ROZBOR POSTUPŮ: Jan Petržela a Jan Procházka zářili na Tiomile

ROZBOR POSTUPŮ: Jan Petržela a Jan Procházka zářili na Tiomile

Legendární noční štafetový závod ve Švédsku. Deset mužských úseků, roztažených v čase od půl deváté večer do sedmi hodin ráno. To je Tiomila. Vedle toho se odpoledne před startem mužů běhá i pětiúsekový závod žen.

Odehrála se o víkendu ze 14. na 15. května s centrem na lyžařském stadionu ve Falunu. Zároveň představovala poslední ostrý test před Mistrovstvím Evropy, který se nadmíru povedl českým reprezentantům Petrželovi a Procházkovi. Hlavním tahounům finského týmu Kalevan Rasti. Kromě toho v obou závodech jsme byli svědky napínavých koncovek s rozhodnutím až na finiši.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Jak vypadá start na Tiomile:

Podívejte se na výsledky Tiomily a na GPS záznamy všech úseků.

Závod mužů

Loňské výsledky týmů: 1. IFK Göteborg , 2. Halden SK, 3. Kalevan Rasti (s Adamem Chromým a Honzou Procházkou)

Úsek 1. – 13,6 km

Vidíme hned na začátku pěkný dlouhý postup dělící se do tří větví. Tam se také nachytává rozbíhač jednoho z největších favoritů – finského Kalevanu Rasti v sestavě s dvěma českými reprezentanty. Poměrně velká chyba a v cíli nakonec ztráta 7 minut.

Úsek 2. – 13,4 km

Po druhém úseku v popředí stále mnoho štafet – se ztrátou do minuty sedm týmů, včetně Goteborgu (zkratka IFK) a Sodertalje (zkratka SNO). Šestnáctý Halden má ztrátu 3:32, jednadvacátý Kalevan 4:13.

Úsek 3. – 11,9 km

Do trháku jde štafeta Lillomarka (Steiwer), druzí ztrácejí 1:51. SNO 1:57, IFK -3:18, Kalevan 4:48, Halden 5:56.

Úsek 4. – 16,6 km

V úvodu nejdelšího úseku, kterému se také říká „dlouhá noc“ (a ne kvůli písni Heleny Vondráčkové…) vidíme problémy vedoucího týmu hned na mapovém startu – vrací se, a náskok je ten tam. Na mapě můžeme vidět pozoruhodně dlouhý postup na čtvrtou kontrolu, který se skoro ani nevejde na monitor. V cíli je první trojice – SNO, Tampere, Jarla. Sedmý je Halden (-3:48), 14.Kalevan (-4:04), 16.IFK (-4:08).

Úsek 5. – 5,8 km

Následující tři úseky jsou zase velmi krátké (okolo 6 km). Přesto zde – na pátém – jde SNO (Liljequist) do trháku. Druhý Halden a třetí IFK ztrácejí přes 3 minuty, 14.Kalevan -5:01.

Úsek 6. – 6 km

Po šestém úseku se nic dramaticky nemění. Kalevan se posouvá na 8.místo (ale chybuje v náběhu na jedenáctku – stáčí se na třináctku – a ztráta z úvodu je zpět – 6:29)

Úsek 7. – 5,8 km

Zde přichází velká chvíle Honzy Procházky (Kalevan), když likviduje přes polovinu ztráty a posouvá svůj tým poprvé na stupně. 1.SNO, 2.Koovee (-1:30), 3.Kalevan (-2:52), 4.Halden (-2:53), 5.IFK (-3:05)

Úsek 8. – 12,7 km

Osmý úsek už je opět dlouhý. Za Kalevan běží Švýcar Rollier, což je pro pozornější čtenáře známé jméno, protože u nás běhá za OK 99 Hradec Králové. Na osmé kontrole vidíme chybu právě Rolliera a štafetu Koovee, kteří tím pro tuto chvíli opouštějí pozici pronásledovatele SNO. Ovšem na desítce je Rollier zpět ve dvojici s Haldenem. Při postupu na čtrnáctku vidíme opět krásné rozprsknutí postupů do několika větví (SNO jižní cestovka, Goteborg středem, Kalevan a Halden severní cestovka). 1.SNO, 2.IFK (-1:55), 3.Halden (-3:08), 4.Kalevan (-3:10)

Úsek 9. – 8,9 km

Další velká chvíle v podání českého závodníka – tentokrát Honzy Petržely z Kalevanu. Na třetí kontrole je Petržela s haldenským Lundanesem (nemůže si přát lepší společnost) již před IFK a pronásledují SNO. Při postupu na pětku se všechny tři štafety sbíhají, opodál vše sleduje IFK. Tracking z postupu na šestku odhaluje, že favorizovaná štafetu Haldenu rapidně zpomalila, což zjevně signalizuje nějaký problém norského favorita, což se po určité době potvrzuje (vykloubené rameno). Na čele je tak osamocená dvojice SNO a Kalevan a po krůčkách se vzdalují třetímu IFK. Honza Petržela pak v cíli korunuje svůj výkon a předává francouzskému fenoménu Thierrymu Gueorgiou na prvním místě.

Úsek 10. – 15,9 km

Trojka je uzlová kontrola a na ní je Kalevan ve vedení, kousek před SNO (Leandersson), další kus zpět je IFK (Kinneberg). Na čtvrté kontrole Leandersson ztrácí a dobíhá ho Kinneberg (IFK). Za devítkou volí Gueorgiou (zdá se) pomalejší postup a na desítce je trojice spolu. Po zbytek málo farstovaného posledního úseku se od sebe již podstatněji nevzdálí (ikdyž je vidět, že Gueorgiou si hodně chodí své postupy) a vše tak směřuje ke společnému dramatickému finiši. Poslední kontrola – IFK, o vteřinu zpět SNO, o tři Kalevan. Osmdesátivteřinový finiš – První nakonec SNO, druhý Goteborg (-0:02), třetí Kalevan (-0:09).

Podívejte se na výsledky:

1. Södertälje-Nykvarn         628:26

(Pawlak, Ohlsson, Lundanes, Blanes Reig, Liljequist, Ohlsson, Enmark, Street, Börjeskog, Leandersson)

2. IFK Göteborg                   628:28

(Bejmer, Edén, Pilblad, Gonon, Sølberg, Noborn, Jonasson, Högstrand, Nørskov, Kinneberg)

3. Kalevan Rasti                   628:35

(Metsälä, Asikainen, Fincke, Pajunen, Silvennoinen, Airila, Procházka, Rollier, Petržela, Gueorgiou)

Závod žen

Loňské výsledky: 1.Domnarvets GOIF (s Danou Šafka Brožkovou), 2. Järla Orientering, 3. Stora Tuna OK

Úsek 1. – 7,8 km

Na prvním úseku je zajímavý a ještě k tomu farstovaný postup ze závěru tratě. Na předávce je to jako obvykle těsné, první dobíhá Halden (Roos).

Úsek 2. – 7,8 km

Dlouhý postup na jedničku se dělí do tří větví. Za polovinou trati získává náskok Halden (Bjorgul), který je na předávce 1:35 před druhým.

Úsek 3. – 8,7 km

Na třetím úseku běží za Domnarvets Dana Šafka Brožková a bez většího zaváhání dobíhá šestá (tato štafeta bude potom celkově pátá). V závěru úseku vidíme ukázkové stočení v hustníku vedoucí závodnice (Orr), ikdyž má takový náskok, že i tak předává první. Výborně zaběhla Švýcarka Judith Wyder (Goteborg), která stáhla přes tři minuty a předává druhá.

Úsek 4. – 4,7 km

Nejkratší úsek, který se motá prakticky kolem cílové arény. S celkovým pořadím příliš nezamíchá, ikdyž Halden (Fincke) navýšil zpátky svůj náskok na 1:49.

Úsek 5. – 9,6 km

Naopak nejdelší úsek. Krok za krokem Goteborg (Strand) stahuje Halden (švýcarská reprezentantka Hauswirth), a přibližují se i ostatní. Na osmičce už jsou téměř spolu. Na devítce Švýcarka tlak nevydrží, chybuje a rázem je až šestá. Nyní se vyhlašuje hon na Goteborg a ten organizují Dánka Maja Alm (Pan Arhus – startovala se ztrátou přes tři minuty) a Norka Nordberg (Nydalens). Stačila farsta na dvanáctku a Goteborg je dostižen. Na sedmnáctce je v čele čtveřice štafet – Goteborg, Nydalens, Lydingo (Bachman), Pan Arhus. Poslední dlouhý postup jdou spolu a opět budeme svědky dramatického finiše. Před dvacítkou odskakují Alm a Nordberg. A máme tu dvě dvojice, jedna bojující o zlato a druhá o bronz. Na poslední kontrole vede Alm vteřinu před Nordberg a Strand dvě vteřiny před Bachman. Cíl – 1.Pan Arhus, 2.Nydalens (-0:05), 3.Goteborg (-0:42), 4.Lydingo (-0:46). Sabine Hauswirth z Haldenu osmá (-4:00).

Podívejte se na výsledky:

1. OK Pan Århus                   237:36

(Søes, Bagger Hagner, Lind, Bobach, Alm)

2. Nydalens SK                     237:41

(Sørensen, Lye, Ulvestad, Ahlsand, Hausken Nordberg)

3. Göteborg-Majorna OK      238:18

(Berglia, Forsberg, Wyder, Ernstsson, Strand)

Jakub Weiner

Jakub Weiner
– autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: