Finále Světového poháru v OB: Miloš Nykodým dobyl Valdštejn

Finále Světového poháru v OB: Miloš Nykodým dobyl Valdštejn

  Hlavní mezinárodní sezóna se uzavírá právě tento prodloužený víkend a jako obvykle je to závěrečnou sérií Světového poháru. Ovšem ta se tentokrát nekoná jako tradičně ve Švýcarsku, ale právě v České republice, kam se světový orienťák vrací po dvou letech (Mistrovství Evropy 2016 v Jeseníku). Budeme zde sledovat náročný program: Knock out sprint (Praha – Výstaviště), Sprintové štafety (Praha – Petřín), Krátká trať (Český ráj – Valdštejn), Sprint (Mladá Boleslav).

Krátká trať přinesla další úspěch českého týmu!

Krátká trať, neboli middle, byl jediný lesní závodv programu této české části Světového poháru, ostatní byly sprintové, městské. Jediný, ale zato opravdu pořádný. Běžel se v Českém ráji, v pískovcových skalách okolo hradu Valdštejn u Turnova, tratě stavěl Jindra Kořínek a byl to úspěch českého orienťáku, jaký nepamatujeme.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

První šly na řadu ženy. Mapově i fyzicky náročný závod nabídl i řadu voleb postupů, kdy se běželo buď přímo, ale přes strmé údolí anebo delším obíháním po rovině. Poměrně brzy startovala Anna Štičková a na dlouhou dobu určila nejlepší čas na trati. Velmi dobře zaběhla Lenka Mechlová. Brzy se doběhly Adéla Indráková a Denisa Kosová a tato spolupráce vynesla výbornou průběžnou pozici pro později startující Denisu. Horší začátek měla Vendula Horčičková, ale postupně se zlepšovala. Jak šel čas, ukazovalo se stále jasněji, že dojde k neuvěřitelné situaci a to umístění hned tria našich žen v první desítce. Vyhrála Švédka Karolin Ohlsson, která si do Čech přivezla výbornou formu, druhá byla Julia Jacob ze Švýcarska a třetí Lina Strand, taktéž ze Švédska. Sedmá byla Kosová, osmá Horčičková a devátá Štičková.

Češi mají třetí medaili ze třetího závodu!

A to nejlepší mělo ještě teprve přijít se závodem mužů. V průběhu se do čela dostala pětice závodníků, ve které byl Švýcar Andreas Kyburz, Rakušan Gernot Kerschbaumer, Švéd Gustav Bergmann a k naší radosti dva Češi – Pavel Kubát, který skvěle rozběhl, ve třetině dokonce vedl, v půlce závodu byl druhý, a Miloš Nykodým, který se naopak po pomalejším začátku do čela postupně propracoval. Do první desítky potom mířil ještě Vojta Král, hvězda minulých dvou dní. Rozuzlení přišlo na delším postupu do závěrečné části, kde fyzicky výborně připravený Nykodým zvolil dlouhou obíhačku, na ní roztočil svoje nohy a všem pronásledovatelům se značně vzdálil. V posledních postupech pak již svoji pozici udržel a doběhl si pro senzační vítězství! Stejně senzační bylo pro Pavla Kubáta konečné čtvrté místo, a perfektní osmé místo pro Vojtu Krále. I muži tedy v elitní desítce ve třech. Zmínit si zaslouží Jan Šedivý, pro něhož byl tento závod posledním v jeho úspěšné reprezentační kariéře.

TIP: Přečtěte si také článek česká sprintová štafeta dobyla na Petříně stupně vítězů!

Výsledky:

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: