MČR štafet a klubů na jihu Čech jako třešnička sezóny 2018

MČR štafet a klubů na jihu Čech jako třešnička sezóny 2018

Víkend v polovině října patřil závěrečnému mistrovskému závodu orientačních běžců této sezóny – MČR štafet a klubů. Závodilo se v okolí obce Krajníčko, která leží 5 km západně od Bavorova.

Prostor závodu sliboval krásný terén a orientačně náročné tratě – na členitém lesním hřebenu, kterému vévodí zřícenina hradu Helfenburk, se nacházelo mnoho srázů, skal a kamenů, nechyběly ani porostově rozmanité pasáže s různou průběžností. Po oba dny se zúčastnil rekordní počet závodníků – na sobotu bylo přihlášeno 602 štafet a na neděli 304 klubů a oblastních výběrů.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Štafeta Severky Šumperk se silnou sestavou nedala ostatním šanci

Na startu 3 členných ženských štafet se představilo 38 štafet, které si vyběhly právo startovat na MČR. Mezi favoritky patřily tradičně týmy SK Žabovřesky Brno, Hradec Králové či Pardubic, ovšem na vítězství pomýšlela i štafeta Severky Šumperk, která do této sezóny vstoupila posílena mladými závodnicemi Annou Štičkovou a Terezou Janošíkovou. V 12:15 se na trať dlouhou 5,9 km s 220 metry převýšení vydaly první úseky. Závodnice si na trati navíc užily netradiční vložku ve formě průběhu hradem Helfenburk, kde se nacházelo několik kontrol.

První úsek zvládly nejlépe týmy Kamenice a Žabovřesk těsně následované Kamenicí, ovšem zbytek startovního pole nabral manko více než minuty. Žabovřesky se i po druhém úseku udržely na čele zásluhou reprezentantky Indrákové, průběžně 2. Severka ztrácela minutu a půl o více než minutu zpět pak byla štafeta Hradce Králové. Ovšem na posledním úseku předvedla Janošíková skvělou stíhací jízdu, předběhla Žabovřesky a dostala Severku Šumperk na celkové 1. místo. Štafetu Žabovřesk navíc začaly stahovat i týmy Hradce Králové a Kamenice. Jindra Hlavová ovšem náskok udržela a Žabovřesky Brno braly stříbro. O bronz si to v těsném finiši rozdal právě Hradec Králové proti Kamenici. Nakonec byla v cíli dříve Denisa Kosová za OK 99 Hradec Králové.

Závěrečné kontroly rozhodly napínavý závod mužů

Celkem 55 štafet mužů se představilo na 8 kilometrové trati s 350 metry převýšení. V pravé poledne byl mistrovský závod odstartován. Startovní pole na trati 1. úseků bylo dlouho poměrně kompaktní, trhat se začalo až na rozmanité volbě postupu před diváckou kontrolou.

Na prvním místě předával Vandas a Záveský reprezentující Hradec Králové a Pardubice B. Za nimi pak s odstupem předávaly štafety Magnusu, Luhačovic či Pardubic A. Favorité z Žabovřesk nabrali ztrátu více než 3 minut. Tu se rozhodl na 2. úseku stahovat Daniel Hájek, který ovšem na vedoucího Petrželu za Hradec Králové ani nejlepším časem na úseku příliš nenaběhl. Průběžně tedy vedl Hradec, za ním se ztrátou 2:45 Pardubice, 3 minuty ztrácely Žabovřesky a 3:44 Luhačovice. Na třetím úseku ovšem nebyla nouze o překvapení. Nykodým z Žabovřesk stahoval hradeckého Kubáta a po tom, co měl Kubát před sebou horší variantu trati a navíc chyboval, se Nykodým dostal do čela. Žabovřesky Brno si tak vyběhly zlato o 19 vteřin před OK 99 Hradec Králové. Bronzová medaile by s přehledem připadla Pardubicím, kdyby na trati nebyl Vojtěch Král ze Severky Šumperk, který po trati letěl. Do cílového seběhu šly obě štafety pospolu, Král měl ovšem více sil a poslední medaili vybojoval on. Po závodě se navíc zjistilo, že štafeta Lokomotivy Pardubice neměla ražení v pořádku a byla diskvalifikována.

Družstvo Hradce Králové obhájilo klubový titul

Nedělním závodem bylo MČR klubů, v němž startovaly sedmičlenné týmu 4 mužů a 3 žen.Jednotlivé úseky měly odlišnou délku i počet kontrol, navíc sudé úseky musely být obsazeny ženskými závodnicemi. Řada týmů pojala závod i jako výborné stmelení kolektivu, přední české týmy ovšem nasadily nejsilnější sestavy a bojovaly o cenné kovy. Na prvním úseku suverénně zvítězil opavský Glonek, jeho družstvo ale nepomýšlelo na nejvyšší pozice. Za ním již byli téměř pohromadě favorité Žabovřesk Brno, Hradce Králové, Pardubic, Pragy či Severky Šumperk. Po druhém, ženském, úseku se na čelo dostala dvojice Žabovřesky –Severka, půl minuty za nimi Pardubice, s větší ztrátou pak běžely další 2 týmy Žabovřesk, 2,5 minuty pak již ztrácel Hradec Králové.

Následovaly nejkratší úseky mužů i žen, které často rozhodují více než ty nejdelší. Po třetím úseku se z čela propadla Severka, naopak postupně se na čelo prodraly Pardubice, které po čtvrtém úseku vedly, průběžné druhé místo držel Hradec Králové následován Žabovřeskami. Ztrátu přes 2 minuty pak měla Severka a béčko Žabovřesk. Pátý úsek byl nejdelším ze všech a měřil 8,9 km, tudíž na něj byli postaveni často ti nejlepší. Na čelo se propracovaly Žabovřesky, následovány Hradcem Králové (ztráta 36 vteřin), větší odstup pak měly družstva Pardubic a Severky. Poslední ženský úsek jasně ukázal, kdo bude bojovat o nejcennější kov – na trati se seběhly 3 štafety, za nimi již s výraznějším odstupem byla Severka Šumperk. Do posledního úseku předávala jako první  Jana Knapová z Pardubic, ztrátu kolem 20 vteřin měly Žabovřesky, 46 vteřin pak Hradec Králové.

Na závěrečném úseku se po několika kontrolách hradecký Jan Petržela i brněnský Miloš Nykodým dostali před Radka Nožku z Pardubic, na něj a jeho tým tak zbyla „jen“ bronzová medaile. Petržela měl na Nykodýma po čtyřech kontrolách náskok jen 22 vteřin, běžel ale rychle a bez chyby a postupně získával cenné vteřiny k dobru. Nakonec se tedy mohlo družstvo OK 99 Hradec Králové ve složení Vandas, Štěrbová, Bendák, Chaloupská, Kubát, Kosová a Petržela radovat z vítězství a obhajoby titulu. Žabovřesky Brno skončily stříbrné se ztrátou 2:49 na vítěze.

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: