JAN FRANCKE – triatlonista, ultratrail maratonec a sportovní univerzál

JAN FRANCKE – triatlonista, ultratrail maratonec a sportovní univerzál

Jan Francke se narodil do outdoorově založené rodiny. Už odmalička tak svou pozornost věnoval nejrůznějším sportům. Patří mezi naše přední triatlonisty. Vášní a výzvou jsou pro něj však extrémní závody.

Jan Francke pochází z Jablonce nad Nisou, kde se narodil do rodiny triatlonu zaslíbené. Jeho otec Karel Francke patří mezi průkopníky triatlonu u nás. Honza měl tak ke sportu už odmalička velmi blízko. Jak sám říká, v šesti měsících jej hodila máma do vody, ať plave. A on plaval. Jeho soupeřem i sparingovým tréninkovým partnerem se stal mladší bratr Michal, také úspěšný triatlonista.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Česká triatlonová jednička

Sport měl prostě v krvi. Po mamince zdědil lásku k plavání, po tátovi k triatlonu a běhu. Zpočátku závodil v plavání. Bylo mu to však málo. A tak se rozhodl spojit vše dohromady a začal se naplno věnovat triatlonu. První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Brzy vyhrál svůj první triatlon a připojil se k Českému národnímu triatlonovému týmu, kde osm let reprezentoval české barvy.

Odchovanec jabloneckého triatlonu Jan Francke patřil k velkým nadějím v olympijském triatlonu v Česku, bojoval na čele bodování Českého poháru a stal se i dvojnásobným vítězem Jabloneckého triatlonu. A možná jako jediný je trojnásobný mistr ČR, a to v kategorii dorostenec, junior a do 23 let.

Objevil však krásu cestování a vydal se objevovat nejen tajemství odlehlých koutů země, ale i nové výzvy na sportovním poli. V roce 2005 se přestěhoval do USA, v 2008 do Austrálie, kde jsou naprosto ideální podmínky pro trénování na triatlon. Nakonec ho jeho cesty zavedly až do Kanady. Drsná severská příroda ho okouzlila.

S vášní pro extrémy

Kromě záliby v extrémních závodech miluje i hudbu. Prošel si „punkerským obdobím“, hrál na kytaru i bicí. Austrálie ho přivedla k didgeridoo, kterému naprosto propadl. Kromě triatlonu a hudby, miluje windsurfing, snowboarding, sportovní a dobrodružné závody, vše co mu dovolí prozkoumat hranice lidských možností.

Libuje si v extrémech. Absolvoval Mistrovství světa v terénním triatlonu na Maui, na Hawaii, kde teploty dosahují až +50°C. Na druhou stranu  se na začátku letošního roku pokusil zdolat 700 kilometrů na jednom z nejtěžších a nejmrazivějších ultramaratonů na světě v Yukonu v Kanadě. Kde se rtuť teploměrů pohybovala hluboko pod bodem mrazu, kolem -50°C. Jan Francke se před žádnou výzvou nezastaví.

Největší úspěchy:
2014
Yukon Arctic Ultra 160km – 3.

2013
Xterra World Championship – 21. elita
Xterra Germany – European Championship – 10. elita
Xterra Czech – World tour – 19. elita
Horská výzva Jeseníky 65km – 2. místo
Bohemia 5 days orienteering – 3. v M21C category

2012
Xterra World Championship Maui – 31. elita
Xterra Germany – 16. elita
Dirt Fest Queensland – Austrálie (triatlon + terénní běh + horské kolo) – 1.
Xterra New Zealand – 5. elita
Dirt fest Victoria – Austrálie (triatlon + terénní běh + horské kolo) – 1.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: