Co čeká orienťáky v roce 2019? Mistrovství světa v Norsku bude jasným vrcholem

Co čeká orienťáky v roce 2019? Mistrovství světa v Norsku bude jasným vrcholem

Co čeká orientační běžce v roce 2019? Na jaké mistrovské závody mohou zavítat hobby běžci a kde se budou reprezentanti prát o světové medaile? Přinášíme vám orienťácký přehled roku.

Vrcholné zahraniční závody

Mistrovství světa Norsko (13. – 17. srpna)

Letošní MS se koná v Norsku a po téměř 20 letech se opět poběží jen lesní disciplíny, MS se totiž rozdělilo na lesní a sprintové. Celkem se bude bojovat o medaile ve třech disciplínách (middle, long a štafety) a český tým bude moci do každého závodu nasadit 3 muže a 3 ženy.

web: www.woc2019.no

Série světových pohárů

Letošní Světový pohár bude mít 4 zastavení – ve Finsku, Norsku, Švýcarsku a Číně. První kolo ve Finsku je na programu od 8. do 11. června poběží se krátká trať, závod s handicapovým startem a sprintové štafety. Druhé zastavení SP bude součástí závodů již zmíněného MS v Norsku, třetí kolo pak bude uspořádáno 27. – 29. září ve Švýcarsku. Tam se poběží krátká trať, knock-out sprint a sprint. Závěrečné kolo SP v Číně 26. – 29. října bude jistě velkým zážitkem, neboť do asijských terénů se závodníci příliš často nepodívají. Ovšem lesních terénů si příliš neužijí, protože kromě závodu na krátké trati budou ostatní disciplíny městské. Letošní kalendář světových závodů čelil velké kritice závodníků, protože obsahuje málo klasických lesních disciplín a navíc je na programu pouze jeden závodní long. Naštěstí kalendář pro rok následující by měl být pro závodníky přijatelnější.

Souhrn domácích šampionátů

Stejně jako v loňském roce se i letos bude konat 7 českých mistrovských závodů. Většinu lesních mistrovství si běžci užijí v neoběhaných kamenitých terénech, takže rozhodně je na co se těšit.

Mistrovství ČR v nočním OB (13. dubna)

Noční šampionát se letos odehraje v sobotu 13. dubna u obce Boháňka na Hořicku, nezvykle se koná velmi blízko loňského dějiště (Horní Brusnice je pouze o 15 km severněji). Závod kompletně pořádá oddíl Slavia Hradec Králové, který navíc připraví v neděli závod na krátké trati, který bude patřit do Inov8 žebříčku A. Bohužel se na startu pravděpodobně neobjeví naši nejlepší reprezentanti, ty mají na stejný termín naplánováno soustředění ve Skandinávii.

terén: Středně členitý podhorský terén (280 – 420 m n. m.) s řadou terénních tvarů, v části s

pozůstatky po těžbě pískovce, s hustou sítí komunikací a proměnlivou průběžností porostů.

titul 2018: Lenka Mechlová, Miloš Nykodým

web: mcrnob-za-2019.shk-ob.cz

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Mistrovství ČR ve sprintu a sprintových štafetách (18. – 19. května)

Orientační klub Lokomotiva Pardubice letos uspořádá oba domácí sprintové šampionáty. Sobotní závod ve sprintu se poběží v dosud neoběhaném historickém centru Čáslavi, nedělní sprintové štafety přivítá pardubické sídliště Polabiny. Sprintové mistrovství je tradičně velmi vyrovnané, především proto, že účast na něm získají pouze nejlepší závodníci z rankingu a mistři jednotlivých oblastních závodů. Na závody čtyřčlenných sprintových štafet se získává právo startu 32 klubových týmů.

terén: Historické centrum města Čáslav, přilehlé parky, vilová čtvrť, městský lesopark,

sportovní areály (sprint). Sídliště Polabiny 3, areály škol, zeleň s vodními prvky na břehu Labe, rovinatý terén (sprintové štafety).

titul 2018: Vendula Horčičková a Vojtěch Král (sprint), SK Severka Šumperk (sprintové štafety)

web: lpu.cz/mcr19

Mistrovství ČR na krátké trati (22. – 23. června)

Vrcholem jarní části sezóny je jednoznačně MČR na krátké trati, to se letos odehraje ve Velkých Svatoňovicích poslední víkend v červnu před začátkem letních prázdnin. Trutnovský oddíl pro závod vybral exkluzivní kamenitý terén Čížkových kamenů právě u této obce.

terén: Mírně nakloněná porostově velmi pestrá centrální plošina s velkým množstvím vegetačních detailů a s výskytem drobnějších kamenů. Skalní útvary Čížkovy kameny a Kozí kameny tvoří skalní hranu, která v některých místech dosahuje výšky až 10 metrů. Pod touto skalní hranou je velký výskyt větších i menších kamenů s těžkou kamenitou podložkou. V prostoru se nachází síť jednosměrných terénních stezek pro horská kola.

titul 2018: Jana Knapová, Miloš Nykodým

web: mcr2019.cz

Mistrovství ČR na klasické trati (21. – 22. září)

Dalším mistrovstvím v sezóně 2019 bude to na klasické trati. Na závodníky bude čekat ryze horský závod s množstvím záludných voleb postupů, velkým převýšením a těžkou kamenitou podložkou, neboť tento šampionát je pořádám u jizerskohorského Maliníku (oblast mezi Bedřichovem a Jabloncem nad Nisou). Miloš Nykodým už na klasice dokázal zvítězit již 3x za sebou, uvidíme, zda mu bude sedět i terén Jizerských hor.

terén: Typický jizerskohorský – velmi kopcovitý, často kamenitý podklad se všemi druhy podrostu, místy i bažinatý se středně hustou sítí cest.

titul 2018: Denisa Kosová, Miloš Nykodým

web: mcr2019.tatran.org

Mistrovství ČR štafet a klubů (5. – 6. října)

Poslední dvě mistrovství roku uspořádá pražský oddíl SK Praga na Rakovnicku v Tisu u Blatna. Mistrovství štafet běhají 3členné klubové týmy mužů či žen, na klubovém šampionátu pak závodí smíšené týmy 4 mužů a 3 žen. Na tyto poslední velké závody sezóny se většina závodníků velmi těší, protože kromě skvělých individuálních výkonů běžci ocení i elektruzijící atmosféru klubových soubojů.

terén: Smíšený, mírně kopcovitý les s velkým množstvím situačních detailů (kamenné balvany, skály, kupky, kamenná pole). V lese je dobrá průběžnost a středně hustá síť komunikací.

titul 2018: SK Severka Šumperk (štafety ženy), SK Žabovřesky Brno (štafety muži), OK 99 Hradec Králové (kluby)

web: sk-praga.cz/zavody/mcr2019

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: