Nykodým s Kosovou nerychlejší v Telči

Nykodým s Kosovou nerychlejší v Telči

Sobotní pozdní odpoledne v Telči patřilo orientačnímu běhu. Závod sprintu, který se počítal i do série světového rankingu ovládla Denisa Kosová a Miloš Nykodým. V juniorských kategoriích zvítězila Liberecká Štičková a Jihlavský Čech.

Miloš Nykodým z Žabovřesk Brno, až na drobné zaváhání hned v úvodu, běžel opravdu vyrovnaně a s přehledem zvítězil. Měl proti soupeřům méně unavené nohy, protože na rozdíl od ostatních vynechal dopolední štafety, protože se soustředí na boj o vítězství v Českém poháru. Druhý nakonec skončil švýcarský závodních v barvách OK99 Hradec Králové Baptist Rollier. Ten stejně jako třetí Jan Procházka na Nykodýma ztrácel hlavně v úvodu.

Pozvánku, ale především pak rozbor trati a možných postupů v Telči před závodem vám Jan Procházka sepsal minulý týden

V dámské elitě se s tratí nejlépe vypořádala, naše nejlepší sprinterka letošní sezóny Denisa Kosová a s předstihem si zajistila i vítězství v Českém poháru 2015. Druhý nejrychlejší čas zaznamenala překvapivě Marta Fenclová z Pardubic. Na třetím místě závod dokončila Vendula Horčičková.

Rozbor trati mužské elity

Málokdo před závodem očekával technicky náročný závod, i když je Telč nádherné město, přeci jen oblast okolo náměstí nevypadala jako extrémně orientačně náročná.  Pořadatelům z Jihlavy se však z terénu podařilo vytěžit maximum. Minimálně tratě pánské a dámské elity byly opravdu na vysoké úrovni. Na obou tratích se nacházelo několik opravdu dlouhých a komplexních postupů. Špatná volba na delších postupech často znamenala znatelnou ztrátu, ale stále se jednalo o spravedlivý závod.

První delší postup na trati mužské elity byl na třetí kontrolu. Nejkratší na nejrychlejší varianta vedla přes Telčský zámek. Při volbě postupu bylo nutné všimnout si otevřených průchodů v zámku a umístění kontroly, které bylo schody nahoře. Správnou variantu realizovali Nykodým s Rollierem. Naopak Procházka na úvod mírně ztratil, i když jeho postup nebyl o tolik delší, závěrečný výšlap zámeckých schodů udělal své.

Druhým zajímavým postupem, byl postup na desátou kontrolu. Opět se nabízely dvě varianty a opět Nykodým s Rollierem zvolili tu mírně kratší oproti Procházkovi. Časový, ale i vzdálenostní rozdíl mezi variantami byl však velmi malý. Naopak běžci, kteří zvolili pravou modrou variantu na tomto postupu, mohli ztratit mnohem více.

Jednalo se tedy o velmi pěkný a povedený sprint, ve kterém rozhodovala běžecká připravenost, ale i technická stránka výkonu. Přikládáme i výsledky všech kategorií.

Dva závody Českého poháru štafet

V řásné u Jihlavy na úpatí hory Javořice se rozdělovali i body (a ne boty, jak jsem uvedl minule) do Českého poháru štafet. V pánské kategorii se dvakrát těsně radovali muži z Pardubické Lokomotivy a potvrdili tak letošní nadvládu.

Mezi dámami letos vládnou závodnice z Brněnských Žabovřesk a stejně tomu bylo i o tomto víkendu, kdy v sobotu jasně zvítězily, ale v neděli se museli sklonit před štafetou Turnova.

Přesto byl tento štafetový víkend pěknou pozvánkou na MČR štafet, které se uskuteční 10. října a závod elitních kategorií bude živě přenášet Česká televize.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: