ROZBOR POSTUPŮ: Tituly si z Jeseníků odváží Rollier a Kosová

ROZBOR POSTUPŮ: Tituly si z Jeseníků odváží Rollier a Kosová

Baptiste Rollier a Denisa Kosová z OK99 Hradec Králové v Jeseníkách vybojovali domácí mistrovské tituly na klasické trati. Dokázali se tak nejlépe poprat s náročným terénem, kde nejrychlejší postup často nebyl ten nejkratší, protože průběžnost ve vyšších partiích lesa ztěžovalo vysoké borůvčí a kamenitá podložka.

V mužích míří titul do Švýcarska

Baptist Rollier patří ke světové špičce a svoji výbornou podzimní formu potvrdil i na českém šampionátu. Dokázal porazit celou domácí špičku. Druhý Honza Procházka z SK Praga za ním zaostal o více jak 2 minuty. Třetí Pavel Kubát měl ztrátu již 4,5 minuty. Na jednu stranu naše závodníky mrzelo, že domácí titul putuje do zahraničí, přesto můžou být spokojeni, protože Baptiste je jeden z favoritů nadcházejícího finálového závodu Světového poháru, který startuje již tento pátek ve Švýcarské Arose. Pojďme se tedy podívat, jak se rodilo Baptistovo vítězství.

1. Rollier Baptiste     OK 99 Hradec Králové     94:01
2. Procházka Jan        SK Praga                 96:21 + 2:20
3. Kubát Pavel OK 99    Hradec Králové           98:34 + 4:33
4. Bakó Áron            Hungarian Team           99:18 + 5:17
5. Hájek Daniel         SK Žabovřesky Brno      100:13 + 6:12
6. Petržela Jan         OK 99 Hradec Králové    100:49 + 6:48

Rozbor pánské finálové trati

Na závodníky čekala trať dlouhá 15,2 km vzdušnou čarou, nejlepší závodníci tak naběhali okolo 17-18 km podle různých voleb postupů. Ne vždy je nejrychlejší běžet pod čarou, jak uvidíte sami z následujícího rozboru. První zajímavé rozdíly ve volbě postupu se projevily už na kratším postupu na 5. kontrolu Zde dvojice pozdějších medailistů Kubát (2:40) Rollier (2:30), volí přímou variantu, která je asi o půl minuty rychlejší než obíhačka Petržely (3:00) a Procházky (3:08)

Královský postup na 6. kontrolu

Téměř tříkilometrový postup na 6 kontrolu, byl jasně nejdelším postupem pánské kategorie. Většina závodníků volila přímou variantu, při které museli na úvodním kilometru nastoupat téměř 200 výškových metrů. Tomuto kopci se vyhnul pouze Vojta Král (17:59, oranžová), jehož varianta zprava byla však téměř o 1 kilometr delší, ale pomalejší pouze o necelou minutu. Nejrychleji dlouhý postup zvládl pozdější vítěz Rollier (17:03, červená), který zvolil přímou variantu. Podobné varianty přímého postupu, ale s rozdílným závěrem běžela i trojice Cloupek (17:11), fialová, Procházka (17:23, modrá) a Kubát (18:00, tmavě zelená). Časové rozdíly do minuty, jsou na takto dlouhém postupu dány hlavně běžeckým nasazením, ale i mikro volbou stopy terénem. Jako jasně ztrátová se ukazuje dlouhá obíhačka zprava, na kterou se vydal Poklop.

Poslední volba na 16. kontrolu

V této fázi závodu už byl v jasném vedení Baptiste Rollier. Na 16. kontrole měli závodníci za sebou asi 70min běhu a jednalo se o poslední výběh kopce. Nejlepší variantu postupu našel Procházka (8:33), který si postupem zprava pojistil konečnou druhou pozici a naposledy se dokonce dokázal přiblížit Baptistovi skoro na 1,5 minuty. Baptiste (8:54) podle vlastních slov pravou variantu neobjevil, a tak se vydal přímo zeleným hustníkem přes kopec. Jako jasně ztrátová se ukazuje varianta Miloše Nykodýma (9:58) zleva. Nutno však podotknout, že Miloš bojoval v průběhu mistrovství s chřipkou a ta se projevila na jeho slabším fyzickém výkonu.

Závěr mužské trati už se skládal hlavně ze seběhu dolů zpět na shromaždiště. Závodníci cestou sice museli sesbírat ještě asi 10 kontrol, ale na volbách a dohledávkách už se moc neztrácelo.

Odkaz na pánský GPS tracking

http://www.tulospalvelu.fi/gps/20150927h/

V ženách se o titul rozhodovalo mezi Kosovou a Knapovou

Naše dvě nejlepší závodnice z letošního MS, se utkaly také na trati letošního MČR na klasické trati. Vítězně z tohoto souboje nakonec odešla Denisa Kosová, která druhou Janu Knapovou porazila o necelé 2 minuty a třetí Dana Šafka Brožková zaostala za Denisou o necelé 4 minuty.

1. Kosová Denisa        OK 99 Hradec Králové      75:43
2. Knapová Jana         OK Lokomotiva Pardubice   77:23 + 1:40
3. Šafka Brožková Dana  Sportcentrum Jičín        79:22 + 3:39
4. Kabáthová Eva        SK Žabovřesky Brno        80:02 + 4:19
5. Hrušková Barbora     SK Žabovřesky Brno        80:31 + 4:48
6. Poklopová Lenka      SK Žabovřesky Brno        80:32 + 4:49

O titulu rozhodl postup na 9. kontrolu

Ale pojďme se na trať podívat od začátku. První zajímavou volbu nabídl už postup na druhou kontrolu. Jak již tomu bývá zvykem, dámy většinou volí daleko více zajímavých variant, než muži, kteří volí postupy blízko spojnice kontrol. Nejrychlejší na tomto postupu byla Adélka Jakobová (12:38) a podobný přímý postup realizovala i Jana Knapová (12:52). Denisa Kosová (14:10) ztrácí traverzem přes zelený hustník 1,5 minuty. Podobného času dosahuje i Míša Omová (14:06) na obíhačce zprava po cestě. Jako ztrátová se jeví i obíhačka zleva v podání Evy Kabátové (13:42).

Rozhodující postup na 9. kontrolu

Závodnice mají za sebou více jak polovinu závodu a čeká je poslední opravdová výzva v postupu na 9. kontrolu. Je to podobný postup, jako v pánské kategorii a opět se ukazuje pravá varianta jako jasně nejrychlejší (Kosová, 9:25). Jana Knapová (12:52) postupem přímo ztrácí více jak 2,5 minuty a také průběžné vedení v závodě. Zajímavým pokusem je postup Adélky Jakobové (13:05) zleva. Adélka sice na prvním dlouhém postupu ukázala, že rychlost má slušnou, ale tento postup byl jasně ztrátový.

15. kontrola určuje pořadí v cíli

Posledním zajímavým postupem, byl postup na 15. kontrolu. Dvojice Knapová (9:01) a Kosová (8:20) volí přímou variantu a jsou na ní jasně nejrychlejší. Na třetí místo v celkovém pořadí se zde dostává Dana Šafka Brožková (10:23), i když varianta postupu zprava v jejím podání není nejrychlejší. Dana ztrácí proti Lence Poklopové (9:10), hlavně v úvodu postupu, kdy místo po cestě běží hustníkem a přímo lesem. Přesto se zde dostává před Evu Kabátovou a bronzovou pozici drží až do cíle.

Jak Knapové, tak Kosové se nepodařilo ideálně trefit všechny postupy, ale ztráta Knapové na postupu na 9. kontrolu byla klíčová. Rozestup mezi těmito závodnicemi poté zůstal až do cíle téměř stejný.

A ještě odkaz na dámský tracking

http://www.tulospalvelu.fi/gps/20150927d/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: