Přemýšleli jste někdy o tom, proč vůbec běháte?

Přemýšleli jste někdy o tom, proč vůbec běháte?

Existuje typologie běžecké komunity nebo jsou všichni běžci stejní? To je otázka,na kterou právě v tomto člnku najdete odpověď. Řadíte se do nějaké skupiny v rámci běžců? Určitě, už třeba i tím, že běháte jenom pro radost.

Kolik z nás běhá pro potěšení z pohybu? Kolik z nás zase jen proto, že je to zrovna „in“ a kolik třeba, aby shodilo přebytečná kila? Existuje spousta rozdílných důvodů, proč se oblékáme do funkčních triček, obouváme své oblíbené botky a vyrážíme na čerstvý vzduch protáhnout si svaly.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Tahle otázka mne vždycky napadne, když se postavím na start některého ze závodů a prohlédnu si pestrou paletu běžců a běžkyň postávajících ve startovním koridoru. Myslím, že spoustu lidí ten pravý důvod maskuje, přesto se dají určité typy celkem snadno rozpoznat.

Čtěte také: Coubertinova nejpodivuhodnější podívaná – z historie prvního olympijského maratonu v Athénách z roku 1896

Image – běhat je dneska „in“

„My tady všichni běháme. A co ty?“ Často zaslechnete i tento originální důvod, proč začít běhat. Tuto kategorii běžců potkáte na všech závodech. Těm totiž nestačí jen tak se jít po práci proběhnout, ale oni musí být i vidět a nejlépe na nějakém prestižním závodě. Ostatně i tito běžci jsou pro závody důležití. Nejsou jen „in“, ale mají v sobě i touhu se zlepšovat, sledovat své výkony pomocí nejmodernější techniky, být lepší než kolega, což nakonec může vést ke krásným výkonům.

Oblečení jak z módního časopisu

Více než výsledek je zajímá, v jakém oblečení je uvidíme běhat. Obléci se do trička či bot zakoupených v obyčejném obchodu? Nikdy! Když vyběhnout, tak jedině ve značkovém oblečení a nejnovější kolekci. Vůbec jim nevadí, že dobíhají až mezi posledními. Důležité je, že jejich sportovní úbor splňuje ty nejvyšší parametry a je dle aktuálních módních trendů. A my máme poté co obdivovat a třeba se i inspirovat.

Být chválen a obdivován před známými a přáteli

Prestiž, uznání a možná i obdiv u kamarádů a známých. Také jeden z velmi známých důvodů, proč běháme. Slyšet po závodě slova uznání a ocenění „skvělého umístění a času“, bývá pro některé víc než jen zaběhnout si závod na pohodu. Většinu těchto běžců vídáte co nejblíže startovní čáře s touhou stát mezi elitními běžci. Soutěživost, rvát se o co nejlepší výsledek a v cíli být opěvován, je vlastnost, která provází lidstvo od nepaměti a nemusí se zrovna jednat o sportovní klání. Závody bez těchto lidí by byly chudší a možná i méně zajímavé.

Startovní číslo a medaile v cíli jako cenná trofej

Stává se vám také, že pozvete své známé a kamarády na nějaký závod a obratem dostanete otázku „a bude za to alespoň medaile nebo diplom“? Ano? I tací jsou mezi námi. My pak na sociálních sítích obdivujeme jejich stěny polepené startovními čísly ze všech zúčastněných se závodů, proložené vyleštěnými medailemi. Rádi se tím pochlubí. Sběratelská vášeň se nezapře ani v takovém oboru, jakým je samotný běh či obecně sport.

Udělat opravdu něco pro zdraví a zhubnout

Velké množství lidí začalo s běháním až poté, co se u nich projevil nějaký zdravotní problém a dostalo se jim varování od lékaře. Úplně to slyším, „musíte zhubnout a problémy přestanou“. Každého pak ihned napadne „začnu běhat“. Ano, začnou a pozvolna si běhání oblíbí a šup, je tu první závod, první výsledek a možnost se zlepšovat. Kila jdou dolů, zdravotní problémy ustoupily a už se jen tak sportu nezbaví. Stávají se z nich mnohdy opravdoví sportovci.

Sport a zvláště běhání nás baví

Asi největší skupinu tvoří ti, kterým je pohyb vlastní, mají ho rádi a stal se pro ně součástí jejich aktivního způsobu života. Mnozí o sobě dokonce tvrdí, že běh se stal jejich životním stylem, posláním a podřizují mu téměř vše. Svůj volný čas, stravování a mnohdy i rodinné záležitosti. Určitě si svými výsledky a výkony zvyšují své sebevědomí, což se může pozitivně odrazit v jejich životě jak osobním, tak i pracovním.

Odpovědí na otázku, co je tím pravým důvodem našeho sportování, bychom našli nespočet. Každý z nás se dokáže do některé z těchto skupin zařadit. A pokud ne, tak třeba patří do jiné nespecifikované skupiny, která nebyla zmíněna. Kam vlastně patříte vy?

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: