Těžká, horská a náročná výzva, aneb MČR na klasické trati v Jeseníkách

Těžká, horská a náročná výzva, aneb MČR na klasické trati v Jeseníkách

Těmito přívlastky popsali klasiku největší favorité pánské kategorie a není se čemu divit. Poběží se nad Šumperkem v těsné blízkosti rašeliniště na Skřítku. Lze tedy opravdu očekávat velmi náročný terén, který bude celou trať tahat za nohy.

Pohled zkušených stavitelů tratí Zdeňka Janů a Jaromíra Šrámka je podobný, před závodem terén popisují jako: „Závodní prostor pro MČR na klasice je horský les se vším všudy. Skály, kameny, 60 cm vysoké borůvčí, klacky, bažinky, hustníky, nálety, ale i rychlý les“

Přesto pánské finále bude dlouhé přes 15 km a dámy čeká trať dlouhá více jak 10 km. Fyzickou, ale i orientační náročnost terénu nám prozrazují i ukázky mapy, ve kterých se to vrstevnicemi jen hemží.

Mapu připravil jeden z našich nejlepších mapařů Luděk Krtička, který k popisu terénu přidává jednu zajímavost:

Takovým hlavním tématem mapy jsou milíře neboli plošinky vzniklé po pálení dřevěného uhlí. To se v minulosti v okolí hojně využívalo při výrobě železa a potaše a oblast Skřítku byla jednou z oblastí, kde se dřevěné uhlí dlouhodobě pálilo. Plošinky jsou v průměru velké 10×15 metrů a na mapě jich najdeme přibližně 350.

Terén naznačuje, že o zajímavé postupy nebude nouze

Milíře a plošinky tak budou pro závodníky jedním z orientačních objektů. Na klasice ovšem rozhoduje hlavně volba postupů mezi kontrolami. Terén naznačuje, že o zajímavé postupy nebude nouze. Jelikož je na stránkách těžko dohledatelné přesné vymezení terénu, přidávám odkaz na mapový server. Na západě je prudký a členitý svah, ve kterém bude důležité držet správnou výšku. Jih a střed mapy pro změnu nabízí vrcholové partie až do nadmořské výšky 960m. Zde se charakter lesa určitě promění a běh bude díky podrostu daleko obtížnější.

Jakou taktiku do závodu zvolit?

Asi nejlepší je se podívat na GPS z posledních dní. Minulý víkend se v Jakuszycích konalo Polské mistrovství v podobném vysokohorském terénu. Hned za hranicemi ČR se tak rozdělovaly mistrovské medaile. Tu nejcennější zlatou dokonce vybojovala v dámské kategorii česká závodnice Daniela Čepová.

Neděle korunuje nové mistry republiky

V sobotu na závodníky čeká semifinále, které určí složení nedělního finále. Pro většinu favoritů je sobotní semifinále spíše možností osahat si terén. Často však není nouze o překvapení a někteří favorité se rozloučí s šancí na medaile již v semifinále. To se stává hlavně v dorosteneckých a juniorských kategoriích.

Mistrovství republiky na klasické trati je tradičně jasným vrcholem podzimní domácí sezóny. Během závodu se bude bojovat jak o tituly, tak o nominaci na finálové kolo Světového poháru ve Švýcarsku.

Obhájce titulu a hlavní favorit Jan Šedivý

Pokud se podíváme na přehled vítězů posledních let, nalezneme mezi nimi hlavního favorita pánské kategorie. Honza Šedivý je poslední dobou naším nejlepším závodníkem na klasické trati a letos bude určitě chtít svoji pozici uhájit a přidat třetí titul v řadě. Nebude to ovšem nic jednoduchého. Obhajobu mu bude chtít určitě znepříjemnit domácí Vojta Král. Na startu nebude chybět ani Pavel Kubát a Jan Procházka, ti nás letos reprezentovali na MS. Nesmíme zapomenout na další favority, ať už dravé mládí v podání Adama Chloupka a Tomáše Kubelky, nebo stálice reprezentace Honzu Petrželu, Miloše Nykodýma a Daniela Hájka. Letošní boj o titul zdramatizuje i velký počet cizinců z Polska, Švýcarska a Maďarska. Tito závodníci se našeho mistrovství účastní, v rámci přípravy na Mistrovství Evropy, které se za rok v květnu koná v Jeseníku.

Titul obhajuje také Eva Kabátová

Jestli vám přehled favoritů pánské kategorie přišel dlouhý, tak pro dámskou kategorii bude snad ještě delší. Na prvním místě se musím zmínit o Daně Šafka-Brožkové, naší nejlepší závodnici posledních let a několikanásobné mistryni světa. Ta se letos vrátila po mateřské pauze a v jarní sezóně zaznamenala několik úspěchů, hlavně ve štafetových závodech ve Skandinávii. Konkurovat jí budou hlavně naše další úspěšné reprezentantky z letošního MS ve Skotsku Vendula Horčičková, Jana Knapová a Denisa Kosová. Nesmíme však zapomenout na loňskou obhájkyni Evu Kabátovou, nebo Míšu Omovou.

Mistrovství na klasice tak bude důstojným vyvrcholením domácí podzimní sezóny. Pokud vám informace z tohoto článku nestačily, můžete navštívit web závodů, plný rozhovorů s favority, ale i hlavními organizátory závodů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: