Haná orienteering festival 2018: Na klasické trati nejlépe Michal Kalata, na krátké trati nejrychleji Zdenka Stará a Michal Smola

Haná orienteering festival 2018: Na klasické trati nejlépe Michal Kalata, na krátké trati nejrychleji Zdenka Stará a Michal Smola

O prvním květnovém víkendu proběhly v lesích nedaleko obce Janovice u Rýmařova mezinárodní závody v orientačním běhu Haná orienteering festival 2018.

Akce se zúčastnilo na 800 běžců a běžkyň

Dvojzávod byl zařazen do dlouhodobé soutěže žebříčku B Morava a česko-polského projektu Euroliga. I díky tomu se závodu zúčastnilo téměř 800 běžců z České republiky, Polska, Slovenska, Ukrajiny, Bulharska, Španělska a USA ve věku 5 až 80 let.

Dvojávod v orientačním běhu, který se koná v krásném horském lesu u Janovic u Rýmařova. Více informací o Haná orienteering festival najdete v termínovce.

Krásný horský les byl opravdovou výzvou

Samotný závod se uskutečnil v podhůří Hrubého Jeseníku, oblasti spadající pod CHKO Jeseníky. Velkou část terénu tvořil tzv. genofond, les obnovující se převážně přírodní cestou, který je optimální právě pro závody v orientačním běhu. Krásný horský les, který postupně přechází do rovinatější části, charakteristickou velkým množstvím potoků, bažin a pramenů, byl opravdovou výzvou a prověřil závodníky jak fyzicky, tak technicky. Právě díky oblastem s lesními bažinami ocenili všichni závodníci novou službu partnera závodů – mobilní prádelnu, která v průběhu víkendu vyprala více než 700 běžeckých kompletů.

V sobotu na klasické trati dominoval Michal Kalata

V sobotu na klasické trati, tedy závody na zhruba 75 minut běhu terénem, si v mužské hlavní kategorii nejlépe vedl polský reprezentant Michal Kalata, který zvítězil s náskokem necelé půl minuty před zlínským závodníkem Janem Kolárikem.

Na krátké trati zvítězila Zdenka Stará, v mužích pak Michal Smola

V dámské hlavní kategorii zvítězila brněnská běžkyně Zdenka Stará, která si odnesla prvenství v nedělním závodě na krátké trati (závod na 40 minut běhu). V mužích pak byl v neděli nejrychlejší Michal Smola, bývalý reprezentant ČR v orientačním běhu a stříbrný medailista z Mistrovství světa. Zajímavostí je, že Michal vyhrál svou jedinou mistrovskou medaili na MS v roce 2018, které se konalo právě zde, v lese navazujícím na závodní prostor Haná orienteering festivalu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: