Jak ovlivnit sportovní výkon pomocí výživy

Jak ovlivnit sportovní výkon pomocí výživy

Již ve 4 st. př. n. l. věřili gladiátorští bojovníci vlivu výživy na podaný výkon. Konzumace jeleních jater jim měla dodat rychlost, lví srdce zase sílu, odvážnost a statečnost. První vědecky podložené doklady o pozitivním vlivu výživy ale pocházejí až z první poloviny 20. století.

Trénink těla i duše

Základem výborných sportovních výsledků je odjakživa trénink. Pod tímto termínem si ale představíme hlavně fyzický trénink, který vede ke zvýšení síly, vytrvalosti a rozvoji pohybových schopností. Ano, fyzický trénink hraje významnou roli, ale pro dosažení těch nejlepších výsledků je potřeba nahlížet na lidské tělo komplexně. Již staří Řekové přišli s pojmem „Kalokagathia“, propojení těla i duše. Toto motto se následně stalo symbolem olympijských her.

Vliv výživy

Chceme-li podat ten nejlepší výkon, musíme své tělo připravit na 100 % po všech stránkách. V tomto ohledu hraje svou podstatnou, na první pohled ale schovanou, roli výživa. Jídlo je palivem pro všechny funkce lidského organismu, a podle toho jak kvalitní zdroj mu podáme, takovou odpověď nám vrátí. Každá sportovní činnost je spojena s velkým výdejem energie. Zvláště při zátěži vytrvalostního charakteru dochází k vyčerpání zásob glykogenu. Dostaví se chuť na sladké, aby tělo mohlo své zásoby opět obnovit. Jaké potraviny ale zvolit, aby byly pro organismus co nejvíce prospěšné?

Přijatá strava se v těle metabolizuje na jednotlivé složky, ty potřebné tělo vstřebá a ostatní vyloučí. Všechny tyto procesy jsou energeticky náročné a zatěžují tělo, které potřebuje hlavně regenerovat. Pokud budeme upřednostňovat potraviny dobře stravitelné, bez chemických, umělých přísad, vyhneme se smaženému a nezdravému tuku, ušetříme svému organismu síly potřebné pro celkovou regeneraci.

Složení stravy

Základním pravidlem je vyváženost a pestrost stravy, která u sportovců ještě více nabývá na významu. Ideální poměr sacharidů, proteinů a lipidů by měl být 50-55 %, 10-15 % a 25-30 %. U vytrvalostních sportovců se tento poměr trošku liší, zvyšuje se příjem sacharidů (60-70 %) na úkor lipidů (15-25 %). Důležitou roli hrají také vitamíny, jejichž nároky jsou u sportovce v porovnání s běžným člověkem mnohem vyšší. Existuje mnoho potravních doplňků, obsahující nejrůznější formy vitamínů, minerálních látek a dalších suplementů podporujících sportovní výkon. I když vědecké studie dnes jasně ukazují pozitivní vliv sportovních doplňků na sportovní výkon, měli bychom se snažit vše přijmout běžnou stravou v ovoci, zelenině a až poté sáhnout po doplňcích.

Myslete na své tělo komplexně a dopřejte mu to nejlepší! Právě ono je vaší oporou po celý život!

Zkušenosti čtenářů

Lenka

Dobrý den, prosím poradíte mi, jak zdravě zvyšovat svoji sportovní výkonnost?

Tadeáš Vyvijal
Lenka:

Dobrý den, Lenko, ve vztahu k výživě je to poměrně složité téma, protože každý organismus snáší určité potraviny odlišně. Asi to nevměstnám do jednoho odstavce. Ale základ je použít zdravý selský rozum. Raději rýži než hranolky, raději banán než tatranku. To znamená aby v jídelníčku byly zdravé, pokud možno přírodní věci (zelenina, ovoce atd.), zároveň je dobré občas odměnit hlavu a trochu si „ujet“. Dlouhodobě by ale energetická bilance měla být vyvážená.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: