Winter swimming I. – Zpestřete si trénink a posilte svou imunitu

Winter swimming I. – Zpestřete si trénink a posilte svou imunitu

Už zase Vás pobolívá v krku? Cítíte se unavení, ale zas nic tak závažného Vám není? V hlavě se Vám stále točí otázka, zda Vás trénink položí nebo ne, a tak ho radši odkládáte na neurčito, až se budete cítit lépe? Jenomže lépe Vám není a s virózou se to nekonečně dlouho táhne… Máme pro Vás tip. Obohaťte svůj trénink o zimní plavání!

O co vlastně jde?

Winter swimming, polar swimming nebo jednoduše zimní plavání či sportovní otužování… Jedná se o plavání v ledové vodě (4°C a méně) a studené vodě (4,1-8°C). Toto sportovní odvětví spadá pod svaz plaveckých sportů, má vlastní soutěže a Mistrovství ČR.

Zjednodušeně řečeno jde o to, že posbíráte všechnu svou odvahu, ponoříte se do ledové vody a budete doufat, že to přežijete. Odměna za toto šílenství je pak ale k nezaplacení. Pokud u tohoto extrémního sportu vydržíte a budete ho dělat správně, rozhodně tím získáte nespočet benefitů. O tom, jak správně začít s otužováním (konkrétní rady a typy) se dočtete v nadcházejícím článku Winter swimming II.

Jsem běžec, cyklista, lezec – proč se otužovat?

Imunita – Otužování Vám zlepší imunitu. Bylo zjištěno, že u sportovních otužilců dochází ke zvýšené tvorbě protilátek chránících např. před běžnými infekty horních cest dýchacích (nebudete tak náchylní ke kašli a rýmě). Dále dochází ke stimulaci funkce štítné žlázy a snížené produkci stresového hormonu, jehož vyšší hladiny mohou z dlouhodobého hlediska snižovat Vaši imunitu (podlehnout chřipce nebo angíně již nebude tak snadné).

Regenerace – pokud budete již na plavání v ledové vodě zvyklí, půjde ve Vašem případě mimo jiné i o formu regenerace. Plavání v ledové vodě má podobné účinky jako pobyt v poláriu, jediným zásadním rozdílem je, že za otužování téměř nic neplatíte.

Trénink psychické odolnosti – Sportovní otužování je velmi tvrdé. Ze začátku se budete  muset asi dosti přemáhat (svléci se do plavek, když teploty jsou hluboce pod nulou a pak se ještě ponořit do vody, jít trénovat za tmy či deště). Občas je nutné překonat i bolest. Ale jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Až budete v horách nebo na těžkých závodech, všechny tyto strasti Vám pomohou lépe zvládat nepřízeň počasí a krizové situace (několikadenní pochod v dešti, ledové  brody, zimu, stres aj.) Oproti svým soupeřům budete ve výhodě, svým přátelům naopak oporou.

Stres – Pravidelné otužování Vám pomůže v boji se stresem. Ze začátku bude Vaše tělo pobyt v ledové vodě vyhodnocovat jako velkou zátěž a reagovat bude stresovou reakcí (zrychlení dechu, zvýšení tlaku krve, zrychlení tepové frekvence). Postupně ale dojde k adaptaci a tyto projevy odezní. U otužilce dojde k přeladění autonomního vegetativního nervového systému. Výsledkem pro Vás bude, že se budete cítit klidnější a vyrovnanější. Běžné stresové situace, ať už psychické nebo fyzické, pro Vás nebudou tak zátěžové.

Hodně zábavy za málo peněz – Výhodou otužování je jeho finanční a časová nenáročnost. Jediné co nutně potřebujete, jsou plavky a neoprenová obuv do vody.  S časem je to zrovna tak. Abyste dosáhly pocitu euforie např. po běhu, budete potřebovat tak 30-60 minut sportu, někdy i déle. Po plavání budete v euforii již po několika minutách a tyto pocity jsou opravdu velmi silné. Trénovat Vám stačí zhruba 1-2 krát týdně několik minut (2-15 min). Otázkou ale je, kolik pak času ještě prosedíte s přáteli u teplé polévky a grogu, až budete rozmrzat.

Nové zážitky, zpestření tréninku – Otužování může hodnotně obohatit Váš trénink. Dále se s ním pojí velké množství pravidelných akcí od plaveckých soutěží (včetně MČR) až po tradiční akce jako Tříkrálové plavání, Křest otužilců aj.

S čím se otužilec potýká?

Mezi nevýhody otužování patří fakt, že u většiny lidí budete za blázny a šílence. Tím se ale rozhodně nenechte odradit.

Větším problémem pro Vás bude ale horko. Postupnou adaptací se Vám totiž zvýší tolerance k chladu. Prakticky se to bude projevovat tak, že se budete např. méně oblékat. Horší ale bude, že v běžně vytopené místnosti, kde ostatní budou ve svetru, Vy budete trpět v triku s krátkým rukávem, a až budete chtít vyvětrat, ostatní Vám asi moc nepoděkují.

FYZIOKINESIS REHABILITACE
Mgr. Zuzana Krchová
-Specializuji se na sportovní fyzioterapii, převážně běžců
-Nabízím základní služby rehabilitace (rehabilitace
při bolestech zad a kloubů, po úrazech a operacích,
výhřezech meziobratlových plotének, neurologických
onemocněních, vadném držení těla, skolioze aj.)
-Provádím analýzu pohybu (běh, chůze, cyklistika)
-Věnuji se léčbě pánevního dna a inkontinence moči
u žen
-Řeším psychosomatické obtíže
CO VÁM GARANTUJI?
-Odbornou diagnostiku
-Profesionální, zároveň empatický přístup
-Objednání ihned -Příjemné prostředí
Více informací na www.fyziokinesis.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: