Klubové Mistrovství ČR. Ženy brněnských Žabovřesk rozcupovaly konkurenci, v mužích zvítězili knírači z Hradce, a v družstvech se o titul finišovalo.

Klubové Mistrovství ČR. Ženy brněnských Žabovřesk rozcupovaly konkurenci, v mužích zvítězili knírači z Hradce, a v družstvech se o titul finišovalo.

Víkendové Mistrovství České republiky ve štafetách a v družstvech je za námi. Na úvod několik dojmů, které stojí za to vypíchnout.

Televizní přenos

Ze sobotního závodu štafet televize vysílala živý přenos, resp. položivý, kdy první část byla ze záznamu a druhá část již živě. Pokud jste ho v sobotu 10.října mezi 12:30 a 14:30 propásli a pokud třeba ještě trochu váháte, co to ten orienťák zatraceně vlastně je, tak si ho rozhodně pusťte z archivu. Protože byl dost možná vůbec nejpovedenější od doby, kdy se začal orienťák objevovat na obrazovkách. Především tím, že to byl přímý přenos, kde bylo na vše podstatně více času než u půlhodinového záznamu. Potom formátem závodu, který je díky hromadnému startu snadněji pochopitelný a sledovatelný. A v neposlední řadě samotným zpracováním. To bychom na jedné straně mohli začít konečně výraznějším použitím GPS záznamu v televizi a na druhé straně končit mimořádně zdařilým počinem, kdy se z prvního úseku právě doběhlý Tomáš Dlabaja připojil k redaktorovi Kubáskovi a komentoval s ním zbytek závodu.

Závod žen: Žabovřesky Brno!!!

Nejfrekventovanější slova v tomto článku budou v různých obměnách Žabovřesky Brno 😉  Neuvěřitelně široká a silná základna tohoto oddílu je momentálně fenoménem domácího orienťáku. Že jedna jejich ženská štafeta bude na stupních bylo skoro stoprocentní. Že vyhraje a na stupně ji doprovodí ještě jedna bylo velmi pravděpodobné. To nejzajímavější bylo ale dokonce to, že nebylo zas tak velkým překvapením, že se na ty stupně dostala i štafeta třetí. Devět žen na vyhlášení tak mělo devět stejných oddílových overalů. Jako dokreslení uveďme, že štafeta Žabovřesky D doběhla devátá…

Závod mužů: Jan Petržela a hradečtí knírači

Štafetové závody jsou jak známo týmová soutěž, kde vzhledem k farstování může být ošidné a nepřesné vyzdvihovat jednotlivce, ale přece jenom se po závodě několik hrdinů obvykle najde. V obou víkendových závodech by se takto dalo ukázat na Honzu Petrželu, trutnovského odchovance ve službách OK99 Hradec Králové, který měl v sobotu podstatný podíl na titulu mužské štafety. V neděli potom na svém úseku dostal hradecké družstvo zpět do hry o medaile.

Když už je řeč o OK99, tak jeho mužští zástupci se slušivě vyzdobili do východoněmeckého outfitu filmů pro dospělé osmdesátých let. Na medailistech jsme si mohli všimnout, že Pavlu Kubátovi to neroste 😉

Mimochodem, co je farstování? V tomto článku to zrovna Honza Petržela velmi dobře popsal.

GPS dělá z orienťáku dramatickou podívanou

Papírově osm nejlepších štafet (z 45 členného pole) běželo s GPS. Jak neatraktivně vypadá orienťák například z místa cílové arény (když se zrovna nefinišuje) a jak úžasné drama je živý GPS tracking a sledovat, jak se pořadí mění a prolíná. U štafet to oproti individuálním závodům s intervalovým startem platí dvojnásob. Orienťák má v tomto ohromný divácký potenciál. Kde je doba, kdy na mistrovství světa v Mariánských Lázních před pětadvaceti lety televize snímala většinou nekonečné doběhy závodníků od poslední kontroly do cíle…

Radek Nožka dvakrát finišoval

Pardubický závodník v obou závodech na posledním úseku musel finišovat se svým soupeřem o umístění. Zatímco v sobotu to byl neúspěšný duel se šumperským Vojtou Králem o čtvrté místo, tak v neděli to byl naopak vítězný zlatý souboj s brněnským Adamem Chromým.

Jakub Holuša se zranil

Kdybychom byli v bulvárním médiu, toto by byl možná titulek celého článku. Jakub Holuša, letošní halový Mistr Evropy a český rekordman na 1500 metrů, je také člen opavského oddílu orientačního běhu. Atlet, který orienťák občas zařazuje do přípravy, dával v sobotu po závodě rozhovor pro českou televizi, kde mimojiné odpovídal na otázky ohledně případného zranění. Střih; je tu neděle a z prvního úseku se vrací kulhající Jakub Holuša.

A nyní se podíváme na průběh závodů

SOBOTNÍ ŠTAFETY

Sobotní závod byl poměrně pestrý. Úvod dost netradičně ve městě, střední část v mapově náročnějším terénu, poslední úsek v rychlém dobře průběžném lese. To vše na pozadí výrazného farstování tratí a častého chybování závodníků.

V minulém článku jsme trochu přemýšleli, jak by to teoreticky mohlo dopadnout.  A jak dopadla zelená praxe proti šedivé teorii?

ZÁVOD ŽEN

ÚSEK I. – Z prvního úseku přibíhá áčko Žabovřesk (Tesařová) s dvouminutovým náskokem. Mezi dalšími je Turnov (Krafková), Pardubice A a C (Hančová resp. Udržalová), OK99 B (Novotná), a spousta dalších týmů. Rozběh se z papírově favorizovaných týmů nepodařil Jičínu, ještě hůř na tom byla Pragovka a už vůbec adeptkám na medaile OK99 A, kde Čepová neorazila poslední kontrolu a byla diskvalifikovaná. První vážné soupeřky “Žabin“ tak byly ze hry. Více uvidíte na GPS záznamu.

ÚSEK II. – Na druhém úseku se dějí velké věci. Vedoucí Poklopová poměrně často chybuje a dává tak příležitost dotáhnout se ostatním ženám. Ze skupiny pronásledovatelek se odděluje béčková a céčková brněnská štafeta (Indráková resp.Hiklová), dotahují oddílové áčko, a v cíli předávají těsně za ním. První trojku v tuto chvíli dělí osmnáct vteřin. S odstupem tří minut potom předává Turnov (Rufferová), OK99 B (Valešová), a Pardubice (Knapová L.). Více na GPS záznamu.

ÚSEK III. – Na posledním úseku odráží útok svých oddílových kolegyň Kabáthová (ZBM A) a bezchybným výkonem si nekompromisně buduje pohodlný náskok. V cíli to jsou nakonec tři minuty a trojice Markéta Tesařová, Lenka Poklopová a Eva Kabáthová slaví zlato. Můžou zároveň sledovat jak dopadne souboj jejich kamarádek (Hrušková resp. Chromá), které do závěru nabíhají spolu, kde má více sil Hrušková. Medaile jsou rozdány a Brno je v euforii. Ta bramborová připadá Pardubicím, když naše aktuálně nejlepší reprezentantka (Knapová J.) nakonec nestáhla celou ztrátu, s kterou vybíhala. Na pátou příčku se zásluhou Horčičkové dostávají Luhačovice, šestý potom končí Turnov (Omová). Více na GPS záznamu.

VÝSLEDKY ŽENY

1.Žabovřesky Brno A (Tesařová, Poklopová, Kabáthová) 124.11
2.Žabovřesky Brno B (Tužilová, Indráková, Hrušková) 127.00
3.Žabovřesky Brno C (Hiršová, Hiklová, Chromá) 127.09
4.Lokomotiva Pardubice (Hančová, Knapová L., Kanpová J.) 129.20
5.Slovan Luhačovice (Čermáková, Sklenářová, Horčičková) 131.46
6.TJ Turnov (Krafková, Rufferová, Omová) 132.56
7.OK 99 Hradec Králové B (Novotná, Valešová, Cych) 135.25
8.Sportcentrum Jičín (Uvizlová, Bochenková, Šafka Brožková) 136.12
9.Žabovřesky Brno D (Šimková, Mádlová, Hlavová) 139.52
10.OB Opava (Konig, Macinská, Košárková) 140.57

ZÁVOD MUŽŮ

ÚSEK I. – Z úvodního úseku přiběhla jako první čtyřka závodníků – dva týmy Žabovřesk (Bukovac resp. Brlica), a potom Turnov (pozdější komentátor Dlabaja) a Pardubice (Kamenický M.). Z početné smečky dalších doběhnuvších si všímáme ne neřešitelné, ale citelnější ztráty OK99 (Kamenický J.), Žabovřesk A (Chloupek), nebo Šumperka (Král). Více na GPS záznamu.

ÚSEK II. – Zatímco na rozběhu jde především o to neztratit kontakt s čelem závodu, tak na druhém úseku, ikdyž je poněkud schovaný a nenápadný, se velmi často rozhoduje. A to byl právě sobotní případ, kdy téměř zázračně zaletěl Honza Petržela (OK99) a nejen, že brzy smazal mírnou ztrátu, kterou v úvodu měl, ale navíc všem svým soupeřům na trati odběhl a předával s tříminutovým náskokem na skupinku, ve které byl Zimmermann (ZBM B), Kubelka (Pardubice) a Šedivý (Praga). Další dvě minuty ztrácí ZBM A (Hájek), Opava (Hadač), Pardubice B (Zvěřina), a dále Šumperk nebo Luhačovice. Více na GPS záznamu.

ÚSEK III. – Finišmen OK 99 Pavel Kubát má rozhodně luxusní náskok, ale nervy pracují a Honza Procházka by rád doběhl Pragovce potřetí za sebou pro titul. Ze tříčlenné skupinky odpadá Nožka (Pardubice) a zůstává tak jen Chromý, který překvapivě zaskakuje za chybující kolegy z áčka Žabovřesk (Nykodým). Kubát výrazně ztrácí na desáté kontrole a má dvojici Procházka, Chromý téměř za zády. Brnká na nervy svým kníratým předběžcům, ale naštěstí to vypadá, že má – cyklistickou hantýrkou – dobré nohy a také pronásledující duo sem tam před kontrolou drobně zaváhá. Nakonec tak neviditelný tlak za zády ustojí a po delší době dobíhá městu pod Bílou věží pro zlato. Zhruba minutu a půl za ním dobíhá Procházka, tentokrát pro stříbro a další minuta potom odděluje bronzového Adama Chromého. O čtvrté místo potom zuří bitva, kdy Radka Nožku krok za krokem dobíhá mohutně stahující Vojta Král (Šumperk), v poslední části trati (takzvaný pytlík po diváckém úseku) mu běží “na záda“ a drtivým finišem pro sebe a tým Král-Poklop-Král rozhoduje. Zmínit si také zaslouží šestý tým z Kamenice a jeho finišmen Semík, který na svůj úsek vybíhal až šestnáctý. Více na GPS záznamu.

VÝSLEDKY MUŽI

1.OK 99 Hradec Králové (Kamenický, Petržela, Kubát) 142.49
2.SK Praga (Flašar, Šedivý, Procházka) 144.22
3.Žabovřesky Brno B (Brlica, Zimmermann, Chromý) 145.21
4.Severka Šumperk (Král, Poklop, Král) 146.53
5.Lokomotiva Pardubice (Kamenický, Kubelka, Nožka) 146.56
6.SK Kamenice (Kettner L., Kettner V., Semík) 150.26
7.Magnus Orienteering (Minář, Horvát, Zbranek) 150.56
8.Lokomotiva Pardubice B (Záveský, Zvěřina, Udržal) 151.42
9.Žabovřesky Brno A (Chloupek, Hájek, Nykodým) 153.04
10.Žabovřesky Brno C (Bukovac, Mokrý, Bravený) 153.06

NEDĚLNÍ DRUŽSTVA

Družstva mají v sobě vždy obrovský náboj. Je to atraktivní souboj sedmičlenných týmů, ve kterých běží čtyři muži a tři ženy. Je to klubový vrchol a v podstatě poslední celostátní závod v sezoně.

Z tohoto závodu už bohužel nemáme GPS tracking. Škoda. Vidět, jak se pořadí prolíná, by bylo jistě opět zajímavé.

Zatímco v sobotu se charakter terénu během závodu měnil, v neděli to bylo výrazně stereotypnější. Celý závod se víceméně odehrál v dobře až výborně průběžném, rovinatém, místy mírně zvlněném lese. Takže to navzdory kilometrově delším tratím, bylo pekelně rychlé.

Před závodem jsme tipovali, že souboj o titul bude záležitost čtyř týmů (Praga Praha, Žabovřesky Brno, OK99 Hradec, Lokomotiva Pardubice) a nemýlili jsme se. Mezi prvními čtyřmi jsou skutečně všechny tyto oddíly. Z nich jsme mírně favorizovali Žabiny. A jak to celé probíhalo a dopadlo?

Úsek I

Po prvním úseku jsou téměř všichni favoriti na dohled. První Pardubice (Kamenický), následovány týmy Pragy (Flašar), Slávie Hradec Králové (Hepner) a hned třemi týmy Žabovřesk (Bukovac, Chloupek, Zháňal), stejně jako včera se daří béčku Pardubic (Záveský).  Mírně ztrácí OK99 (Panchártek), více například Turnov (Baier).

Úsek II

Z druhého úseku se vrací nejdříve čtveřice: áčko a béčko Žabovřesk (Tesařová resp. Hiklová), Praga Praha (Jakobová) a Slávie Hradec Králové (Myslivcová). Pardubice (Hančová), a brněnské céčko (Chromá) jsou na dohled, ovšem nepříjemná ztráta vzniká pro OK99 Hradec (Čepové se po včerejší diskvalifikaci opět příliš nedaří) a jejich další úseky se mračí pod fousy. Jistě vědí, že mají práci.

Úsek III

Zde “letí“ sobotní smutný hrdina Miloš Nykodým (Žabovřesky A) a výrazně nejlepším časem na úseku tvoří tříminutový náskok před druhými. Těmi jsou Pardubice (Udržal), na které na třetím až čtvrtém místě ztrácí dvojice Matějů (Praga) a Bravený (Žabovřesky B) přes minutu. Jsme ještě dost před polovinou závodu a čelo už je poměrně značně roztrhané. Pátá Slávie Hradec Králové (Jirásek), šesté céčko Žabovřesk (Hruška), sedmé OK 99 (Kamenický) a zahajují tím stíhací jízdu, osmé Luhačovice (Cahel). Pro zajímavost, Petr Horvát (Magnus) je
na úseku druhý a stahuje z pětadvacátého na třinácté místo.

Úsek IV.

Vzhledem k pozdějšímu vývoji závodu se nyní zdá být škoda, že Indráková (která má jinak ale problémy s achilovkou) běží pouze béčko Žabovřesk, protože na svém úseku deklasuje všechny ostatní. Vytahuje svoje družstvo na druhé místo, dvě minuty za áčkem (Hrušková). Třetí se drží Pardubice (Knapová L.), na ně již téměř čtyři minuty ztrácí Žabovřesky C (Šimková). Že by opět brněnská velejízda? Na páté místo klesá Praga (Ryšavá), která předává s šestým OK99 (Topinková) a sedmou Slávií Hradec (Mechlová).

Úsek V.

Opět mužský úsek a ten hodně rozhoduje. Je totiž o dva kilometry delší než ostatní. Ti nejlepší, když nefinišují, běží tady. Situace se celkem podle očekávání dramatizuje. Jako první sice dobíhají Žabovřesky (Hájek), ale až desátý čas na úseku dává příležitost ostatním. Tu využívají Pardubice (Kubelka) a přibližují se na necelou minutu. Kdo ale má lví podíl na celkovém úspěchu svých týmů je dvojice Jan Petržela (OK99) a Jan Šedivý (Praga), která se posunuje na třetí resp. čtvrté místo. S nimi potom ještě předává béčko Žabovřesk (Zimmermann), ale tím se nadobro odděluje první pětice týmů.  Na šestém místě už Žabovřesky C (Palas) ztrácí pět minut, následují Luhačovice (Hubáček), Slávie Hradec (Komanec), Jičín (Mrázek) a Turnov (Dlabaja).

Úsek VI.

Poslední ženský úsek hodně napoví o konečných medailistech. Pardubická Jana Knapová dokončuje likvidaci náskoku Žabin (Kabáthová) a dobíhají spolu. Z následující trojice, která spolu vybíhala, se odpoutává Denisa Kosová (OK99) a s odstupem dvě a půl minuty za prvními a náskokem kolem dvou minut na Pragu (Tichovská) a Žabovřesky B (Poklopová) předává na bronzové pozici. Na dalších místech se dějí víceméně kosmetické změny. Horčičková (Luhačovice) předbíhá Žabovřesky C, sbíhá se Slávia Hradec (Jedličková) a Jičín (Šafka Brožková), desítku uzavírá Turnov (Omová).

Úsek VII.

O zlato běží Radek Nožka z Pardubic (ten si v sobotu zafinišoval o čtvrté místo s Vojtou Králem) ve dvojici s brněnským Adamem Chromým, už bývalým reprezentantem, který se sobotní bronzovou medailí dost možná sám překvapil. Schyluje se k napínavému finiši, ke kterému tedy nakonec opravdu dojde. Do cílové arény jako první vbíhá Chromý, ale Nožka nechce další prohraný souboj, poslední kontrolu razí první a na doběhu už jasně triumfuje. Pavel Kubát (OK 99) má opět v zádech Honzu Procházku (Praga), ale v tomto terénu už to je mnohem jednoduší než v sobotu, první čtyřka jde na svých úsecích v rozmezích necelé minuty, takže se žádné drama nekoná a dobíhají pro své oddíly pro bronzovou resp. bramborovou medaili. Na dalších místech již k žádnému posunu vůči startu nedošlo, takže páté Žabovřesky B (Zimmermann), šesté Luhačovice (Vavrys), sedmé Žabovřesky C (Mokrý), osmá Slávia Hradec (Šmehlík), devátý Jičín (Dávidík) a desátý Turnov (Horák).

VÝSLEDKY DRUŽSTVA

1.Lokomotiva Pardubice A (Kamenický, Hančová, Udržal, Knapová L., Kubelka, Knapová J., Nožka) 282.50
2.Žabovřesky Brno A (Chloupek, Tesařová, Nykodým, Hrušková, Hájek, Kabáthová, Chromý) 282.57
3.OK99 Hradec Králové (Panchártek, Čepová, Kamenický, Topinková, Petržela, Kosová, Kubát) 284.36
4.SK Praga (Flašar, Jakobová, Matějů, Ryšavá, Šedivý, Tichovská, Procházka) 286.26
5.Žabovřesky Brno B (Bukovac, Hiklová, Bravený, Indráková, Brlica, Poklopová, Zimmermann) 289.47
6.Slovan Luhačovice (Hubáček J., Sklenářová, Cahel, Čermáková, Hubáček M., Horčičková, Vavrys) 294.56
7.Žabovřesky Brno C (Zháňal, Chromá, Hruška, Šimková, Palas, Tužilová, Mokrý) 297.20
8.Slávia Hradec Králové (Hepner, Myslivcová, Jirásek, Mechlová, Komanec, Jedličková, Šmehlík) 298.32
9.Sportcentrum Jičín (Kovář, Uvizlová, Beneš, Bochenková, Mrázek, Šafka Brožková, Dávidík) 298.59
10.TJ Turnov (Baier, Rufferová, Fodor, Krafková, Dlabaja, Omová, Horák) 302.51

DLOUHODOBÉ SOUTĚŽE

Víkendové závody se také promítly do dlouhodobých soutěží, které také tímto ukončily. V Českém poháru štafet zvítězily ženy Žabovřesk A před Žabovřesky B a OK99 Hradec Králové, a muži Lokomotivy Pardubice, za nimiž skončily Žabovřesky A a SK Praga. V České lize klubů potom zvítězily Žabobřesky Brno, druhá je Lokomotiva Pardubice a třetí SK Praga.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: