ROZBOR POSTUPŮ: Mistrovství Evropy odstartovaly sprintové štafety. Český tým v dramatické podívané skončil pátý

ROZBOR POSTUPŮ: Mistrovství Evropy odstartovaly sprintové štafety. Český tým v dramatické podívané skončil pátý

Sprintové štafety – nejnovější, nejdiváčtější a nejdramatičtější disciplína orientačního běhu. Poprvé na Mistrovství Evropy. Závod jako stvořený pro přímý televizní přenos, což bezezbytku potvrdily.

To bylo sobotní představení v Bruntále. Odpoledne, ve kterém se odehrálo spousta příběhů. Marianne Andersen z Norska po dlouhé době na velké akci. Švédka Helena Jansson a její rozběh čtvrtého úseku. Famózní stíhací dánská jízda Maji Alm. Český boj o medaili. A řada dalších.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Také závod, jehož náboj a tempo výrazně určila stavba trati Radima Hoška. Náročný postup na první kontrolu zvládlo optimálně nemnoho závodníků, několik zajímavých farst prověřilo pozornost, a na poslední kontrolu v zámecké zahradě budou kromě nešťastné Maďarky vzpomínat hlavně v Dánsku.

Loni bylo vrcholnou akcí Mistrovství světa ve Skotsku, které suverénně ovládli Dánové, o stříbro se pak strhl boj mezi Nory, Rusy, Švýcary a Švédy, jehož konečné umístění bylo v tomto pořadí. Tato pětka byla mezi hlavními favority i sobotního klání v Bruntále. Letošní forma spíše ukazovala na trojici Dánsko, Švýcarsko nebo Švédsko.

Česká štafeta skončila na loňském světovém šampionátu sice desátá, zato při říjnovém finále Světového poháru ve Švýcarsku svedla souboj o stříbro (nakonec byla čtvrtá). A stejná sestava – Denisa Kosová, Jan Procházka, Vojta Král a Jana Knapová – a na stejných úsecích, stála na startu opět.

Tento závod byl vysílán v sobotu od 12:30 na ČT SPORT. Podívejte se na něj v archivu.  Jednalo se o velmi povedený přímý přenos. Spolukomentoval mistr světa z roku 2012 Tomáš Dlabaja, který byl velice připravený, tratě znal a hned věděl, když se dělo něco, co se dít nemělo, či jestli je směr, kterým závodník odbíhá, výhodný nebo ne. A také byla velmi dobrá souhra mezi režií a GPS trackingem, vše podstatné jsme téměř okamžitě věděli.

Vše důležité, včetně odkazů na TV přenos a GPS tracking naleznete v LIVE CENTRU na webu šampionátu.

A nyní se pojďme podívat na průběh závodu.

Úsek 1 (ženy)

Start prvních úseků štafet a první, velmi složitý postup, velmi názorně ukazuje, o čem je orienťák. Tento postup takzvaně na volbu nabízí hned několik variant postupů, vše opepřeno tím, že první kontrola je farstovaná (to znamená, že v tomto případě polovina závodnic má jedničku červenou a druhá polovina růžovou – a samozřejmě neví o existenci té druhé). A navíc se vše odehrává pod tlakem hromadného startu.

Až na Dánku (Klysner) a Rakušanku (Kadan)  běží všechny ženy pravou verzi. Ovšem většina z nich zbytečně obíhá zámek zleva. Denisa jde správně (přes nádvoří) a po seběhnutí se tak dostává do popředí této velké skupiny. Silnice má pro přeběhnutí tři vyhrazená místa – skupina jde tím prostředním, ikdyž pro červenou jedničku by připadal v úvahu i ten pravý. Za silnicí se pole dělí, Denisa opět správně a míří ke své jedničce. Na společné dvojce se potom ocitá v čelní skupině spolu se Švédkou (Strand), Ruskou (Vinogradova N.) a Švýcarkou (Wyder). Velmi dobrý start.

Další povedený úsek je mezi pátou a osmou kontrolou. Je zde farstovaná šestka a sedmička. Stále v první čtyřce, která již mírně cukla.

Volba na devítku. Švýcarka a Denisa jižní, Ruska a Švédka severní verzí. V čele je Švýcarka s Ruskou. Na Denisu se dotahuje Dánka.

Za diváckým průběhem arénou dochází k prvnímu důležitému momentu závodu – Norka Marianne Andersen míjí dvanáctou kontrolu (to v té chvíli samozřejmě neví a zjistí se to až po vyčtení jejího čipu v cíli) a norská štafeta je tak diskvalifikovaná.

Po třinácté kontrole na nádvoří zámku přichází další farstovaný úsek v zámeckém parku. Zde budeme v dalším průběhu svědky několika pozoruhodných okamžiků.

V závěru úseku potom můžeme vidět volbu na osmnáctku, kterou většina žen běží severní variantou kolem devítky. Dvojice Švýcarsko + Rusko svým soupeřkám odskočily. Denisa předává na pátém místě s odstupem kolem čtyřiceti vteřin.

Denisa Kosová po svém úseku: „Na jedničku byl dlouhý postup, to jsme nečekali. Čekali jsme, že půjdeme do zámku. Všechny holky tam brutálně zmatkovaly. Já jsem věděla, že tam průchod není, ale na druhé straně byl průchod přes silnici, takže tam všechny naběhly. Tam jsem získala mírný náskok, protože jsem si to zkontrolovala, že to opravdu zavřené není. Ale pak tam byly v jedné pasáži hodně odlišné farsty – Judith tam měla něco úplně jiného, tak jí to hrozně urychlilo. A pak znova tady v zámku – ony šly nahoru na zídku, ale my jsme šly až pod zídku, takže to byl další kopec navíc, který jsme tam měly. To bylo pomalejší, ale jsem ráda, že to tam nebude mít Janča na finiši. Bylo to hodně běžecké, v závěru už jsem moc nemohla.

Úsek 2 (muži)

Na druhý úsek vyráží Honza Procházka (a už je zřejmě načase abychom začali používat jeho zažitou přezdívku „Bet“). Opět úsek za startem přináší nervozitu do navigace na první kontrolu. Rus (Tikhonov) a Švýcar (Kyburz), stejně jako většina žen na prvním úseku, obíhají zámek zleva. Zatímco Dán (Lassen), Fin (Raitanen) a Švéd (Bergmann) jdou na levý přechod přes silnici, tak Nor (Kinneberg – v tu chvíli ještě samozřejmě o disku své kolegyně neví) a Estonec (Mitt) se vydávají za Švýcarem. Zahlédnou ale Beta, jak míří na nádvoří a vrací se za ním. První dvojice se potom za výběhem ze zahrady také dělí – Rus míří na nejvzdálenější přechod, Švýcar na prostřední.

Oblast kolem třetí kontroly nepatří mezi povedenou část závodu Tikhonova – při náběhu netrefuje správnou mezeru mezi (zřejmě) garážemi a také při odběhu není příliš pečlivý.

Mezi čtyřkou a sedmičkou je zajímavá farstovaná motanice (o tuto část je mužská část tratě oproti ženám prodloužena). Jinak vidíme, že se od zbytku pole odtrhla šestice závodníků (Nora již počítat nemusíme) a nás těší, že jsme v ní.

Na třináctku je stejná volba, jako měly ženy na devítku. Vede Švýcarsko a Švédsko.

Za sedmnáctkou opět farsty v zámecké zahradě, GPS tracking v této oblasti vypadá velice zajímavě… Při výběhu ze zahrady dochází k dalšímu podstatnějšímu momentu. Dán míjí 21.kontrolu a míří na dvaadvacítku. Na rozdíl od Norky na prvním úseku si toho všimne a vrací se zpět. Ovšem ztráta je to podstatná. Také na tomto záběru vidíme, že vedoucí skupina jde na kontrolu 22 jižní variantu, zatímco většina žen a nyní také Bet běží severní.

V úplném závěru se do čela dostávají Finové, následovaní Švédy, Švýcary a Rusy. Bet předává pátý se ztrátou 35 vteřin na první.

Honza Procházka po svém úseku: „Super rozběhlý závod. Na jedničku jsem vzal hned tu variantu, kterou jsem viděl jako první. Když jsem uviděl Švýcara s Rusem, tak jsem si říkal „super, to se povedlo“, ale pak se mi neběželo úplně nejlíp a tady po průběhu už jsem byl líný koukat do mapy a bohužel jsem udělal pár drobných chybek a v kombinaci s únavou to znamenalo dalších patnáct vteřin. Ale jinak dobrý výkon, líbilo se mi to.

Úsek 3 (muži)

V úvodu opět mírné ztráty v podobě obíhání zámku, zde v podání Švýcara (Hubmann M.), Fina (Niemi) a Rusa (Khramov). Švéd Leandersson dokonce vymýšlí originální postup zcela zprava. Vojta Král šel na svojí jedničku bez problémů zleva a vedoucí čtveřici tak mírně ztáhl. Na čtvrtou kontrolu vidíme opět většinově jiný postup, než předvedli muži na druhém úseku.

Na třináctku všichni z první pětky severní trasou, Vojta zde předbíhá Fina. Ve vedení Švédsko před Ruskem a Švýcarskem.

V závěru se potom první čtyřka rozpadá, Vojta běží na záda Švýcarovi a předává Janě Knapové osmatřicet vteřin za vedoucími Švédy.

Vojta Král po svém úseku: „Umělé ploty to udělaly v některých místech nečekané. Třeba hned na jedničku jsem trošku zaváhal, když jsem naběhl do plotu, ale hned jsem to stočil na druhou stranu a šel jsem jinou variantu. Nakonec nebyla vůbec špatná, protože jsem tam stáhl balík, Rusa a Švýcara. Pak jsem se nechal na čtyřku stáhnout na pomalejší postup. Jinak vcelku spokojenost, nebyl to světový výkon, ale do štafety snad dobrý.

Úsek 4 (ženy)

A opět divácky vděčné záběry z pasáže těsně za startem. Švédka (Jansson) nám klasicky míří obíhat zámek, po chvíli si to rozmýšlí a vrací se na jižní postup. Nabírá Rusku (Vinogradova G.), která se za ní mezitím vydala. Švýcarka (Friederich) se již vracet nemusí, zato si to vynahrazuje vběhnutím do dvora. Jana Knapová volí klasickou českou uličku přes nádvoří zámku.

Janu máme právě na druhé kontrole, Ruska se Švýcarkou jdou zleva na trojku, Švédka volí nevýhodný postup zprava a kde se vzala, tu se vzala – Dánka Maja Alm, která postupem na jedničku zcela zprava stáhla podstatnou část své ztráty.

Na čtvrté kontrole je již Jana Dánkou předstižena a velké věci se v tu chvíli dějí i o postup dál – na pětce. Za dohledu televizních kamer vidíme, že Švédka Helena Jansson kontrolu míjí a míří na šestku. Stejně jako Norka Andersen si toho nevšimne, korunuje tak svůj velmi nejistý rozběh tohoto úseku a Švédsko je tím ze hry.

Na osmičce Dánka Alm již v kontaktu s vedoucí dvojicí (v reálu ještě s nic netušící Švédkou). Na devítku ztrácí Švýcarka horším postupem a v čele je tak již jen dvojice Rusko – Dánsko.

Na průběhu arénou se Dánka mírně vzdaluje Rusce, Švýcarka je osamocena a začíná být jasné, že Jana Knapová se bohužel spíše než útoku bude věnovat defenzivě před Finkou (Harju).

Další důležitý moment. Opět při výběhu ze zámecké zahrady a opět v podání Dánska. Maja Alm si kazí dnešní famózní představení, vynechává (to byl dnešní hit) sedmnáctou kontrolu a pokračuje na osmnáctku. Po chvíli si to naštěstí pro ni uvědomuje a vrací se. Stíhá to ještě před Švýcarkou, ale Ruska se zlatou medailí je již pryč. Medaile jsou tak jasné, za tou bramborovou míří Finsko, naše štafeta obsazuje konečné páté místo.

Jana Knapová po svém úseku: „Fyzicky se mi běželo hůř, než jsem si představovala. Na jedničku jsem udělala pár myšek a navíc se mi po celý závod nedařilo běžet ofenzivně, bylo to takový zabrzděný. Neudělala jsem žádnou velkou chybu, ale kontroly mi dnes moc nenaskakovaly, nebylo to příliš plynulé.“ Spokojenost s pátým místem? „Asi jsme chtěli víc. Říkali jsme si, že bychom v této sestavě na medaili mít měli, ale bohužel se to nějak nesešlo.

Výsledky:

1. Rusko          63:01

(Natalia Vinogradova – Gleb Tikhonov – Andrey Khramov – Galina Vinogradova)

2. Dánsko        63:15

(Cecile Klysner – Tue Lassen – Soren Bobach – Maja Alm)

3. Švýcarsko   63:28

(Judith Wyder – Andreas Kyburz – Martin Hubmann – Rahel Friederich)

4. Finsko         64:15

(Merja Rantanen – Topi Taitanen – Alexi Niemi – Venla Harju)

5. Česko          64:45

(Denisa Kosová – Jan Procházka – Vojtěch Král – Jana Knapová)

6. Francie        65:28

(Amelie Chataing – Frederic Tranchand – Lucas Basset – Lea Vercellotti)

Jakub Weiner

Jakub Weiner
– autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: