Nejčastější důvody, proč nejít běhat

Nejčastější důvody, proč nejít běhat

Většina lidí mylně říká, že potřebuje být motivována. Motivace však pochází vždy z nitra, nemusíte mít před sebou závod, stačí sám sebe přesvědčit. Můžete vymyslet spoustu důvodů, proč nejít běhat, ale o to více, proč jít trénovat.

„Dnes se na to necítím.“

To je asi nejčastější výmluva. Většina běžců si to pomyslí minimálně jednou za týden. Člověk si představí, že ho budou bolet nohy, bude zadýchaný a snaží se tomu vyhnout. Zkuste přemluvit sami sebe alespoň k 10 minutám běhu, klidně si nastavte i budík, který vás osvobodí. Uvidíte, že za tu chvíli už budete v plném tempu a v dobré náladě a nebude se vám chtít hned tak přestat. Když se náhodou stane, že vás běh přestane bavit uprostřed tréninku, zkuste chvilku jen jít. Pořád je to lepší než dojet zpátky domů autobusem nebo se nechat vyzvednout.

„Proč to vlastně dělám?“

To si pravděpodobně říkají nejčastěji maratonci a ultramaratonci. Tolik času, co se musí věnovat běhání! Běh pomáhá tělu adaptovat se na stres, trénuje se výdrž a zlepšuje se celková kondice. Při pravidelném tréninku se zvýší i efektivita běhu a když uběhnete svůj první maraton nebo si výrazně zlepšíte svůj čas, je to super pocit.

„Tento trénink nezvládnu!“

Platí hlavně pro ty z vás, kteří už neběhají jen tak zvolna po lese, ale snaží se pravidelně trénovat podle určitého plánu. Běh je zřídka sportem, kdy je tělo úplně v pohodě a především v našem moderním světě se zdá být zvláštní, že se snažíte sami sebe přemluvit k něčemu, kde tělo trpí a nohy bolí. Řekněte si, že trénink nebude trvat příliš dlouho nebo si slibte nějakou odměnu například nějakou zdravou dobrotu nebo nový časopis. Prostě něco, co vykouzlí úsměv na vašich rtech. Pokud je velké horko, vezměte si místo vody osvěžující nápoj nebo mějte k dispozici chladivý mokrý ručník. V zimě si přibalte termosku. Dostanete se do větší pohody a tělo už se nebude tolik bránit náročnému tréninku.

„Nejsem schopná/ schopen být běžcem.“

Hloupost. Pokud jste zdraví a je vám umožněn běh, můžete se stát běžcem. Nenechte ostatní, aby vás přesvědčili o opaku. Geny sice hrají velkou roli, ale vaše vytrvalost, pozitivní myšlení a tvrdá práce ovlivní vaše úspěchy daleko více. Pokud si připadáte příliš velcí a těžcí na dlouhé běhy, vezměte to pozitivně. Díky své konstituci byste měli být schopni vydržet i náročnější tréninky s menší pravděpodobností, že se zraníte. Potřebujete svůj osobní cíl, důvod, proč běhat.

Několik důvodů, proč jít běhat 🙂

– pivo po tréninku chutná lépe

– nebudete tolik zadýchaní, vždycky když půjdete do schodů

– budete mít o čem vyprávět svým kolegům a bude to originální (a ne jako, co se dělo v seriálu)

– uvidíte východ nebo západ slunce

– když to zvládnete dnes, zítra můžete mít zaslouženou pauzu

– když budete unavení, snadněji večer usnete

– zvítězíte sami nad sebou

– budete se lépe soustředit na práci či na učení

– vypracujete si pěkné svaly

– ihned se vám zlepší nálada

Napadá vás ještě spousta dalších nápadů, proč jít běhat? Zkuste si neklást otázku, proč nejít běhat, ale spíše, co všechno vám přinese to, že vyrazíte do terénu nebo do parku. Nenechte se zastavit nebo zastrašit od běhání.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: