Finále Světového poháru v České republice již tento týden

Finále Světového poháru v České republice již tento týden

Finále Světového poháru v orientačním běhu bývalo tradičně v rukou švýcarských pořadatelů, letos však bylo pořadatelství přiděleno České republice. Nejlepší světoví závodníci se tedy mezi 4. – 7. říjnem představí v Praze, Českém ráji a Mladém Boleslavi ve čtyřech závodních disciplínách – premiérovém knock-out sprintu, napínavých sprintových štafetách, skalnaté krátké trati a finálovém závodě ve sprintu.

V českém týmu pro Světový pohár je po nominačních závodech celkem 13 mužů a 11 žen, mezi nimi i mladé juniorské naděje Tereza Janošíková, Tereza Čechová, Barbora Chaloupská, Vojtěch Sýkora, Tomáš Křivda a Otakar Hirš. Tyto doplní zkušení závodníci např. Vojtěch Král, Miloš Nykodým či Jana Knapová, šanci dostanou i další reprezentační nováčci Jakub Glonek, Vojtěch Kettner, Šimon Navrátil, Petra Aschermannová či Anna Štičková. Kompletní česká nominace je zveřejněna zde.

Knock-out sprint na pražském Olympu a Výstavišti

Hned na úvod se poběží nejnovější orientační disciplína, tzv. knock-out sprint. Jedná se o sprintový vyřazovací závod, v němž závodníci postupují přes rozběhy až do 6členného finále, ve kterém se pak utkají o celkové vítězství v závodě. Tento závod bude probíhat celý čtvrtek v pražské Stromovce a vyvrcholí v podvečer finálovým závodem na Výstavišti. Na tuto disciplínu, která se za dva roky objeví i na Mistrovství světa si věří i nejlepší český sprinter Vojtěch Král: „Největší šance bych mohl mít právě na knock-out sprintu. Kontaktní závody mám rád a umím se v nich takticky dobře pohybovat.“.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Sprintové štafety na Petříně

Již prozkoušenou sprintovou disciplínou jsou sprintové štafety. Těm bude patřit páteční odpoledne v okolí Petřínské rozhledny. Český tým může postavit až čtyři smíšené týmy a zkusí navázat na úspěchy z posledních velkých akcí. K favoritům by měly patři hlavně štafety Švýcarska, Švédska či výborně běhající Dánové.

Middle v Českém ráji

Jediným lesním závodem finálové série Světového poháru bude sobotní krátká trať (middle) v Českém ráji. Zázemí závodu poskytne malebná scenerie gotického hradu Valdštejn. V lese se pak závodníci budou muset skvěle zorientovat mezi pískovcovými skalami a ukázat fyzickou vybavenost v strmých kopcích. Právě specifické pískovcové terény, v kterých Češi běhat umí, by mohly přinést nějaký pěkný výsledek. „Nejvíce se budu připravovat na middle v pískovcových skalách. Měl by to být krásný závod, v pískovcích se mi navíc vždy dařilo, tak snad to dokážu prodat,“ prozradil reprezentant Jan Petržela.

Sprint v Mladé Boleslavi

Závěrečnou finálovou show přinese sprint v historickém centru Mladé Boleslavi! V něm se představí pouze 40 nejlepších žen a 40 nejlepších mužů průběžného pořadí světového poháru, kteří budou bojovat o poslední body do celkového pořadí SP. Kulisu závodu by měla obstarat i početná skupina minimálně 1000 fanoušků, kteří se po závodě zúčastní doprovodného sprintového závodu ve stejném prostoru jako běželi elitní světoví běžci. Po závodě budou vyhlášeni jak nejlepší závodníci ve sprintu, tak celkoví vítězové Světového poháru za rok 2018.

Základní informace naleznete na webu www.wcup.cz, detailní informace v jednotlivých bulletinech.

/fotografie: Jan Picek, Petr Nykodým a Daniel Wolf/

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: