Telč uvidí závody světového rankingu

Telč uvidí závody světového rankingu

Tuto sobotu odpoledne bude historické centrum Telče patřit orientačnímu běhu. Bude zde probíhat závod českého poháru, který je zařazen i do série světového rankingu. Na startu se tak představí skoro kompletní česká špička.

Kde hledat favority

V dámské kategorii můžeme očekávat souboj našich reprezentantek Kosové a Knapové. Tyto dvě závodnice po výborném vystoupení na MS se jistě budou chtít předvést i před domácím publikem. Konkurence však nespí a Vendula Horčičková a Eva Kabátová jim určitě nedarují nic zadarmo. Zajímavé bude také sledovat, jak se bude dařit naší veleúspěšné bikerce Martině Tichovské, která na jaře běhala sprinty minimálně vyrovnaně s našimi nejlepšími běžkyněmi.

V pánské kategorii na startu bude chybět nejlepší sprinter z letošního MS Vojta Král. Jeho neúčast tak otevírá cestu dalším závodníkům, jako jsou naši dva reprezentanti Jan Petržela a Miloš Nykodým, kteří běželi sprint na letošním MS. Konkurenci budou mít však světovou, a to jak v podání domácího Jana Procházky, tak přespolního Švýcara Baptista Rolliera.

Telč rozbor terénu

Letmý pohled na mapu Telče ukazuje, že závod nebude extrémně mapově náročný, i když terén skrývá určitá rizika. Z pokynů k závodům lze vyčíst, že start bude na kraji prostoru závodu a prvních pár kontrol, tak bude spíše o bezchybné realizaci. Tu určitě stíží kontroly umístěné v podloubích historicky významných domů na Telčském náměstí. Z náměstí však nevede mnoho cest, proto lze očekávat, že bude minimálně jeden delší postup. Pokud se objeví už na začátku tratě, nemusí být důležité ten postup vyhrát, ale spíš ho využít k nastudování zbytku trati. Ale spíš to vypadá, že běžečtější část s jižním doběhem na náměstí si pořadatelé nechají až na pasáž před cílem.

Zajímavým momentem, tak bude i náběh do zámeckých zahrad, které jsou oploceny nepřekonatelnými ploty, u kterých není moc možností, jak se do nich dostat. Navíc v samotných zahradách můžeme očekávat velké množství kontrol, proto bude důležité dočítat postupy až do konce a nenaběhnout na cizí kontrolu

Je až neuvěřitelné, jakým způsobem se poslední dobou vyvíjí mapové technologie. Takže po kliknutí na odkaz níže se dostanete na neuvěřitelný 3D model z dílny Mapy.cz.

Český pohár štafet

Pro mnohé závodníky nebude sprint vrcholem víkendového snažení, ale na Vysočinu dorazí hlavně vybojovat nějaké ty boty pro svůj oddíl v Českém poháru štafet. Jedná se o dlouhodobou soutěž oddílů, v které jsou důležité souboje jak přední pozice, tak i ty na druhé straně výsledkové listiny. Na MČR štafet totiž může startovat pouze 45 nejlepších oddílových štafet.

Štafetové závody budou probíhat v lesích pod Javořicí nejvyšší horou Českomoravské vrchoviny. Na závodníky bude čekat podhorský terén, který za normálních okolností bývá i velmi podmáčený, uvidíme však, jak se na něm podepsali sucha letošního tropického léta.

Nejsilnějším mužským oddílem vždy bývá štafeta Žabovřesk Brno a bude tomu tak i o tomto víkendu. O přední místa budou však bojovat i štafety SK Praga, Lokomotivy Pardubice a hlavně štafeta OK 99 Hradec Králové, která poběží ve složení Kubát, Petržela, Rollier.

V ženách patří dlouhodobě k jasně nejsilnějšímu oddílu Lokomotiva Pardubice, ale v letošní sezóně kralují běžkyně z  Brněnských Žabovřesk. Uvidíme, jaká bude situace na po tomto závodním víkendu

A co dodat na závěr, Honza Flašar všechny závodníky varuje, jelikož budeme běhat ve velmi nebezpečném lese:

Ukázka mapy závodního prostoru

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: