HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

POSLEDNÍ DISKUSE

Janošíková: dva závody, dvě medaile na MS juniorů v OB

Janošíková: dva závody, dvě medaile na MS juniorů v OB

Tereza Janošíková prožívá skvělý vstup do Mistrovství světa juniorů. To probíhá tento týden v maďarském Kecskemétu. V pondělním závodě na klasické trati doběhla jako třetí, o den později obhájila stříbrnou medaili.



Rozhodně to ale nebyla snadná cesta k medailím

„Jsem neskutečně spokojená, protože před závodem to bylo trošku rušné, dvakrát jsem zvracela, moc jsem nespala, předstartovní příprava nebyla úplně ideální,“ vysvětlila své předzávodní rozpoložení před závodem na klasické trati. Na trati se snažila vyhnout větších chyb. „Myslím, že to byl jeden z mých lepších závodů, vyvarovala jsem se chyb, ale bohužel fyzicky to moc netáhlo. Nebyla jsem ve své kůži a bylo to docela trápení,“ svěřila se juniorská reprezentantka. Na trati ale nechala úplně všechno. „Snažila jsem se ale bojovat, co to šlo, až do cíle. Naštěstí to vyšlo, tak jsem spokojená,“ hodnotila věčně usměvavá juniorka.


 

Tereza Janošíková dobíhá pro bronz na klasické tratiTereza Janošíková dobíhá pro bronz na klasické trati

Tereza s Danielem VandasemTereza s Danielem Vandasem

Na květinovém ceremoniálu Na květinovém ceremoniálu

 

 

 

 

Podívejte se na další fotografie k článku...

 

 


 

Délky klasických tratí byly rekordní

„Chtělo to hlavně běžet v tempu a nedělat chyby. Základem mapového výkonu bylo neudělat směrovou chybu a pak si pohlídat dohledávku,“ objasnil taktiku juniorský trenér Pavel Košárek, kterou její svěřenkyně dodržela. Místní terén byl velmi specifický. Závodníky čekala mapa plná žluté a různých odstínů zelené - spousta otevřených a polootevřených ploch, běželo se skoro v rovině, ale s řadou terénních detailů. Délky tratí byly rekordní – například juniorky měly trať dlouhou 10,2 km (počítáno po vzdušné čáře). Vítězná Švýcarka Simona Aebersoldji oběhla v úctyhodném průměru 5:20 min/km, když porazila druhou Maďarku Zsofiu Sarkozy 5:03, naše Terka Janošíková ztratila dalších 53 sekund. V tomto závodě se výborně dařilo i Tereze Čechové, která dokončila závod na 8. místě. V juniorech jsme se také radovali. Královehradecký Daniel Vandas přidal druhou bronzovou medaili.

Ve sprintu Tereza obhájila loňské stříbro

Hned další den, v úterý 10. července, byl na programu šampionátu další závod – sprint. V této distanci Tereza Janošíková obhajovala loňské stříbro, i letos byla jednou z hlavních favoritek. Na trať vybíhala po čtvrté hodině, za ní startovala už pouze čtvrtina závodnic. Zprávy z radiokontrol byly velmi příznivé. Na všech mezičasech vedla a čeští fanoušci jen doufali, aby nepřišla nějaká chyba. To se na sprintu může stát, každé malé zaváhání v labyrintu Kecskemétu může být potrestáno. Terka doběhla do cílové arény a průběžně vedla. „To byl tak dobrý sprint, mega těžký,” hodnotila ihned po doběhu. A bylo vidět, že si trať náramně užila. Velké chyby neudělala, teď se čekalo, jak zareagují soupeřky.

Největší hvězda Juniorského mistrovství světa, Švýcarka Simona Aebersold, startovala jako poslední. Je mírně rychlejší než česká závodnice, a i v cíli jednoznačně vede. Tereza Janošíková končí jako druhá a má druhou medaili z tohoto šampionátu! „Terka potvrdila svoji sprintovou zkušenost a myslím, že je to výborný výsledek,“ chválil svoji svěřenkyni trenér Pavel Košárek„Je vidět, že Terka je ve velké pohodě. Jsem zvědavý na krátkou trať a štafety, kde rozhodně má také šance,“ říká David Aleš, místopředseda Českého svazu orientačních sportů, který se jel do Maďarska na sprint podívat a podpořit tak českou reprezentaci.

Tereza je velkým příslibem české reprezentace do budoucnosti

Devatenáctiletý talent z Olomouce, který letos přešel do nového klubu – SK Severka Šumperk, už má ale úspěchy i v minulosti. Janošíková, věkem ještě dorostenka, absolvovala minulé léto jak Juniorské mistrovství světa, tak Mistrovství světa dospělých, a hlavně Světové hry v polské Wroclavě. Tam ve skvělém finiši vybojovala 6. místo pro českou smíšenou štafetu. Je několikanásobná mistryně republiky a velkým příslibem české reprezentace do budoucnosti. Na začátku srpna odjede do Lotyšska, kde se koná Mistrovství světa dospělých, bude také oporou českého týmu na Finále Světového poháru, které letos pořádá Česká republika v Praze v termínu 4. – 7. října 2018.

 

Úvodní foto: David Aleš

Výsledky – klasická trať (ženy):

1    Simona Aebersold                 Switzerland                 54:37
2    Zsofia Sarkozy                         Hungary                  59:40 +05:03
3    Tereza Janošíková                 Czech Republic            60:33 +05:56
8    Tereza Čechová                      Czech Republic          64:30 +09:53
45  Barbora Chaloupská             Czech Republic             72:04 +17:27
59   Markéta Firešová                  Czech Republic           73:25 +18:48
65   Barbora Vyhnálková             Czech Republic            74:25 +19:48
132 Nikola Thýnová                      Czech Republic          112:51 +58:14

 

Výsledky – sprint (ženy):

1SimonaAebersold            Switzerland                           15:35
2 Tereza Janošíková          Czech Republic                      16:01+00:26
3CsillaGardonyi                Hungary                                16:37 +01:02
20 Tereza Čechová            Czech Republic                     17:48 +02:13
45 Barbora Chaloupská     Czech Republic                       18:40 +03:05
73 Nikola Thýnová             Czech Republic                     19:26 +03:51
75 Barbora Vyhnálková      Czech Republic                     19:30 +03:55
98 Markéta Firešová          Czech Republic                      20:37 +05:02

 


11.07.2018, Jan Picek


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů