ROZHOVOR S MARKEM CAUSIDISEM: pod tlakem jsem nebyl, mohl jsem jen překvapit – a překvapil

ROZHOVOR S MARKEM CAUSIDISEM: pod tlakem jsem nebyl, mohl jsem jen překvapit – a překvapil

V Novém roce se spolu s Márou ohlédneme na jeho sezónu a cíle do té další. Co stálo za jeho úspěchem na B7 a v SWS? Jak dlouho trvala Márovi regenerace a bude v roce 2018 znovu obhajovat vítězství na Beskydské sedmičce?

Se 4. místem v SWS jsem nepočítal

Letos jsi zaběhl spoustu náročných závodů od MČR V Ultra Sky přes Ultra Pirineu po opětovné vítězství na Beskydské sedmičce. Dosáhl jsi také úžasného 4. místa v celkovém hodnocení světového poháru ve skyrunningu v kategorii ultra. Jak sezónu hodnotíš? Co považuješ za svůj největší úspěch a kde si myslíš, že byly naopak rezervy?

Chtěl jsem vyhrát MČR v UltraSky a obhájit B7, to se povedlo, ale určitě si nejvíc vážím celkového 4. místa v SWS, to je něco, s čím jsem nepočítal.

Když to na Scenic Trailu začalo třetím místem, chtěl jsem to v celkovém hodnocení někam dotáhnout. ME ve Val d’lsére hodnotím dobře, ale Ultra Pirineu se určitě dalo zaběhnout lépe, tam vidím velkou rezervu. Každopádně to byly hezké zkušenosti, doplněny skvělým celkovým výsledkem.

Se sezónou 2017 jsem spokojený.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Na mnoha závodech SWS je obrovská konkurence, určitě jsi tak byl pod velkým tlakem, jak se s nervozitou a vysokým očekáváním vyrovnáváš?

Ano, konkurence je, a to je na tom to krásné. Baví mě běhat a porovnávat se s těmi nejlepšími.

Já právě pod žádným tlakem nebyl, nikdo ode mě nic nečekal, mohl jsem jen překvapit, a nakonec jsem překvapil a přesvědčil sám sebe, že to jde.

Na B7 jsem udělal chybu, regenerace trvala velmi dlouho…

Jak dlouho ti po Beskydské sedmičce trvala regenerace? Věnuješ se i jiným sportům nebo odpočíváš úplně?

Dlouho. Když jsem 3 týdny poté běžel Ultra Pirineu, tak jsem cítil, že na tom mé tělo není úplně dobře. Na B7 jsem udělal chybu – šel jsem polovinu závodu jen v triku. Byla zima, déšť a vítr, já prochladl a závod mi vzal zbytečně hodně sil, což mě asi stálo lepší výsledek na Pirineu.

Snažím se odpočívat – nejraději mám spánek. V minulosti jsem hrával fotbal, a i když bych dnes strašně rád chtěl chodit hrát, tak skloubit to nejde.

TIP: Přečtěte si také článek ideální strava po závodě, která vás rychle vrátí do hry.

Kolik závodů jsi za sezonu celkem absolvoval? Je nějaký, který ti skutečně utkvěl v paměti a doporučil bys i ostatním běžcům?

Celkem 14 závodů (od 3,6 km – po 113 km). Mě se vždy líbilo na Lysohorském čtyřlístku. Je obrovská škoda, že už se závod nekoná. Ze současnosti to bylo Ultra Pirineu – na podzim bych tam chtěl znovu.

Myslím, že závodů je dnes hodně a věřím, že většina běžců už si našla ten svůj „krásný,“ na který se ráda vrací.

Dostal jsem se mimo svojí komfortní zónu a výsledek byl skvělý

Kolik tréninkových jednotek jsi v roce 2017 odtrénoval? Jak to hodnotíš?

Číslo nevím, bylo toho hodně a bylo to super. Někdy to bylo těžké, ale bez toho to nejde, ta dřina k tomu patří. Hodnotím to určitě pozitivně, vystoupil jsem ze svojí komfortní zóny a byly z toho super výsledky.

Spolupracuješ s trenérem při přípravě tréninku?

Ano, od jara 2017 mě trénuje Zdenda Kříž, spolupráci si nemůžu vynachválit, hodně mi pomohl a hodně mě toho naučil. Výkonnostně a výsledkově jsem zaznamenal velký pokrok a vím, že s ním jsem na správné cestě.

Jak jsi na tom přes zimu? Uzpůsobuješ trénink, přesedláš na jiné sporty nebo trénink na nějaký čas vysadíš?

Přes zimu jsem na tom s tréninkem dobře, mám spoustu času a můžu se na sezónu kvalitně připravit. Neběhal jsem cca 3 týdny v listopadu, jinak se dá říct, že celý rok.

Co plánuješ na příští sezonu? Jaké budou vrcholy a na co se můžeme těšit?

Zůstat zdravý a opět se zkusím poměřit se světovou konkurencí. Poběžím MS v ultratrailu a 4-5 závodů SWS, naopak se určitě nepokusím vyhrát potřetí za sebou B7.

Děkujeme za rozhovor, budeme držet palce i do další sezóny! 🙂

/fotografie: archiv Marka Causidise/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: