Běh a vyhoření

Běh a vyhoření

Pokud delší dobu opakujete stejný typ tréninku, je pravděpodobné, že vás běh začne nudit. Je-li to stále o tomtéž, může přijít vyhoření. Proto je dobré se nevěnovat jen běhání, ale i jiným pohybovým aktivitám, které celý trénink posunou dále a také vám vrátí radost z běhu.

Vyhoření

Jedna z nejvýstižnějších teorií popisujících syndrom vyhoření zní: vyhořelý je ten, koho kvůli dlouhodobě působícímu stresu či nepřiměřené zátěži nebaví činnosti, které ho dosud bavily. Je to stav psychického, fyzického, ale i emočního vyčerpání. Nejjednodušším způsobem, jak přetrénování předejít, je snížení intenzity, pestrost tréninku a případně pauza a relaxace.

Čas na pauzu

Právě období listopadu a začátku prosince je na běžeckou pauzu (jeden či dva týdny) nejvhodnější a určitě to nezhatí vaše budoucí běžecké plány. Dejte tělu čas a prostor na regeneraci, odpočine si nejen tělo, ale i hlava. A neznamená to, že musíte ležet na gauči. Regenerace může mít podobu jiných sportovních aktivit, při nichž zapojíte další svalové skupiny. V zimě určitě neuškodí zajít si na spinning, do posilovny, zaplavat, na squash apod.

Relax

To vše je určitě dobré doplnit relaxací v sauně, na masáži, můžete zkusit některé uvolňovací techniky, jako autogenní trénink nebo pobyt v solné jeskyni, cvičení jógy apod. A rozhodně byste neměli podceňovat kvalitní a patřičně dlouhý spánek. I ten, kdo má běhání už opravdu plné zuby, pak jistě zažije okamžik, kdy sám sobě přizná, že se na něj zase těší.

Běh ve skupině

Běháte-li většinou sami, je dobré si občas zpestřit trénink tím, že se přidáte k nějaké běžecké skupině. Občasný trénink s jinými běžci vám pomůže běžet rychleji, než byste běhali sami a přitom to nemusí znamenat usilovněji. Je určitě snazší běžet v tempu podle někoho jiného, než když si tempo musíte hlídat sami. A ve skupině jste také schopni uběhnout daleko více, než na kolik byste si sami troufli.

Pestrost

Samotný běžecký trénink se dá střídat a obměňovat – jiné jsou běhy se zaměřením na vytrvalost, fartleky, intervalové tréninky, běhy do vrchu, sprinty a příjemná kombinace běhu s chůzí, tzv. indiánský běh. Variant je hodně a je dobré i účinné jimi trénink zpestřovat.

Naslouchat

Naslouchejte svému tělu, mějte se sebou trpělivost a odstraňujte ze svého života vše, co vás zbytečně stresuje. Učte se mít rádi sebe sama. Snížíte tím riziko vyhoření nejen ve sportu, který máte rádi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: