřesky Brno

76:42

+ 3:43

4.

Kubát Pavel

OK 99 Hradec Králové

77:16

+ 4:17

5.

Brlica Pavel

SK Žabovřesky Brno

80:12

+ 7:13

6.

Chromý Adam

KOS TJ Tesla Brno

80:57

+ 7:58

/fotografie: pódium – Magda Hrnčířová, start – Roman Zbranek/

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: