Kouzlo city trailu

Kouzlo city trailu

Co city trail vlastně je, jak může zpestřit trénink a běhají se city trailové závody? To vše najdete na následujících řádcích.

Co to znamená „city trail“?

Rozložením na dvě samostatná slova dostaneme anglické slovo „city“ a „trail“. Tedy v češtině město a přírodní nebo lesní cesta, která je plná nástrah a překážek v podobě kamenů, kořenů, napadaného listí a dalšího. Význam slovního spojení tedy dohromady znamená něco jako běhání po přírodních cestičkách ve městě. Jelikož ale ve městě těžko seženete lesní cestičky (kromě speciálních parků), tak můžou být tyto překážky vlastně umělé, tzv. městské. Ve městě se tedy může jednat o schody, lavičky, mosty, štěrkové cesty v parku, kluzké dlažební kostky a další.

Čím to je specifické?

City trail je specifický zejména tím, že se dá běhat jen ve městě, protože po překročení hranic města se už jedná o „obyčejný“ trail (pokud neběžíte po asfaltu).

Nejedná se o obyčejný běh po hladkém betonu či asfaltu, ale počítejte s tím, že budete překonávat překážky, které číhají ve městě či městských parcích. Umělé, vytvořené lidmi, nebo přírodní. Budete běhat do kopce a z kopce, přeskakovat místo kořenů a kmenů budete lavičky, vybíhat a sbíhat schody, osvěžovat se ve fontánách.

Proč to běhat?

Pokud bydlíte ve městě a do přírody máte daleko, tak je právě city trail to, co vám alespoň z části může tento deficit vynahradit. Pokud si chcete zpestřit svůj trénink, může to být ideální, jak se vyhnout stereotypu a nechuti k běhu. Stačí si najít city trail trasu v nejbližším parku nebo mezi domy. „Např. pražský City Trail se běží na okruhu, který má přes 200 metrů převýšení. Takže když poběžíte celý závod, nastoupáte skoro 500 metrů, a to už je na městský závod slušné. Navíc trasa je zábavná a rozmanitá.“ dodává Tomáš Bystřický, Salomon ambasador a závod rozhodně doporučuje.

Kde to běhat?

Jak už bylo řečeno, ideální je využít nejbližšího parku nebo nějaké již zavedené trasy. V České republice se letos konají dva závody, které pojem city trail mají přímo ve svém názvu. Jedná se o závody ze série Salomon Trail running cupu, a sice City Trail v Praze a City Trail v Ostravě.

Je potřeba speciální vybavení?

Speciálního vybavení, co se týče textilu, na city trail není třeba. Na boty jsou ale požadavky náročnější. Jak bylo řečeno, nejedná se o klasický rovný silniční běh. Jsou zde zvýšené požadavky: skákání, vybíhání schodů, prudké zatáčky, to vše musí boty vydržet a současně musí být stále dostatečně lehké a dynamické.

Díky tomu byla pro city trail vyvinuta speciální kolekce značky Salomon, která je vhodná právě na běhání city trailů. Nejnovější model mezi botami je X-Scream 3D. „Na trénink jsem si oblíbil novinku Salomon X-Scream 3D, boty které se skvěle hodí na objemový trénink na silnici a zpevněných cestách.“ popisuje své zkušenosti ambasador značky Salomon, Jan Zemaník.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: