ROZBOR POSTUPŮ – Mistrovství Evropy v orientačním běhu: Zlato ze sprintu slaví Švýcaři Judith Wyder a Matthias Kyburz. Vojta Král jedenáctý

ROZBOR POSTUPŮ – Mistrovství Evropy v orientačním běhu: Zlato ze sprintu slaví Švýcaři Judith Wyder a Matthias Kyburz. Vojta Král jedenáctý

Mistrovství Evropy v neděli 22.května pokračovalo druhým závodem – sprintem jednotlivců – v nádherných kulisách Lázních Jeseník. Oba závody – žen i mužů – byly dramatické až do samého konce a v obou se rozhodlo až na doběhu.

Viděli jsme velmi fyzický a velmi technický sprint. Fyzickou náročnost obstaraly místní podmínky terénního profilu, tu technickou zase tratě Daniela Wolfa, které obsahovaly důkladné využití nahodile uspořádaných budov vedle hotelu Priessnitz a také použití umělých překážek (plotů) na některých postupech.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Závod v nedělním odpoledni kolidoval s finálovým zápasem MS v hokeji, ale šel sledovat na webu ČT SPORT. V televizi ho budou dávat (a pustit z archivu půjde) v pondělí 23.5. od 22:20.

Opět výborná prezentace se spolukomentářem Tomáše Dlabaji. Samozřejmě intervalový start a ještě k tomu u takhle krátkého závodu, který vítěz odběhne za nějakých čtrnáct minut, má pro diváky nevýhodu v podobě podstatně náročnější přehlednosti. My si ale opět situaci nasimulujme tak, jako kdyby všechny závodnice odstartovaly najednou. A pomůže nám v tom opět GPS tracking závodu žen a mužů.

Závod žen

Finále běželo 51 závodnic. My budeme sledovat první desítku celkových výsledků, potom trojici Češek (Kosová, Topinková, Horčičková). Na loňském Mistrovství světa ve Skotsku byla suverénně nejrychlejší Dánka Maja Alm, druhá skončila Nadiya Volynská z Ukrajiny a třetí Ruska Galina Vinogradová. Velmi dobrého výsledku dosáhly Denisa Kosová a Jana Knapová, které se tehdy umístily těsně za první desítkou na 11., resp. 12.místě.

Hned na jedničku jde do čela Švýcarka Judith Wyder a drobný náskok udržuje do třetí kontroly.

Postup na čtyřku je velmi zajímavý. Kosová s Topinkovou jako jediné ze sledované skupiny jdou zleva (při pohledu na mapu), což je ztrátové. Ruska Rudnaia a Finka Anttonen zase zprava dolem. Ostatní našly správný postup přibližně středem, ovšem Wyder běží až na silnici a zřejmě přehlíží překážku, protože takto musí ke kontrole hodně obíhat.

Tato technická partie je využitá i pro postupy na pětku, šestku a sedmičku. Jsou zde právě umístěné umělé ploty jako moment překvapení.

Výměna mapy a nový start. Vede Ukrajinka Volynská, za ní Švédka Strand.

Dlouhý postup na jedenáctku jdou všechny ženy kromě Mají Alm (přímější, ale se závěrem do kopce)  horem přes kolonádu. Do čelní skupiny se opět dotahuje Wyder.

Na čtrnáctce (kontrola u jezírka) mírně odskočila trojice Wyder, Volynska, Vinogradova. Čtvrtá je Finka Rantanen, v další skupince Maja Alm.

Na patnáctku jde odlišným postupem Vinogradova a podle GPS by na něm měla trochu ztratit.

Poslední těžká výzva představuje postup na sedmnáctku. Je to fyzický postup do kopce a ještě s volbou. Zde se dá ještě hodně ztratit. Judith Wyder zřejmě nejdřív chce jít zprava, ale pak se její GPS záznam stáčí doleva. Pouští tak před sebe Volynskou. Rantanen atakuje bronzovou pozici Vinogradové. Maja Alm volí cestu zprava, kterou zná z postupu na jedenáctku. Na kontrole si vedení bere zpět Wyder. Vinogradova opět dotahuje Rantanen a zprava přijíždí Alm.

A jdeme do finiše. Judith Wyder si běží pro titul, Nadya Volynska pro stříbro. Velký boj o bronz. Rantanen nestačí, zato Alm už je s Vinogradovou, a v cíli to je vteřinu za ní. Petr Klimpl ale na svém webu následně píše: „Večer se řešil protest Dánů proti času Maji Alm. Bezkontaktní cílové měření SI se ukázalo jako chybující a tak jury protest Dánů uznala a Alm má ve výsledcích stejný čas jako dosud třetí Galina Vinogradova a bude tak mít také bronz.

A my si můžeme také všimnout, že Judith Wyder a Galina Vinogradova mají na tomto mistrovství již druhou medaili (první ze sobotních sprintových štafet).

Výsledky:

1.Judith Wyder (SUI)                      14:23

2.Nadiya Volynska (UKR)                  14:28

3.Galina Vinogradova (RUS)              14:34

3.Maja Alm (DEN)                            14:34

5.Merja Rantanen (FIN)                    14:36

6.Elena Roos (SUI)                           14:52

24.Monika Topinková                    16:09

24.Denisa Kosová                          16:09

32.Vendula Horčičková                 16:35

50.Marta Fenclová                        18:09

Ohlasy českých žen:

Denisa Kosová: „Závod byl moc pěkný. Čekali jsme, že to bude techničtější. Já jsem ten začátek vůbec neustála a dělala jsem zbytečné chyby. Vůbec jsem se nepoznávala, tohle se mi na sprintu dlouho nestalo. Vůbec jsem se nekontrolovala, zabíhala jsem za jiné baráky… Věděla jsem, že ten areál je hodně složitý a nebyla jsem schopna to v tom krátkém začátku dočíst. Asi bylo na čase po dlouhé době nějaký závod pokazit, protože já už jsem dlouho žádný závod nezkazila, tak dnes…

Vendula Horčičková: „Na začátku myslím, že jsem šla dobře, hodně jsem si to hlídala. Na šestku bylo takové desetivteřinové zaváhání, ale jinak dobré. A pak jsem udělala šílenou chybu na čtrnáctku, když jsem omylem seběhla jeden kopec navíc a musela jsem se vracet až kolem plotu nahoru a to bylo asi půl minuty, to bylo zbytečný a to mě fakt mrzí. Jinak to byl krásný sprint, fakt se mi to líbilo, jen ta chyba mě fakt mrzí.

Monika Topinková: „Závod byl nádherný. Chtěla bych za to moc poděkovat pořadatelům. Bylo to těžký – fyzicky i technicky. Nemohu úplně hodnotit svůj výkon, jednou jsem tam nechala asi půl minuty, to mě opravdu mrzí. V prvním okruhu byl výběh po schodech a já jsem přehlédla, že jsou ty schody zavřené. Sice jsem se rychle zorientovala, kam mám jít, ale to mě rozhodilo a zbytečně jsem tam udělala smyčku. Ale bylo to opravdu pěkné, jeden z nejhezčích sprintů, které jsem kdy běžela.

Marta Fenclová: „Vůbec se mi to nepovedlo. Zkazila jsem čtyřku a pak jsem málem dvě kontroly vynechala. Celkově jsem měla problém číst mapu, bylo to na mě těžké.

Závod mužů

Také v mužích běželo finále 51 závodníků, včetně mistra světa z loňska Leanderssona ze Švédska a stříbrného Martina Hubmanna ze Švýcarska. A švýcarsko-švédský souboj to byl i tentokrát. My jsme hodně fandili Vojtovi Královi, čerstvému mistru republiky z Uherského Brodu a dvanáctému z loňského MS.

V úvodu vidíme po prvních dvou kontrolách do kopce také první zahřívací volbu na trojku. Na pětce vede Novozélanďan Robertson, dobrý start pro Vojtu Krále, který se drží v popředí. Mírnou ztrátu má Leandersson. Ovšem nyní se vběhne do technické pasáže, která dost zamíchala pořadím v ženách.

Na šestku je velmi podobný postup, jaký měly ženy. Vojta jde stejně jako Denisa horem a vzhledem k umístění šestky je to ještě ztrátovější. Ostatní sledovaní jdou správně, Švýcar Matthias Kyburz se po dobrém odběhu stáčí a také obíhá nevýhodně horem. Leandersson po výborném výkonu ve včerejších sprintových štafetách i v dopolední kvalifikaci stále drobně ztrácí. Za šestkou vidíme poměrně velkou chybu v odběhu Nora Osterbo.

Následují opět volby na osmičku, devítku a desítku a opět s nečekaným umístěním umělých překážek. Na devítku získává malý náskok dvojice Gustav Bergmann (Švédsko) a Florian Howald (Švýcarsko). Daniel Hubmann s Leanderssonem obíhá zprava, Král se vydává po schodech, které jsou ale na konci zavřené. Na desítku Vojtova špatná volba dolem. V reálu má zrovna Howalda, který startoval minutu za ním už za zády.

Na výměně mapy za desítkou vede Bergmann před Howaldem a dalším Švédem Regbornem.

Na třináctku je opět dlouhý postup. Howald s Regbornem obíhají horem přes kolonádu, Danielu Hubmannovi zde trochu lítá GPSka, každopádně jde dolem se závěrem do kopce. Bergmann něco mezi.

Otočka v lesíku a zpět pod kolonádu na patnáctku. První pětka se zde odpoutává od zbytku, jsou v ní dva Švédové a tři Švýcaři.

Prudký výběh na šestnáctku a sedmnáctka u jezírka. Vede stále dvojice Bergmann a Howald. Osmnáctku druhý jmenovaný trochu kazí a trojice pronásledovatelů ho dotahuje.

Spějeme k dramatickému závěru. Na dvacítce pod kopcem je první trojka Bergmann, Howald, Kyburz. Opět postup do kopce za Hotel Priessnitz. Howald zleva, Kyburz zprava. Na kontrole je to neuvěřitelně těsné. První Kyburz, vteřinu za ním Bergmann a Howald. Poslední kontrola a cíl. Kyburz získává ještě jednu vteřinu a vítězí, druhý je Bergmann, třetí Howald.

Pro Vojtu Krále, kterého Howald nakonec nedoběhl, čeká v cíli 11.místo, které je částečnou náplastí na jeho špatný pocit v cíli (viz ohlasy).

Výsledky:

1.Matthias Kyburz (SUI)                   13:42

2.Gustav Bergmann (SWE)               13:44

3.Florian Howald (SUI)                      13:45

4.Martin Regborn (SWE)                   13:59

5.Daniel Hubmann (SUI)                   14:08

6.Hakon Westergard (NOR)               14:16

11.Vojtěch Král                                14:38

48.Martin Poklop                             16:26

Ohlasy českých mužů:

Vojta Král: „Dneska byly nohy před hlavou a mělo by to být naopak. Taková neplynulost – začátek po loukách šel dobře, ale když jsem vběhl do zástavby, tak jsem byl takový nejistý. Nejsem spokojený, předloni jsem byl devátý, teď to lepší než patnáctka nebude…

Martin Poklop: „Moc se mně to nepovedlo, nestíhal jsem to, hlavně mapově hledat v labyrintu překážek správnou cestu, nejsem spokojen. Ani fyzicky už to nebylo tak dobré jako ráno.

Máme dosprintováno. Příště již v lese, nejdřív na finále klasické trati v úterý 24. května.

Jakub Weiner

Jakub Weiner
– autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: