Achillova šlacha – prevence a léčba

Achillova šlacha – prevence a léčba

Ráno pociťujete nepříjemnou ztuhlost v oblasti Achillovy šlachy? Při běhu vás tam občas píchá? Vaše bolesti jsou přítomny už i při obyčejné chůzi? Zmáčknutí nebo jen dotek v této oblasti je bolestivý? S největší pravděpodobností Vás dostihl jeden z největších postrachů všech běžců – tendinitida Achillovy šlachy.

Trocha anatomie

Achillova šlacha je úponovou šlachou lýtkového svalu. Tento sval je složen ze tří částí (proto je také nazýván trojhlavý sval lýtkový). Jeho povrchová část je tvořena dvěma hlavami na vnitřní a zevní straně lýtka. Pod těmito svaly je ukryta hluboká část m. soleus. Všechny tyto svaly se upínají Achillovou šlachou na výstupek patní kosti. Sval jako celek propíná špičku, jeho dvouhlavá část pomáhá i při pokrčování kolene. To má pak zásadní význam např. při strečinku lýtkového svalu. Pokud budeme protahovat tento sval v poloze s pokrčeným kolenem, protahujeme jeho hlubokou část, pokud bude koleno natažené, protahujeme převážně povrchovou část.

Bolest Achillovy šlachy může být přenesená

Pokud vás bude bolet Achillova šlacha, nemusí to hned znamenat, že jde o její zánět. Bolest může být přenesena z jiných částí vašeho těla.  Na vině může být právě často již výše zmiňovaný lýtkový sval. Pokud dojde k jeho přetížení, zvýší se jeho napětí a to je pak přenášeno na úpon šlachy. Dále zde mohou být přítomny bolestivé body (trigger points), které přeneseně mohou způsobovat bolest Achillovky.
Jak si v tomto případě můžete pomoci? Trigger pointy obvykle samy zmizí, ale někdy můžou přetrvávat a způsobovat nám nemalé obtíže. Vhodná je např. sportovní masáž, kinesio taping, strečink lýtkového svalu nebo prosté stlačení (pressura) daného bodu (v lýtku si vyhmátnete bolestivý bod a na několik sekund do něj zatlačíte, v případě úspěšného odstranění by Vám bolestivý bod měl jakoby roztát pod prsty).
Pokud se obtíže dostavují opakovaně, je něco špatně a pouhé symptomatické řešení není v tomto případě řešením! Je potřeba zamyslet se nad tím, co stojí za příčinou přetěžování lýtkového svalu a to pak cíleně odstranit. Jednou z příčin může být např. nevhodné postavení pánve (její vysazení) aj.

Tendinitida či tendinóza Achillovy šlachy

Obecně je toto onemocnění označováno jako zánět Achillovy šlachy (tendinitida), bylo ale zjištěno, že zde dochází spíše k degeneraci a přestavbě vláken této struktury (tendinóza) něž ke klasickému zánětu. Jaké jsou symptomy tohoto poškození?

  • Bolest je přítomna při běhu, ale zásadně nesnižuje výkon
  • Bolest při běhu snižuje výkon
  • Ráno je pociťována ztuhlost při prvních krocích
  • Bolest je i při chůzi a běžných denních činnostech
  • Šlacha je zduřelá a bolestivá na pohmat

Co stojí za vznikem bolestí Achillovy šlachy?

Minimální počet případů je způsoben jednorázovým mechanickým poškozením šlachy např. vinou nevhodné obuvi nebo ponožek tlačících na šlachu. Tento stav ale není úplně tak typický pro běžce a setkáváme se s ním častěji při vysokohorské turistice nebo běžeckém lyžovaní. V tomto případě obvykle stačí odstranit vyvolávající příčinu -nevhodnou obuv a nasadit protizánětlivou léčbu. Dobře může pomoci i tzv. fyzikální terapie (např. laser).
Daleko častější příčinou je dlouhodobé nevhodné zatěžování šlachy. To způsobí její postupné drobné poškozování (mikrotraumatizaci) a následné hojení méně kvalitní tkání. Toto patologické zatížení může být způsobeno např. chybným stereotypem chůze a běhu, kdy běžec nadměrně došlapuje na patu a síly působící při dopadu chodidla nejsou fyziologicky tlumeny a jsou absorbovány Achillovou šlachou. Další příčinou mohou být odchylky v postavení nohy např. plochonoží nebo vbočený palec, kdy zase dochází k asymetrickému zatížení šlachy a jejímu přetížení. Vyvolávající příčina může být ale i daleko vzdálenější např. v oblasti kyčelního kloubu a pánve. Vlivem nedokonalé stabilizace této oblasti můžeme mít takzvanou pronaci (běháme spíše po vnitřní části chodidla a kotník vpadává dovnitř), která zase může ovlivnit postavení a zatížení Achillovy šlachy.

Proč nejsou výsledky léčby často uspokojivé?

Příčinou obtížné dlouhodobé léčby může být špatně zvolená léčba a nepochopení její podstaty. Obvykle je totiž léčena jen lokálně pomocí fyzikální terapie (rázová vlna, laser, magnetoterapie), ale není řešen chybný pohybový stereotyp. Lokální terapie má určitě své významné místo, ale měla by být jen doplňková a ne metodou první volby, protože takováto léčba sama o sobě mnohdy nestačí, aby problém odstranila.

Jak si mohu pomoci?

  • Pokud budete mít takovéto obtíže, určitě se vyplatí řešit je hned v prvopočátku a nenechat je zajít do chronického stádia.
  • Důležité je odstraňování následků funkčních poruch (viz článek Začarovaný kruh běžeckých zranění).
  • Je vhodné navštívit odborníka a s jeho pomocí diagnostikovat např. váš běžecký styl a jiné hybné stereotypy např. chůzi. Na základě této analýzy stanovit cvičení, které budete schopni sami praktikovat a postupně přenášet do běžných denních činností.
  • Někdy pomůže změna obuvi nebo zhotovení ortopedických vložek.


FYZIOKINESIS REHABILITACE
Mgr. Zuzana Krchová
-Specializuji se na sportovní fyzioterapii, převážně běžců
-Nabízím základní služby rehabilitace (rehabilitace
při bolestech zad a kloubů, po úrazech a operacích,
výhřezech meziobratlových plotének, neurologických
onemocněních, vadném držení těla, skolioze aj.)
-Provádím analýzu pohybu (běh, chůze, cyklistika)
-Věnuji se léčbě pánevního dna a inkontinence moči
u žen
-Řeším psychosomatické obtíže
CO VÁM GARANTUJI?
-Odbornou diagnostiku
-Profesionální, zároveň empatický přístup
-Objednání ihned -Příjemné prostředí
Více informací na www.fyziokinesis.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: