Ohlédnutí za sezonou orientačního běhu 2016: Králem je Král, Loučení Dany Šafky Brožkové

Ohlédnutí za sezonou orientačního běhu 2016: Králem je Král, Loučení Dany Šafky Brožkové

Orientační běh v loňském roce přinesl hodně zajímavých vrcholů a okamžiků sezony, které stojí za to si zopakovat. Jaký byl rok pro nejlepší orienťáky a jak ho samy hodnotí? Pojďme se společně podívat na takové malé ohlédnutí.

Kdo měl letos za cíl uspět na domácím Mistrovství Evropy? Pro koho bylo větším lákadlem Mistrovství světa ve Švédsku? A jak se na takový vrchol sezony připravuje? To a ještě něco navíc se dozvíte v dnešním článku, kde se v první části stručně ohlédneme za uplynulou sezonou 2016, v té druhé necháme promluvit naše nejlepší reprezentanty, a na konec také nahlédneme do jejich přípravy.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Letošní rok měl pro českou veřejnost dva vrcholy. Jedním bylo Mistrovství světa ve Švédsku, druhým potom Mistrovství Evropy na domácí půdě. Obě tyto akce přinesly pozoruhodnou podívanou, nabitou a skvěle připravenou konkurenci, několik pěkných individuálních i týmových výsledků, a také jednu medaili – bronzovou štafety mužů (Petržela, Šedivý, Král) z evropského šampionátu. Z dalších patří vyzdvihnout umístění do 6. místa, jako páté místo sprintové štafety (Kosová, Procházka, Král, Knapová) na ME, šesté místo Vojty Krále na MS ve sprintu, šesté místo Jana Šedivého na ME na krátké trati, šesté místo sprintové štafety (Knapová, Nykodým, Král, Kosová) na MS a dále například osmé místo Dany Brožkové a desáté Jana Šedivého na ME na klasice.

Čtěte také: Sezona je ještě daleko, pojďte si tedy přečíst něco o mapování a jak vlastně trénují orientační běžci mapu.

Z dalších momentů roku si můžeme připomenout zejména úspěšné vystoupení na Akademickém Mistrovství světa (titul Denisy Kosové a pět dalších medailí pro ni i další – Knapová, Indráková, Kubát, Nykodým, Petržela), několik umístění v elitní desítce v jednotlivých závodech Světového poháru (7. Kosová, 8. Král, 9. Nykodým, 10. Brožková) a mnoho dalších výkonů a výsledků jako například bronz Jana Petržely a Jana Procházky se štafetou Kalevan Rasti na švédské megaakci Tiomile.

V domácích šampionátech došlo letos k poněkud kuriózní situaci, kdy každou individuální disciplínu opanovala zcela jiná dvojice. Noční vyhráli Barbora Hrušková a Jan Šedivý, sprint Denisa Kosová a Vojtěch Král, krátkou trať Jindra Hlavová a Pavel Kubát a klasickou trať Jana Knapová a Miloš Nykodým.

V týmových soutěžích jako by existovaly pouze dva oddíly. Mistrovství sprintových štafet vyhrálo OK Hradec Králové (Topinková, Rollier, Kosová, Petržela), štafety vyhráli v ženách (Tužilová, Hrušková, Hlavová) i v mužích (Hájek, Chromý, Nykodým) Žabovřesky Brno, které svoji dominanci potvrdili následně i v družstvech (Zimmermann, Kabáthová, Chromý, Hrušková, Hájek, Hlavová, Nykodým).

A protože máme za sebou vyhlášení ankety o nejlepšího O-běžce 2016, můžeme konstatovat, že v ní zvítězil Vojtěch Král, před Denisou Kosovou a Janem Šedivým (4. Miloš Nykodým, 5. Jan Petržela).

V neposlední řadě letošní rok je také poslední, kdy na vrcholné reprezentační úrovni závodila nejúspěšnější osobnost historie našeho orientačního běhu, dvojnásobná mistryně světa Dana Šafka Brožková. Na velký rozhovor s ní se můžete těšit někdy příště.

Hodnocení nejlepších

A jak se ohlíží za uplynulou sezonou sami reprezentanti? A jak vidí tu následující? To se můžeme dozvědět z odpovědí na následující otázky:

1) Jak jsi spokojený/á s tímto rokem, jaké jsi měl/a cíle a jak ses na něj připravoval/a?

2) Jak bude probíhat regenerace a jakým způsobem se budeš připravovat na další rok? Zůstaneš u stejného konceptu přípravy nebo ho plánuješ změnit? Máš nějaký vyhlédnutý cíl na příští rok?

Denisa Kosová

2) Letošní sezona byla dlouhá. Po SP jsem pověsila na 14 dní běhání skoro na hřebík a nabírala nové síly a motivaci. Zařadila jsem i návštěvu wellness. Plán zatím ještě nemám, bude se odvíjet od plánu repre. Momentálně není kam spěchat, je třeba začít pozvolna.

Cílem pro další sezonu je výsledkový posun a snaha nakouknout do TOP10, když se to letos nepodařilo.

Vojtěch Král

2) Regenerace po sezoně neproběhla nijak zásadně. Tréninkové dny nahradily dny pracovní. Na malou dovolenou v lázních se pár dní našlo, ale není to nic zásadního. Hlavní je odpočinout si mentálně od závodění a to praktikuji už od MS. Koncept přípravy na další sezonu bude stejný – podržím si kvalitu a budu se snažit zvýšit objem. Trénink směřuji obecně na všechny distance i když ve výsledku long nikde nepoběžím. Např. na 10mile určitě nějaký dlouhý úsek dostanu. Cílem je zase dosáhnout limitů svých možností, což pak dává dobrý základ pro úspěšné odběhnutí MS a World Games.

Jan Petržela

2) Regenerace po náročné sezoně probíhá v podobě chození do školy, do advokátské praxe, trhání moudrých zubů a doléčování bolístek. Přípravu plánuji nechat ve stejném stylu a cíl bude jediný – konečně proniknout na světové scéně do top10 v individuálním závodě.

Miloš Nykodým

Vždy se dá říct, že to mohlo být o něco lepší, ale tato sezóna se s retrospektivou dá popsat jako velmi úspěšná. Na lesních závodech, na které jsem se letos připravoval nejvíce (ME,MS,SP-finále) jsem se vždy vlezl mezi 9.-17. místo. I na tom našem českém písečku se mi celkem dařilo, když jsem získal šest ze sedmi možných mistrovských medailí (z toho tři tituly). Velkou motivační vzpruhou bylo i vyhrání rozběhu klasické trati na ME. Další kladný bod bych věnoval výkonnostní stabilitě.

2) regenerace probíhá v podstatě od skončení SP ve Švýcarsku. Ale né zcela, jelikož jsem se zúčastnil PWT v Číně. Takový volnější režim budu mít až do poloviny listopadu a pak se postupně začnu zahřívat, abych už v prosinci mohl být v plném zápřahu. Systém tréninku nebudu měnit, protože letos nesl ovoce. Jen zkusím ještě přišlápnout na pedál, jestli to vůbec půjde. Na začátku příštího roku se na čtyři měsíce přesunu trénovat do švédské Uppsaly s čímž se pojí změna klubu. Od příští sezóny budu reprezentovat OK Linné.

Cílstanovený mám a tím je krátká a klasická trať na MS v Estonsku a pokud budu běhat stejně, néli ještě lépe než v průběhu letošního podzimu, doufám taky v místo ve štafetě.

Pavel Kubát

2) Regenerace již proběhla, dal jsem si na 2 týdny úplný oraz od běhání, kdy jsem se byl jenom párkrát projet na kole a kolečkových lyžích. Teď se již pomalu vracím do tréninkového režimu. Koncept trénování na příští rok měnit nebudu. Chtěl bych ale navýšit celkový objem tréninku, což se mi v minulých letech kvůli různým drobným zraněním nedařilo. Hlavní cíl na příští sezónu je jasný – MS v Estonsku.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Autoři fotografií: Petr Kadeřávek, WorldofO.com, Orienteering.It

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: