MČR orientačního běhu ve sprintu pro Krále a Horčičkovou

MČR orientačního běhu ve sprintu pro Krále a Horčičkovou

V sobotu 19. 5. se do jihočeského Tábora sjelo na 1200 orientačních běžců, aby poměřili své síly na sprintovém mistrovství republiky. Vítězství brali Vojtěch Král a Vendula Horčičková.

Historické centrum Tábora patří mezi nejhezčí orientační terény pro sprinty v Česku. Úzké spletité uličky a průchody, v nichž se dají vymyslet náročné volby postupů, jsou totiž právě to, co mají orienťáci rádi.

V hlavních kategoriích se na start intervalového závodu postavilo 30 žen a 32 mužů. Obě hlavní kategorie startovaly samostatně od 10:30 do 12:00, první se vydali na trať papírově slabší závodníci, favorité startovali až na konci.  Napětí mistrovského závodu navíc umocnilo to, že závodníci byli detailně sledováni kamerami České televize, která vysílala přímý přenos. Poprvé v české historii se také sprintové MČR běželo na bezkontaktní ražení (SIAC), které zrychluje a zatraktivňuje již tak divácky zajímavou disciplínu.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Boj elitních sprinterek v úzkých uličkách

Elitní ženská trať kategorie D21 měřila vzdušnou čarou 2,1 km s převýšením 72 metrů a 21 kontrolami. Na start se postavila kompletní česká špička včetně reprezentantek, které závodily na nedávném Mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Závod výborně rozběhla Michaela Omová, která se držela na medailových pozicích, ovšem 3 velké chyby v druhé polovině závody ji odsunuly výsledkovou listinou. To Anna Štičková běžela po celou trať velmi vyrovnaně a i když dlouho v cíli vedla, nakonec to stačilo na 5. místo. V posledních pěti minutách šli na trať největší favoritky.

O bronzovou medaili spolu na dálku sváděly souboj Denisa Kosová a Adéla Indráková, rychlejším závěrem však Kosová zvrátila boj o medaili o 5 vteřin ve svůj prospěch. Dalších dvacet vteřin náskoku měla výborně běžící Jana Knapová, obhájkyně vítězství z loňska, která si doběhla pro stříbro. Ovšem suverénkou tohoto závodu se stala Vendula Horčičková, která vedla již od první kontroly a s časem 13 minut a 53 vteřin se mohla v cíli pyšnit vedením o půl minuty. Právem tak získala zlatou medaili. „Závod se mi povedl, byl technicky hodně náročný, ale pohlídala jsem si mapu a šla jsem velmi plynule a to byl můj klíč k vítězství,“ uvedla v cíli vítězná Horčičková.

1.

Horčičková Vendula

TJ Slovan Luhačovice

13:53

2.

Knapová Jana

OK Lokomotiva Pardubice

14:24

+ 0:31

3.

Kosová Denisa

OK 99 Hradec Králové

14:43

+ 0:50

4.

Indráková Adélka

SK Žabovřesky Brno

14:48

+ 0:55

5.

Štičková Anna

SK Severka Šumperk

15:13

+ 1:20

6.

Šiková Karolína

OK Lokomotiva Plzeň

15:14

+ 1:21

Rychlé nohy na kočičích hlavách

Po doběhu žen se ihned na trať vydali elitní muži, jejichž trať měřila vzdušnou čarou 2,6 km, to znamená, že po postupu naběhali téměř o jeden kilometr více. Navíc vzhledem k velkému množství kontrol na trati (25) je čekala během závodu výměna mapy. Mezi muži se potvrdila výborná forma české špičky – první 4 místa obsadili stejně jako u žen reprezentanti. Dlouhodobě náš nejlepší sprinter Vojtěch Král ukázal, jak tuto disciplínu umí, a stylem start-cíl v čase 14:06 zvítězil

Druhé místo vybojoval Daniel Hájek, který na Krále postupně nabral 25 vteřin, ale zároveň udržel náskok 14 sekund před bronzovým Milošem Nykodýmem. Dlouho sahal po medaili i Marek Minář, který v závěru trati nedokázal běžet dostatečně rychle, aby stáhl drobnou ztrátu. „Jsem docela překvapený, že jsem dnes vyhrál o takový parník, čekal jsem, že Miloš Nykodým na tom bude mnohem lépe. Ale zřejmě mu to netáhlo, jsem velice spokojen. Byl jsem fyzicky vyčerpaný z nedávného Mistrovství Evropy, ale i na „hlavu“ byla trať dost náročná. Až na jedno zaváhání na 5 vteřin jsem šel optimálně,“ komentoval v cíli Vojtěch Král.

1.

Král Vojtěch

SK Severka Šumperk

14:06

2.

Hájek Daniel

SK Žabovřesky Brno

14:31

+ 0:25

3.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

14:45

+ 0:39

4.

Minář Marek

Magnus Orienteering

14:58

+ 0:52

5.

Brlica Pavel

SK Žabovřesky Brno

15:10

+ 1:04

6.

Procházka Jan

SK Praga

15:17

+ 1:11

Fotografie: Tomáš Daněk, Denisa Vébrová a Romana Pacovská

Matěj Burda

Matěj Burda

Orientační běžec pocházející z Děčína, nyní běhá za klub OK Jiskra Nový Bor. Milovník horolezectví, dlouhých treků a dobré četby. Trenér TSM Ještědské oblasti a stavitel několika závodů v orientačním běhu. Mimo jiné i juniorský stříbrný medailista z mistrovství světa v orientačním biatlonu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: