HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

POSLEDNÍ DISKUSE

Jak ovlivnit sportovní výkon pomocí výživy

Jak ovlivnit sportovní výkon pomocí výživy

Již ve 4 st. př. n. l. věřili gladiátorští bojovníci vlivu výživy na podaný výkon. Konzumace jeleních jater jim měla dodat rychlost, lví srdce zase sílu, odvážnost a statečnost. První vědecky podložené doklady o pozitivním vlivu výživy ale pocházejí až z první poloviny 20. století.



Trénink těla i duše

Základem výborných sportovních výsledků je odjakživa trénink. Pod tímto termínem si ale představíme hlavně fyzický trénink, který vede ke zvýšení síly, vytrvalosti a rozvoji pohybových schopností. Ano, fyzický trénink hraje významnou roli, ale pro dosažení těch nejlepších výsledků je potřeba nahlížet na lidské tělo komplexně. Již staří Řekové přišli s pojmem „Kalokagathia“, propojení těla i duše. Toto motto se následně stalo symbolem olympijských her.

Vliv výživy

Chceme-li podat ten nejlepší výkon, musíme své tělo připravit na 100 % po všech stránkách. V tomto ohledu hraje svou podstatnou, na první pohled ale schovanou, roli výživa. Jídlo je palivem pro všechny funkce lidského organismu, a podle toho jak kvalitní zdroj mu podáme, takovou odpověď nám vrátí. Každá sportovní činnost je spojena s velkým výdejem energie. Zvláště při zátěži vytrvalostního charakteru dochází k vyčerpání zásob glykogenu. Dostaví se chuť na sladké, aby tělo mohlo své zásoby opět obnovit. Jaké potraviny ale zvolit, aby byly pro organismus co nejvíce prospěšné?

Přijatá strava se v těle metabolizuje na jednotlivé složky, ty potřebné tělo vstřebá a ostatní vyloučí. Všechny tyto procesy jsou energeticky náročné a zatěžují tělo, které potřebuje hlavně regenerovat. Pokud budeme upřednostňovat potraviny dobře stravitelné, bez chemických, umělých přísad, vyhneme se smaženému a nezdravému tuku, ušetříme svému organismu síly potřebné pro celkovou regeneraci.

Složení stravy

Základním pravidlem je vyváženost a pestrost stravy, která u sportovců ještě více nabývá na významu. Ideální poměr sacharidů, proteinů a lipidů by měl být 50-55 %, 10-15 % a 25-30 %. U vytrvalostních sportovců se tento poměr trošku liší, zvyšuje se příjem sacharidů (60-70 %) na úkor lipidů (15-25 %). Důležitou roli hrají také vitamíny, jejichž nároky jsou u sportovce v porovnání s běžným člověkem mnohem vyšší. Existuje mnoho potravních doplňků, obsahující nejrůznější formy vitamínů, minerálních látek a dalších suplementů podporujících sportovní výkon. I když vědecké studie dnes jasně ukazují pozitivní vliv sportovních doplňků na sportovní výkon, měli bychom se snažit vše přijmout běžnou stravou v ovoci, zelenině a až poté sáhnout po doplňcích.

Myslete na své tělo komplexně a dopřejte mu to nejlepší! Právě ono je vaší oporou po celý život!


01.12.2014, Jana Kunčická


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů