Míváte občas nechuť jít běhat? Poradíme, jak to překonat

Míváte občas nechuť jít běhat? Poradíme, jak to překonat

Podzim a sychravo…se zkracujícím se časem je velmi typické zhoršení nálady a útlum energie. Nechuť jít si zaběhat, natož zatrénovat, občas padne na každého. Nabízíme pár rad, jak vše překonat.

Vykouknete z okna, venku prší. Přijdete domů z práce s hlavou plnou pracovních problémů. Anebo se prostě necítíte dobře, a i myšlenky na běh jsou ukryty velmi hluboko ve vašem nitru, a ne, a ne se dostat na povrch.

O lidské psychice bylo popsáno již mnoho listů papíru. Velmi ovlivňuje náš život, a to ve všech jeho směrech, běžce nevyjímaje. Příčin, proč občas máme nechuť si zaběhat, je hodně. Mezi ty nejčastější patří pracovní i rodinné problémy, ale například i přetrénování či ztráta motivace. Ano, i to že trénujete hodně se občas může vyjmout vaší kontrole, což se projeví právě tím, že se vám běhat nechce. Rad, jak překonat tuto „nechuť“, je nespočet a nestojí to téměř žádné zvýšené úsilí.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Vyběhněte společně s kamarádem, kamarádkou či partnerem

Jistě máte spoustu oblíbených tras, kde pravidelně trénujete a kde už znáte každý kamínek na trati, takže vás nic nepřekvapí. Jenže pokaždé jste tu trasu běželi sami. Co takhle zavolat svému kamarádovi či kamarádce, o kterých víte, že ji ještě neběželi a pozvat je na společný běh? Nebo požádejte svého partnera, ať se s vámi proběhne? Budete mít společnost, můžete si v klidu popovídat, a přijdete jistě na jiné myšlenky. Nebo naopak. Zajeďte za kamarádem tam, kde on běhá nejraději a vy to neznáte a proběhnete se s ním. Uvidíte, že na konci běhu budete mít dobrou náladu a okamžitě začnete plánovat další společné proběhnutí.

TIP: Přečtěte si také článek zákeřné triger pointy aneb nejčastější bolesti při běhu.

Skupinové proběhnutí či trénink dělá divy

Je známo, že ani samota nepůsobí na náš organismus z hlediska psychiky dobře. Běháte stále sami, stále na stejném místě, stále ve stejnou dobu? Tak to se nedivím, že na vás padne právě „deka“ a nechuť jít si zaběhat. Zapátrejte třeba na Facebooku a zjistíte, že ve vašem okolí je plno skupin, které se alespoň jednou týdně sejdou a jen tak zaběhají. Přidejte se k nim, určitě vás rádi mezi sebou uvítají. Každý má své problémy, ale tady jsou tabu a hodinka společného běhu, kdy myšlenky spočinou jen na sport, bude mít velmi pozitivní účinky.

Nepříznivé počasí není nepřítel, ba naopak

Velkým problémem je samozřejmě i nepříznivé počasí, což bývá jedním z nejznámějších příčin, že vůbec nevyběhnete a proč se vám sportovat nechce. Jak praví známé a otřepané klišé, není špatného počasí pro běh, ale jen špatně oblečený běžec, tak hurá na to. Osobně se třeba na drobný déšť těším a moc rád vyběhnu i třeba na delší běh. Déšť totiž většinou pročistí vzduch a lépe se nám dýchá. A právě „pocit z běhu“ je díky tomu jaksi lepší než pokaždé, když doběhnete mokří, ale jen díky potu. Určitě namítnete, že hrozí prochladnutí, ale pokud jste na tohle vše zvyklí, tak organismus to neodskáče, ale naopak ho to posílí. Ano, tady je důležité po běhu se ihned převléci do suchého, a to co nejdříve to jde.

Fantazii se v běhu meze nekladou

Myšlenka, že po práci vyběhnete zase na tu známou trasu, potkáte stále stejné lidi, vás mučí minutu po minutě od doby, kdy jste ráno vstali a na proběhnutí se ještě těšili. Jako v každé jiné profesi či sportu i v běhu je tolik možností, jak bojovat proti stereotypu, který se může opravdu po nějakém čase objevit, načež i objeví. Takže, co třeba proložit běh nějakým cvičením? Vezměte se sebou švihadlo a na vhodném místě ho použijte. Nebo si naplánujte cestu do nějakého parku, kde dnes najdete mnoho náčiní pro cvičení a protáhněte tělo netradičně na tomto náčiní. Obyčejná lavička v parku je zdrojem velkého množství inspirace, co říkáte?

Příroda je obrovská tělocvična plná nářadí, za které nemusíte nikde platit a můžete tím obohatit váš běžecký život. Každý kvalitní trenér vám tyto aktivity nejen doporučí, ale i nařídí. Běh, to není jen rychlé střídání pravé a levé nohy za účelem co nejrychleji běžet, ale pro běh je neméně důležité, jak procvičujete celé tělo. Každý sval na vašem těle při běhu pracuje. Některý méně, jiný více, ale trénovat pravidelně potřebují všechny. Na to se někdy zapomíná a pro vás příležitost, jak zpestřit trénink.

Běžecký život není jen samotný běh

Nechuť sportovat padne jednou na každého, což je logické vyústění činnosti, kterou provádíme pravidelně a po dlouhou dobu. Záleží však na každém z nás, jak si svůj sportovní život zpestří, aby právě ta nechuť byla minimální nebo prakticky nepřišla vůbec. Těch pár příkladů, které jsem uvedl je jen kapka v moři nápadů, které každý z nás v hlavě má. Jde jen o to se na tím zamyslet, nebýt líný a něco nového podniknout. Jsme vlastně hobby běžci, pro které je důležité běhat, ale ostatních aktivit, co nám odstraní stereotyp, se nezříkat, spíše je co nejvíce využívat.

Veškeré poznatky či názory, které v tomto článku uvádím, jsou vyzkoušeny na základě svých dlouholetých zkušeností, získaných pravidelným běháním na výkonnostní úrovni.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: