ROZHOVOR s majitelem prodejny Endorfin Factory Ivanem Šmausem: Když je práce i koníčkem, tak se dá stihnout vše.

ROZHOVOR s majitelem prodejny Endorfin Factory Ivanem Šmausem: Když je práce i koníčkem, tak se dá stihnout vše.

Tentokrát jsme si pro vás připravili rozhovor s běžcem a majitelem speciálky Endorfin Factory. Ivan i všichni další členové týmu jsou nadšení sportovci a na prodejně je to vidět! Přečtěte si, jak se jim daří spojit práci s koníčkem.

Snažíme se přinášet nové prvky, ukazovat směr a hledat pomyslné hranice

Endorfin Factory je asi pro řadu čtenářů neznámá speciálka zaměřená na běh a cyklistiku. Můžeš ji proto představit, kdy vznikla a jakou máte vizi?

Jako prodejna jsme vznikli takřka přesně před rokem, avšak nejsme rozhodně nováčkem na poli specializovaného maloobchodu. Již před 15 lety, jsme otevřeli s manželkou prodejnu na Bedřichově, která nabízela v té době jinde skoro nevídané množství sortimentu od Craftu. Postupem času u nás přibyly běžecké boty INOV-8 a zákaznici si k nám chodili nejen pro dobré zboží, ale také cenné rady jak z běhání, orienťáku, kterému jsem se sám dlouhé roky úspěšně věnoval, tak i běžek. Od loňského léta se náš největší dodavatel, firma Vavrys CZ stala dovozem kol Orbea do České Republiky a následná cesta již byla jasná.

Našli jsme vhodné větší prostory a začali vytvářet koncept prodejny, která působí, a hlavně dělá věci odlišně a zároveň na vysoké úrovni reprezentuje všechny tři výše uvedené značky. Základním posláním tohoto konceptu je tvořit komunitu lidí stejně „postižených“ nutností neustále a ve velkém množství vyplavovat endorfiny! Tuto vizi, si myslím, naplňujeme na jedničku a postupně se nám daří u nás spojovat běžce, cyklisty, lyžaře a další sportovce. Snažíme se přinášet nové prvky do českého sportovního maloobchodu, ukazovat možný směr a hledat pomyslné hranice.

ROZHOVOR s majitelem prodejny Endorfin Factory Ivanem Smausem: Když je práce i koníčkem, tak se dá stihnout vše.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Prodáváme značky, které sami posouvají produkty kupředu a nekopírují trendy

Prodejnu máte v Jablonci nad Nisou, což je poměrně malé město na tak ambiciozní projekt, najdou se tam proto nadšenci do běhu a cyklistiky?

Taky mě tato otázka na začátku napadala, ale když jsem se podíval zpět na naše fungování na Bedřichovské prodejně, zůstal jsem zcela v klidu a přesvědčen, že jdeme správnou cestou. Jablonec nad Nisou a jeho okolí je jedno z mála z míst v České republice, kde to doslova žije sportem před ostatní kulturou. Jen uznejte sami, kolik zde vyrůstalo úspěšných lyžařů, běžců a cyklistů? A myslím si, že již nyní máme přesah přes naše město a jezdí k nám nakupovat hodně zákazníků z Prahy a širokého okolí nejen Libereckého kraje. Řekl bych, že dobré služby a vstřícný přístup si vždy najde svého zákazníka, ať jste kdekoliv. Navíc Jablonec n. N. leží na cestě do Jizerských, ať jedete téměř odkudkoliv a naše prodejna na Horním náměstí není pro nikoho velkou zajížďkou, ať jede na Bedřichov, na Jizerku nebo pokračuje do Krkonoš.

Více informací o prodejně Endorfin Factory a její filosofii se můžete dozvědět na jejich webových stránkách.

Prodejna je zaměřena především na britskou značku Inov-8, švédskou Craft a španělskou cyklistikou značku Orbea (s doplňkovými značkami jako je Enervit, Silva či Garmin). Proč jste si vybrali právě tyto značky?

Zmíněné tři značky spadají do portfolia našeho hlavního dodavatele (VAVRYS CZ), která je do ČR dováží a spolupracujeme s ní dlouhodobě. Všechny zmíněné značky sází na inovace a vlastní vývoj, čímž posouvají oblasti, ve kterých působí kupředu. Skutečně vytváří produkty s velkou přidanou hodnotou – nekopírují pouze trendy. Ale především jsme se všemi produkty srdečně spjatí a máme je sami na sobě vyzkoušené. Sám jsem byl jeden z prvních uživatelů funkčního prádla Craft, když ho Petr Vavrys před 25 lety poprvé přivezl do ČR. Anglický Inov-8jednoznačně udává směr ve vývoji a celkovém přístupu především v oblasti trailové obuvi. Craft přišel jako první se systémem vrstvení funkčního oblečení (Princip Craft 1-2-3) a neustále je na špici vývoje funkčního prádla. Orbea je jedinečná svým přístupem k individuálním požadavkům zákazníka, a to ať se jedná o barvu nebo komponenty kola. Dalším velice zajímavým parametrem je u Orbey udržitelnost celého podnikání, kdy prakticky nevyrábí na sklad.

Všichni v týmu spojujeme práci s koníčkem, k našim výběhům se může přidat každý

Jsi sám aktivní sportovec a stíháš v rámci vedení prodejny se věnovat sportu?

Když je práce i koníčkem, tak se dá stihnout vše. Navíc je pro mě sport možnost, jak trávit volný čas s rodinou. Přes léto se věnujeme hlavně orientačnímu běhu a v zimě běžkám – jak taky jinak, když bydlíme v Jizerkách. Občas i vyjde čas na nějaký lauf. Oba kluci, kteří jsou se mnou na prodejně sportem naprosto žijí – Honza Loula je běžec maniak a Láďa Karásek je s horskými koly spojen od 90. let. Skvělým příkladem, jak kloubit práci a sportování jsou společné výběhy, vyjížďky a další tréninky, které děláme – přijít může každý.

Endorfin Factory pořádá dětské závody na horských kolech. Plánujete i další akce nejen pro děti?

Celý koncept prodejny je postaven na vytváření komunity lidí a jejich společném sportování za účelem vyplavení endorfinů. Kromě zmíněného společného sportování pořádáme pravidelné semináře, kde se lidé setkávají s úspěšnými sportovci, trenéry, výživovými poradci a dalšími zajímavými osobnostmi ze světa sportu nebo lépe řečeno aktivního způsobu trávení volného času. V našem okolí se s námi lidé o víkendech setkávají na běžeckých akcích, kde u nás mají možnost vyzkoušet boty INOV-8 a Craft nebo naopak cyklistických s možností testování kol.

Projekt dětských závodů se nám v loňském roce velice osvědčil a do dalšího roku nabírá na objemu. Celý koncept jsme postavili na soutěžení škol mezi sebou. Je to tak skvělá příležitost pro aktivní učitele, jak vytáhnout děti ke sportu a mimo školní lavice s nimi budovat vztah k aktivnímu trávení volného času. Právě protože je celý Liberecký kraj silně sportovní, máme štěstí, že i ve vedení škol jsou nadšení sportovci, jako je třeba Martin Würtz, ředitel ze základní školy v Lučanech, který si vzal účast na dětských závodech opravdu za svou a nadchnul desítky dětí.

Takovým malým tajemstvím je postupně se rozvíjející spolupráce s nedalekým bikeparkem na Tanvaldském Špičáku, kde vytváříme naše testcentrum kol Orbea, vzniknou zde také stabilně značené okruhy a několik závodů nejen v cyklistice, ale také v běhu. Pořádáme také pravidelné úterní vyjížďky na kole a čtvrteční tréninky běhu. V současné době se s námi například můžete začít systematicky připravovat na Jizerskou 50ku. Celou přípravu vede zkušená Helena Karásková Erbenová (dvojnásobná účastnice zimních Olympijských her). Záběr naší prodejny je tedy opravdu široký a na své si u nás přijde jakýkoliv běžec, cyklista nebo lyžař, stejně jako dáma v letech, která hledá teplé funkční prádlo na procházku s vnoučaty :-).

CraftCRAFT je švédská značka specializující se od roku 1977 na vývoj a výrobu oblečení pro vytrvalostní sporty, kde hraje funkčnost a komfort zásadní roli pro dosažení optimálních výsledků. Díky úzké spolupráci se špičkovými sportovci a neustálému vývoji nových materiálů a technických řešení je CRAFT tréninkovým a závodním oblečením, které přináší skutečné výhody.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: