Neuvěřitelnou sérii Světového poháru uzavřel sprint v Mladé Boleslavi

Neuvěřitelnou sérii Světového poháru uzavřel sprint v Mladé Boleslavi

Hlavní mezinárodní sezóna se uzavřela právě o minulém prodlouženém víkendu závěrečnou sérií Světového poháru. Shodou okolností se tato série konala v České republice a mohli jsme tak přímo u nás doma sledovat fantastické představení našeho reprezentačního týmu.

Hned první závod, knock out sprint na Výstavišti vyhrál Vojta Král, o den později na Petříně sprintová štafeta vybojovala bronzovou medaili, o další den později u Turnova vyhrál Miloš Nykodým krátkou trať a další dva muži a tři ženy se vešli do elitní desítky.

Sprint ve znamení švédské dominance

Posledním závodem byl sprint v Mladé Boleslavi. Toto finále běželo pouze 40 nejlepších aktuálního pořadí, účast pěti našich žen a pěti našich mužů už byla sama o sobě úspěchem. Běželo se v samotném centru města, tratě stavěl Daniel Wolf a některými postupy na volbu důkladně zamotal hlavy mnoha závodníků.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

V ženách zvítězila už dlouho dopředu známá vítězka Světového poháru Tove Alexandersson (SWE), druhá byla Finka Maija Sianoja a třetí Švýcarka Judith Wyder. Nejlepší z našich byly na desátém místě Tereza Janošíková, čtrnáctá Jana Knapová a devatenáctá Vendula Horčičková. V celkovém pořadí to znamenalo, že SP vyhrála zmíněná Tove Alexandersson (SWE) před krajankou Karolin Ohlsson a Ruskou Natalií Gemperle. Nejlepší z našich – Jana Knapová figuruje na 15. místě, další je Vendula Horčičková (18.), Denisa Kosová (27.), Tereza Janošíková (35.) a další.

Finále Světového poháru bylo pro Čechy mimořádně úspěšné!

Tato série SP byla nejen sportovním, ale také organizačnímmediálnímdiplomatickým úspěchem. Organizační tým, z jehož početných řad budeme jmenovat vedoucího Davida Aleše, technického ředitele Jana Picka a sportovního ředitele Dana Wolfa, zvládl na vysoké úrovni uspořádat nesmírně náročný program čtyř závodů během čtyř dnů, každý závod v jiném terénu, s jinou cílovou arénou. Zajímavou zprávu pustil na svém facebookovém profilu Jan Picek – Švédové požádali, aby Češi napsali příručku, jak pořádat sprintové závody.

Z každého závodu se vysílal přímý televizní přenos. Ze sprintových štafet a ze sprintu byl přímo v televizním vysílání, z knock out sprintu a z krátké trati se vysílal pouze na webu ČT Sport. Komentovali Petr Kubásek a Tomáš Dlabaja. Pokud jste neviděli, rozhodně doporučujeme vyhledat v archivu ČT Sport, zejména televizně nejzajímavější knock out sprint.

TIP: Přečtěte si také článek finále Světového poháru v OB: Miloš Nykodým dobyl Valdštejn.

Odcházení a přicházení

Krátká trať byl poslední reprezentační závod pro Jana Šedivého, závodníka běhající za pražský oddíl SK Praga a  Mistra světa ze štafet 2012 (spolu s Tomášem Dlabajou a Janem Procházkou). A tato akce byla také poslední pro Radka Novotného v pozici reprezentačního kouče, z doby své aktivní kariéry majitele bronzové medaile z Mistrovství světa ve Finsku 2001 (spolu s Michalem Horáčkem, Michalem Jedličkou a Rudolfem Ropkem).

Z doby jeho šestnáctileté vlády nad českým týmem potom jako nejblyštivější výsledky registrujeme dva tituly Mistryně světa pro Danu Brožkovou (2008 – klasická trať, 2009 – krátká trať), právě štafetový titul pro trio Dlabaja – Šedivý – Procházka, a mnoho dalších medailí, například bronz Vojty Krále z posledních Světových her. Člen oddílu OK 99 Hradec Králové si těžko mohl přát lepší rozlučku.

A kdo se ujme uvolněné funkce? To je nám překvapení – Jan Šedivý 😉 A dodáme, že jeho pomocníkem pro sprintovou přípravu bude Jan Procházka.

/fotografie: Jiří Čech a Tomáš Bubela/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: