Zdravotní rizika orientačního běhu jsou stejná jako když jdete na houby

Zdravotní rizika orientačního běhu jsou stejná jako když jdete na houby

Každá aktivita má nějaké zdravotní riziko, dokonce i vysedávání u televize. Nejinak je tomu i v případě orientačního běhu. Závody se konají většinou v lese – přeskakujete klacky, běžíte skrz ostružiny, v předklonu prorážíte husté mlází..

Štěstí přeje připraveným a dobře oblečeným

Je třeba přiměřeně chránit celé nohy a alespoň ramena a horní část paží lehkým hladkým oblečením. Holeně orienťák chrání buď zesílenými podkolenkami v holenní části, nebo tak zvanými „prorážečkami“, které lze na holeně navléknout i přes tenčí kalhoty.  Předejdete tak většině škrábanců a můžete do práce vyrazit v minisukni i v pondělí po závodech.

Ochrana očí

Toto je asi nejpodceňovanější část výbavy – čiré přiléhající sportovní brýle, které chrání oči před zraněním tenkou či ostrou větvičkou. Těžší tratě mohou opravdu vést kudykoliv, i různě hustým porostem. Do toho se stále snažíte sledovat mapu, koukat pod nohy… Ochranné brýle doporučuje 9 z 10 lékařů.

Hmyz, alergické reakce

Klíště (někdy i jiný bodavý hmyz) je přenašečem dvou nemocí – klíšťové encefalitidy (existuje očkování) a boreliózy, proti té se zatím očkovat nedá, ale v první fázi nemoci je docela dobře léčitelná antibiotiky.

Zde je důležité včasné odstranění klíštěte co nejšetrnějším způsobem a desinfekce místa přisátí. Výraznější zabarvení štípance v následujícíh dnech a týdnech či teploty a boleti hlavy či šíje by vás měly rychle zavést k lékaři. Informovanost lékařů a diagnostika těchto nemocí se velmi zlepšila, ve srovnání se začátkem výskytu této choroby na našem území. Opět jako dobrá prevence platí lehké oblečení na většině těla + repelentní přípravky. Desinfekci a pinzetu mějte po ruce.

V druhé polovině léta bývá častá potíž s vosami, případně sršni. Zde v případě pobodání větším množstvím hmyzu je třeba rychle vyhledat první pomoc, aby se zabránilo případné alergické reakci.

Stejně tak pokud trpíte nějakými pylovými alergiemi, rozhodně mějte při sobě prostředky k omezení alergické reakce.

Úrazy kotníku

Nerovný terén, kameny, kluzké větve – to vše může přispět ke špatnému došlápnutí a vymknutí či výronu v kotníku, případně k poranění vazů. Je to asi nejčastější úraz v OB, na druhou stranu se mu dá předejít tejpováním a výběrem obuvi, ve které se cítíte jistě, s patřičným vzorováním podrážky či se hřeby. Pro běžce trpící volnějšími vazy v kotníku lze zakoupit orienťácké tretry s kotníkovou ortézou implementovanou přímo na obuv, prevencí jsou i speciální cviky na posílení této oblasti.

Pokud vlastníte terénní tretry s hřebíky, sledujte včas rozpis a pokyny k závodu – pokud se závod koná v chráněném území, bývají někdy „spajky“ zakázány (zejména na Kokořínsku nebo v Českém ráji)

Trať odpovídající vaší kondici

V neposlední řadě může být rizikem výběr příliš náročné tratě.  Nepřeceňujte své síly, pokud nejste trénující běžec, vyberte si spíše kratší trať než delší – i když startovné stojí stejně. V první řadě by začínajícím běžcům mělo jít o radostný prožitek, nikoliv o prestiž – tempo volte takové, na jaké máte kondici. Uprostřed lesa chvíli trvá, než k vám dojede rychlá.

Na druhou stranu se můžete spolehnout, že v případě jakéhokoliv vážnějšího problému jsou ostatní běžci připraveni vám pomoci, bez ohledu na vlastní výsledek.

Nebezpečí závislosti

Orientační běh je dobrodružný, napínavý a pozor!: vysoce návykový sport, u mnoha jedinců došlo k celoživotní závislosti :), pokud by k témuž došlo i u vás, pomoc vám může nabídnout některý z klubů ve vašem okolí.

215 klubů

V Českém svazu orientačních sportů je sdruženo přes 215 klubů s více než 10 500 členy. Počet registrovaných závodníků v sekci orientačního běhu je více než 8 500, v sekci lyžařského orientačního běhu je jich přes 550 a v rychle se rozvíjejícím mountain bike orienteeringu již přes 700 registrovaných sportovců.

V naprosté většině regionů najdete klub orientačních sportů, kde se vám dostane podpory při prvních orienťáckých pokusech.  Více na http://www.orientacnibeh.cz/.

Těšíme se na viděnou v lese!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: