Tipy na (nejen) běžecké aplikace, které stojí za to vyzkoušet

Tipy na (nejen) běžecké aplikace, které stojí za to vyzkoušet

Dnes již vlastní chytrý telefon asi každý z nás, a zatímco pracovní aplikace nebo hry najdeme na svém telefonu asi všichni, kolik skutečně užitečných aplikací pro trénink využíváme? Přinášíme vám tipy na ty základní i něco navíc.

Základní běžecké aplikace pro trénink

Runtastic

Runtastic patří mezi osvědčené klasiky, nabízí základní funkce jako je reálné GPS sledování nejen běhání ale i mnohých dalších sportovních aktivit a k tomu detailní statistiky a měsíční žebříčky. Nová verze má i integrovaný přehrávač hudby a možnost výběru vaší motivační písničky pro ještě rychlejší běh. K dispozici je také živé povzbuzování od vašich přátel přes sociální sítě a samozřejmě sdílení vašich výsledků. Zejména běžci, kteří se pohybují především ve městě, ocení i speciální mód automatické pauzy pro ještě přesnější a pohodlnější sledování vašich výkonů. Krom toho poskytuje i hlasový koučink podle vašich zvolených preferencí. Můžete si nastavit i intervalový trénink a svoje výkony uvidíte v tabulce rozdělené podle kilometrů nebo jiných zvolených úseků. Můžete si nastavit i váš cíl a sledovat, jak se plní.

A zápory?

Pro verze je relativně dražší v porovnání s konkurencí, cca 150 – 200 korun za rok.

  • chcete výkonnou, uživatelsky jednoduchou aplikaci pro vaše nejrůznější aktivity
  • chcete zachovat detailnější historii a analýzu vašich tréninků
  • se věnujete i dalším sportům

Je právě pro vás pokud:

  • chcete výkonnou, uživatelsky jednoduchou aplikaci pro vaše nejrůznější aktivity
  • chcete zachovat detailnější historii a analýzu vašich tréninků
  • se věnujete i dalším sportům

Endomodo

Endomodo je také uživatelsky příjemná aplikace bez zbytečných věcí a ruchů kolem, ocení jí tedy zejména příznivci minimalismu. Endomodo za vás sleduje dobu trvání, rychlost, vzdálenost, spálené kalorie, převýšení a další. Nabízí navíc osobní tréninkové plány a podobně jako Runtastic i možnost audio podpory od přátel. Ukazuje navíc časy ostatních a vašich přátel a umožňuje je vyzvat na souboj.

A zápory?

Endomondo může být občas lehce nepřesné.

  • jste začátečníci a chcete solidní aplikaci bez zbytečných věcí kolem
  • rádi se socializujete a vyzýváte kamarády

Je právě pro vás pokud:

  • jste začátečníci a chcete solidní aplikaci bez zbytečných věcí kolem
  • rádi se socializujete a vyzýváte kamarády

Strava

Strava je už téměř klasikou. Detailně sleduje váš trénink včetně všech aspektů, které byste od běžecké aplikace očekávali, nabízí také nastavení osobního rekordu pro ještě lepší zlepšování a porovnávání se s přáteli. Strava navíc velmi dobře funguje i pro cyklisty, pokud je to tedy váš oblíbený doplňkový sport, pak je nejspíš nejlepší volbou. Pro verze nabízí i personalizovaný trénink, zpětnou vazbu a ještě detailnější analýzu. Strava pracuje s tzv. „segmenty“, které si uživetelé tvoří na svých oblíbených tratích. Jedná se o úseky na trasách, např. oblíbené rovinky, kopce, ale i celé trasy apod. Aplikace pak sama sleduje a zaznamená čas každého, kdo segmentem proběhne. Sestavuje se tak žebříček u každého segmentu a běžci mají velmi dobrý čas pro srovnání.

Strava také funguje jako sociální síť typu Facebook, kde uživatelé automaticky přispívají svou aktivitou, hodnotí a komentují své výkony a dokonce mohou zaznamenat společný běh či závod. Místo „likes“ zde dávají tzv. „kudos“.

Pokud patříte mezi opravdu soutěživé typy, můžete si navíc ke Stravě stáhnout aplikaci Ghost Racer, díky které budete moct soutěžit nejen se svými přáteli, ale navíc i s nejlepšími časy ostatních uživatelů na určité trasy nebo jejím segmentu.

Na stravě navíc můžete sledovat tzv. heatmapy, kde vidíte, jak a kde běhají vaši kamarádi. Další velkou výhodou je, že zde nemusíte své výkony nahrávat. Aplikace si je sama stahuje z vašeho účtu od výrobce vašeho sporttesteru.

A zápory?

– menší kontrola nad tím, co je sdíleno

– pokročilá analýza a sledování plnění cílů pouze pro placenou verzi

– dražší prémium verze

  • to s během myslíte vážně a chcete detailnější analýzu rozložení tempa pro zlepšení vašeho výkonu
  • rádi sdílíte svůj pokrok na sociálních sítích
  • rádi se porovnáváte s ostatními
  • máte rádi výzvy

Je právě pro vás pokud:

  • to s během myslíte vážně a chcete detailnější analýzu rozložení tempa pro zlepšení vašeho výkonu
  • rádi sdílíte svůj pokrok na sociálních sítích
  • rádi se porovnáváte s ostatními
  • máte rádi výzvy

Další zajímavé aplikace, které vám okoření trénink

Running for Weight Loss

Running for Weight Loss, jak už název napovídá, není obyčejnou běžeckou aplikací, ale bude se hodit především těm, kteří se snaží při běhu zhubnout přebytečná kila. Aplikace poskytuje proaktivní trénink, který se přizpůsobí vám a vašim cílům. Nabízí také audio doprovod, nastavení pro hubnutí nebo trénink na různé vzdálenosti až do maratonu. Zajímavostí je také osobní výživový plán pro dosažení vašich fitness cílů.

A zápory?

– vybíjí baterku při delším používání

– nedoporučuje se pro pokročilé, protože se nedá přeskočit trénink

Je pro vás pokud:

-se snažíte shodit přebyteční kila

-máte rádi větší oporu

-oceníte výživový plán pro inspiraci

Rock My Run

Rock My Run ocení ti, kteří by nevyběhli bez sluchátek. Občas je těžké získat inspiraci, když posloucháme ty stejné ohrané písničky pořád dokola. Tahle aplikace si pro vás přichystala spoustu písniček, playlistů a mixů, které se hodí na běhání. Vybrat si můžete podle žánru nebo tempa. Může se hodit také na závodech, kde vás ta správná písnička může popostrčit do závěrečného sprintu.

Mapy.cz

Mapy.cz nabízí skvělou aplikaci pro jejich mapy, tak jak je znáte z internetu. Velkou výhodou je i možnost stáhnout si několik regionů nebo zemí offline, fungují tedy i bez připojení k internetu. Ať už chcete objevovat vaše okolí nebo běžíte neznámým prostředím při cestování, mapy vám pomůžou s orientací a navigací. Ukazují navíc i turistické stezky nejen v ČR, ale například i na Slovensku nebo v Rakousku a v mnohých dalších státech. GPS navíc ukazuje, kde se na trase nacházíte s velmi vysokou přesností. Mě samotnou aplikace mnohokrát zachraňovala od bloudění v Alpách za husté mlhy nebo sněhu, kdy značení nebylo vidět.

Mapmyrun

Map my run nabízí všechny základní funkce sledování vaší aktivity, krom toho jí ale ocení zejména kreativci mezi vámi, kteří si vyhrají s kreslením různých obrazců na mapě skrze vaší trasu. Ať už běháte ve městě nebo v terénu, kreativitě se meze nekladou.

Vychytávky pro větší bezpečí

Záchranka

Záchranka je mobilní aplikace zdravotnické záchranné služby, která má mnoho užitečných funkcí. Například funkce alarm po stisknutí automaticky zavolá na číslo 155 a rovnou odešle vaši polohu. Funkce lokalizátoru vám pak poskytne informace, co se ve vašem okolí nachází, například kde najdete nejbližší defibrilátor, lékárnu nebo pohotovost. A protože ve stresu často zapomeneme na to, co nás učili o první pomoci, najdete v aplikaci i interaktivní návod.

Scream Alarm

A i když tahle aplikace vás rozhodně neubrání, velmi hlasitý zvuk ženského křiku zejména ve městě rozhodně přiláká pozornost a pravděpodobně odradí mnoho lidí se špatnými úmysly.

bSafe

bSafe je další užitečnou aplikací zdarma. V nastavení si můžete zadat síť rodinných příslušníků a přátel, kteří pak přes GPS stopu mohou sledovat, zda se v pořádku dostanete domů. Má navíc funkci nouzové situace, kdy po stisknutí funkce aplikace automaticky pošle vaší přesnou lokalitu vašim blízkým. Aplikace navíc spustí audio a video nahrávání, které v případě závažnějších situací můžete později použít jako důkazy pro policii.

TIP: Přečtěte si také článek co potřebuji k tomu, abych začal běhat.

WatchOverMe

Watch Over Me fungue velmi podobě jako bSafe, na rozdíl od jiných aplikací ale nevyžaduje, abyste v krizových situacích honem rychle hledali a zapínali aplikaci, pro její spuštění stačí speciálním způsobem třást vaším telefonem. Funguje, i když je obrazovka vypnutá. Také nabízí nahrávání zvuku a videa. Podobnou aplikací je také SOS Stay Safe.

In Case Of Emergency

Tahle aplikace by se mohla hodit pro ty z váš, kteří vyráží na delší výlety nebo riskantnější závody. Aplikace uchovává důležité informace pro případ nouzové situace, jako jsou kontakty na blízké, krevní skupina, léky, které berete, alergie, apod. K informacím je možné se dostat dostupné i pokud je telefon uzamknutý.

A na jaké aplikace nedáte dopustit vy?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: