Jáchymovské peklo – fotoreportáž z MČR v orientačním běhu na krátké trati

Jáchymovské peklo – fotoreportáž z MČR v orientačním běhu na krátké trati

Jarní vrchol české OB scény se letos konal v areálu bývalého dolu Eduard u Jáchymova. Již v 16. století zde probíhala těžba stříbra, kterou po 2. světové válce vystřídala těžba uranu a s ní do zdejšího areálu přišli političtí vězni, kteří zde zažívali peklo na zemi. Jako odkaz jejich utrpení zbyly v lesích kolem Jáchymova jámy, kupy, haldy hlušiny a další pozůstatky po těžbě, to vše v těžkém horském lese.

Takový prostor je parádním terénem pro těžký závod v orientačním běhu. Závod byl navíc součástí nominačních závodů pro mistrovství světa, které se koná na začátku srpna ve Skotsku. Na startu tak byla kompletní česká špička, v mužské kategorii obohacená o účast Švýcara Baptista Rolliera, který patří dlouhodobě do nejlepší světové desítky a byl tak největším favoritem celého závodu. Sobotní kvalifikace žádné překvapení nepřinesla, všichni favorité postoupili mezi 32 respektive 24 nejlepších do nedělního finále. Jednotlivé rozběhy vyhráli v mužích Miloš Nykodým, Baptiste Rollier, Jan Procházka a Vojtěch Král. V ženách Vendula Horčičková, Adéla Indráková, Martina Tichovská a Denisa Kosová.

Finále se však běží od nuly a všichni tak měli možnost podat maximální výkon. Finálová trať byla velmi rychlá. Recept na dobrý výsledek byl jasný: udržet vysoké tempo po celý závod, držet co nejpřímější směr a neztrácet drahocenné vteřiny zaváháním v dohledávkách kontrol. Většina kontrol byla schovaná v jámách, závodníci tak museli být velmi obezřetní při náběhu na kontroly, které do poslední chvíle nebyly vidět. V kombinaci s vysokým tempem to byly momenty, které rozhodovaly o mistrovských medailích.

Velmi dramatický a vyrovnaný závěr mezi muži

Závod mužů byl velmi vyrovnaný a dramatický. Více než nějaké volby postupů rozhodovaly právě drobné chyby při náběhu na kontroly. V cíli nakonec 4 nejlepší muže dělilo pouze 27 vteřin. Do cíle jako první z favoritů doběhl Jan Petržela v dresu OK99 Hradec Králové. Tomu se kvalifikace příliš nepovedla a startoval poměrně na začátku startovního pole. Finále však prolétl bez většího zaváhání a v cíli z toho bylo jasné vedení.

Jako první ho ohrozil oddílový kolega Pavel Kubát. Ten zvládl začátek tratě také výborně a na divácké kontrole ztrácel na Petrželu pouze 25 vteřin. Hned po divácké však udělal 40ti vteřinovou chybu a bylo po nadějích na medaili. V cíli z toho však bylo průběžné druhé místo. To už se však na divácké objevil Jan Šedivý z Pragy Praha. Na Petrželu tam sice ztrácel po několika zaváháních v úvodu trati 18 vteřin, v závěrečném pytlíku však famózně zrychlil, na poslední kontrole ztrácel jedinou vteřinu a nejrychlejším doběhem se dostal o 2 vteřiny do vedení!

V cíli v tu chvíli chyběli již jen vítězové sobotní kvalifikace. Miloši Nykodýmovi z Žabovřesk Brno se úvod příliš nepovedl a po sérii chyb ho již na 12. kontrole doběhl největší favorit závodu Švýcar Baptiste Rollier. Ten i přes chybu v úvodu v tu chvíli vedl, hned na další kontrolu však tento tandem udělal 40ti sekundovou chybu a Švýcar vedení ztratil. Do cíle již sice žádnou chybu neudělal, na drtivý finiš Šedivého však nestačil a v cíli z toho bylo průběžné 3. místo, pouze 9 vteřin za Šedivým a 7 za Petrželou. Nykodým se zařadil za Kubáta na 5. místo.

Dlouhodobě nejlepší český běžec Jan Procházka z Pragy Praha se většinu závodu držel na dostřel k medailovým příčkám. Půlminutová chyba na 12. kontrolu ho však ve vyrovnaném závodě odsoudila pouze k boji o průběžné 4. místo s Kubátem. Procházka nakonec po 2 malých kličkách v závěru na Kubáta nestačil a zařadil se na páté místo.

To už však tratí letěl poslední startující Vojta Král ze Šumperku. Na 3. Kontrole se dostal do vedení, které sice po drobné kličce na 12. kontrolu přepustil Rollierovi, hned na další kontrole si však vedení vzal zpět a již ho nepustil. Zbytek trati proběhl bez zaváhání, na divácké kontrole měl náskok 19 vteřin a v cíli se radoval ze zisku titulu mistra ČR na krátké trati o 18 vteřin před stříbrným Šedivým, Petržela ztratil na vítěze 20 vteřin a bral bronz.

Kde se rozhodovalo o medailích – galerie chyb

Postup na kontrolách 2 – 5

Úvod trati vyšel nejlépe pozdějšímu vítězovi Vojtěchu Královi. Již na 3. Kontrole se dostal do čela. Drobné chyby naopak dělají další favorité. Baptiste Rollier ztrácí 28 vteřin špatným náběhem na 3. Kontrolu. Jan Šedivý ztrácí podobnou chybou 27 vteřin na kontrole číslo 5.

Kontroly 11 a 12 patří mezi ty nejtěžší na celé trati. Jan Petržela nezvládá dlouhý traverz na 11. Kontrolu, u prvního výrazného stromu zmatkuje a ztrácí na nejrychlejšího Šedivého přes půl minuty. S dvanáctou kontrolou má problém spousta běžců, kontrola je schovaná v hluboké jámě a spousta favoritů začíná hledat kontrolu příliš brzy. Vojta Král ztrácí 17 vteřin, Jan Šedivý dokonce 39 vteřin. Miloš Nykodým dělá podobnou chybu, ztrácí 42 vteřin a je doběhnut Baptistem Rollierem.

Postup z kontroly 12 na 13

Kontrola 13 znamená ztrátu vedení pro Baptista Rolliera. Švýcar odběhl od dvanáctky špatným směrem, spletl si průsek a hledá kontrolu v jiné jámě. Z toho rezultuje ztráta 42 vteřin na Krále, který je na tuto kontrolu nejrychlejší

Postup z kontroly 13 na 14

Kontrola 14 znamená chybu pro oba borce z Pragovky. Jan Šedivý srovnává odběh špatným směrem rychle a ztrácí pouze 13 vteřin. Jan Procházka je na tom hůře, ztrácí 32 vteřin a definitivně vypadává z boje o medaile.

Postup z kontroly 17 na 19

Na první pohled jednoduchá kontrola číslo 18 na vrcholu zarostlé haldy dolu Eduard. Jan Šedivý jde jako jediný lehce zprava a tento postup je společně s jeho raketovým tempem o 20 vteřin rychlejší než postupy všech ostatních konkurentů.

V závěrečné části po divácké kontrole se v boji o medaile již chyby nedělají. Vojta Král drží vedení a slaví titul. Jan Šedivý ukazuje, že fyzicky byl ten den nejsilnější a i přes několik chyb se skvělým závěrem dostal na druhé místo. Jan Petržela si díky vyrovnanému výkonu dobíhá pro bronz. Na velké bedně ho doplňují oddíloví kolegové Baptiste Rollier a Pavel Kubát a Jan Procházka z Pragovky. (7. Nykodým, 8. Hájek, 9. Chloupek, 10. Schuster)

Po oba dny mistrovského víkendu se mezi orienťáckou elitou objevovala i jedna velmi známá tvář, kterou byste zde možná nečekali. Olympijský medailista, lyžař Lukáš Bauer bydlí jen několik kilometrů od Jáchymova a pro zábavu absolvoval oba dva závody

Mezi ženami šla v závěru do jasného vedení Lenka Poklopová

Ženský závod byl neméně zajímavý. Na trať s parametry 4,9km, 195m převýšení a 24 kontrol startovala jako první z velkých favoritek Lenka Poklopová v dresu Žabovřesk. Oproti kvalifikaci se jí závod povedl, začala sice pomaleji, ale běžela velmi jistě a v cíli šla do jasného vedení. Výborný závod běžela také Jana Knapová z Pardubic. Její tempo bylo výrazně svižnější než Poklopové a tak i přes pár kliček v druhé polovině trati šla do vedení o minutu a půl před brněnskou závodnicí.

Závod naopak příliš nevyšel další brněnské favoritce Evě Kabáthové. Po rychlém úvodu, kdy byla ve vedení, udělala 2 velké chyby a to ji stačilo na konečné 10. místo. Na trati se mezitím vytvořil tandem dvou našich nejzkušenějších žen. Dana Šafka Brožková vracející se po mateřské pauze dokázala i přes chybu v úvodu doběhnout na 13. Kontrole o 2 minuty dříve startující Evu Juřeníkovou, která žije dlouhodobě ve Skandinávii a v Česku závodila po dlouhé době. Tento tandem běžel výborně a Šafka Brožková se na 14. kontrole dostala do vedení před Knapovou. Náskok do cíle udržela a v cíli vedla s náskokem 40 vteřin před Knapovou. Juřeníková se shodným časem s Poklopovou zařadila na průběžné 3. místo.

Vendula Horčičková v dresu Luhačovic začala svůj závod velmi rychle, po několika drobných chybách se však propadla mimo medailové příčky. Na ty se však dokázala na 12. kontrole vrátit a v cíli se radovala z průběžného 3. místa, minutu a deset vteřin za Šafka Brožkovou. Výborně začala svůj závod další brněnská závodnice Adélka Indráková. Ta však na 12. Kontrole vysekla velkou chybu, která ji stála minutu a půl a také medaili z MČR. Indráková byla v cíli čtvrtá 40 vteřin za medailí. Poslední 2 startující, Denisa Kosová a Martina Tichovská udělaly už v úvodu závodu velké chyby a jejich výkon jim stačil na osmé respektive 13. místo. Z titulu se tak radovala po výborném výkonu Dana Šafka Brožková, stříbro brala Jan Knapová a bronz Vendula Horčičková.

Celkové výsledky ženy

1.   Šafka Brožková Dana, TJ Sportcentrum Jičín, 34.43

2.   Knapová Jana, OK Lokomotiva Pardubice + 0.40

3.   Horčičková Vendula, OOB TJ Slovan Luhačovice, + 1.10

4.   Indráková Adélka, SK Žabovřesky Brno, + 1.52

5.   Poklopová Lenka, SK Žabovřesky Brno + 2.07

6.   Juřeníková Eva, SKOB Ostrava + 2.07

7. Tesařová Markéta, 8. Kosová Denisa, 9. Knapová Lenka 10.  Müllerová Věra

Na záznam závodu z krátké trati se podívejte (zdroj: ČT)

Přehrát video

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: