ROZBOR POSTUPŮ: Dana Šafka Brožková a Jan Šedivý na klasické trati v elitní desítce

ROZBOR POSTUPŮ: Dana Šafka Brožková a Jan Šedivý na klasické trati v elitní desítce

Nejdelší závod letošního Mistrovství Evropy se běžel v Bílé Vodě u Javorníku. Poctivá klasická trať stavitele Martina Janaty, v členitém terénu nejsevernějšího výběžku Rychlebských hor, s nabídkou širokého spektra voleb postupů – charakteristických prvků této disciplíny.

Z tohoto závodu jako jediného nebyl přímý televizní přenos, ale reportáž z něho můžete shlédnout v rámci souhrnného dokumentu z celého šampionátu.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Po relativně stručném shrnutí průběhu závodu si ještě všimneme několika zajímavých postupů na obou tratích. Na jedné straně zde bude záznam všech běžců a na druhé vybrané záznamy prvních třech a k tomu všech českých závodníků.

Závod žen

Ženy měly trať dlouhou 10,3 kilometry s převýšením 410 metrů a patnácti kontrolami. Na posledním evropském šampionátu, který se konal před dvěma lety v Portugalsku vyhrála Švýcarka Judith Wyder před Ruskou Svetlanou Mironovou a Britkou Catherine Taylor (4.Tikhonova, 5.Vinogradova G., 6.Soes, naše nejlepší – Eva Juřeníková byla osmá, favoritka letošního závodu Švédka Tove Alexandersson šestnáctá). Na loňském Mistrovství světa ve Skotsku potom s velkým náskokem zvítězila Dánka Ida Bobach před Norkou Mari Fasting a Svetlanou Mironovou (4.Alexandresson, 5.Vinogradova, 6.Taylor, od nás byla nejlepší Dana Brožková – dvaadvacátá).

Průběh závodu

Po dlouhém postupu na čtyřku jsou jasně v čele Tove Alexandersson (SWE) a Svetlana Mironova (RUS), další skupinu vede Anne Nordberg (NOR). Švédka se stále víc odpoutává, Norka dotahuje Rusku. Za jedenáctkou to vypadá na již jasnou záležitost pro Švédsko, Norka je něco málo před Ruskou a přibližuje se i další Ruska Vinogradova. Závěr trati potom přináší nečekané drama, kdy vedoucí závodnice dělá velkou chybu v dohledávce třinácté kontroly a málem ji (virtuálně) dobíhá Anne Nordberg. Najde ji na poslední chvíli a může si tak běžet pro zlato. Stříbro pak připadá Norsku a bronz Rusku (Mironova). Z našich závodnic se pak dařilo Daně Šafka Brožkové, která pronikla do první desítky – na osmé místo.

Výsledky

1.Tove Alexandersson SWE 74.20

2.Anne-Margret Hausken Nordberg NOR 75.01

3.Svetlana Mironova RUS 76.53

4.Natalia Vinogradova RUS 77.17, 5.Sabine Hauswirth SUI 78.24, 6.Hollie Orr GBR 78.50, 7.Julia Gross SUI 79.54, 8.Dana Šafka Brožková CZE 80.27, 9.Sofia Haajanen FIN 80.35, 10.Heidi Bagstevold NOR 80.35, 22.Jana Knapová 83.53, 33.Adéla Indráková 88.15, 40.Michaela Omová 89.57, 42.Lenka Poklopová 90.43

Zajímavé postupy:

Postupy 3. – 4. kontrola

Dlouhý postup v úvodu je podobný jako u mužů, ikdyž výchozí a cílová kontrola jsou jinde. Výhodnější je postup zleva, kterým běží většina žen, stejně jako mužů. Nejlépe zde běží Mironova a Alexandersson, z našich jsou nejlepší Knapová a Brožková (ta jde právě náročnější středně pravou stopou).

Postupy 5. – 6. kontrola

Poměrně velký rozptyl na spíš kratším postupu. Alexandersson jde rovně, Anne Nordberg obíhá zprava, přesto mají shodný mezičas. Dana opět přímějším a fyzicky náročnějším způsobem.

Postupy 8. – 9. kontrola

Zde hodně zabrala Norka, která je nejlepší. Víceméně se chodí zleva, naše Omová a několik dalších, které spadly vpravo do údolí a čekal je tak prudký dlouhý kopec na devítku, hodně ztratily.

Postupy 10. – 11. kontrola

Dlouhý a hodně fyzický postup, který nabízel mnoho variant. Jasné bylo, že ať už na jakémkoliv postupu, tak se z desítky musí seběhnout do hlubokého údolí, z něhož se bude muset opět vystoupat. Nejrychleji tento postup vyřešila Natalia Vinogradova, která se vyhnula nejprudšímu kopci ve středu a stoupala dlouhým pozvolnějším údolím v severnější části. Jen o osm vteřin pomaleji realizovala téměř čtvrthodinový postup vítězná Švédka o něco přímější a prudší trasou. Na nejrychlejší trochu ztratila Norka na svojí jižní trase a ještě o něco víc Ruska, která hodně kličkovala.

Postupy 12. – 13. kontrola

Zajímavý postup nejen tím, že na něm vítězka téměř dvouminutovou chybou málem přišla o zlato. Zdánlivě nenápadný ale o to víc nebezpečný postup na konci závodu, kdy již polevuje koncentrace. Hodně agresivně s úvodním výběhem kopce a dobrou dohledávkou zde musela běžet Nordberg, velmi dobrý přímý postup Dany.

Závod mužů

Mužská trať s třiadvaceti kontrolami měla vzdušnou čarou 16.1 kilometrů a ideálními postupy měla vystoupat 650 metrů. V Portugalsku byl nejlepší a titul tak obhajoval Daniel Hubmann, druhý byl Olav Lundanes, třetí Fredrik Johansson (4.Hertner, 5.Tranchand, 6.Lind, 11.Rollier, 13.Kyburz, 15.Daehli, 25.Kubát), loni ve Skotsku byl první Thierry Guergiou, druhý Daniel Hubmann a třetí Olav Lundanes (4.Tranchand, 5.Hertner, 6.Kyburz, 13.Daehli, 15.Šedivý).

Průběh závodu

Úvodní smyčka kratších postupů se velmi povedl u nás dobře známému Švýcaru Rollierovi a Finu Portinovi, kteří jsou v čele. Po dlouhém postupu na pátou kontrolu je lehce odskočená první trojice a je celá švýcarská – M.Kyburz, D.Hubmann a Rollier. V závěsu jsou potom Daehli (NOR), Regborn (SWE), Pawlak (POL), Portin, Kaas (NOR) a také náš Jan Petržela. Na šestnáctce má Hubmann již znatelný náskok a další pořadí je následující: 2.Daehli, 3.Rollier, 4.Regborn, 5.Kyburz, 6.Kaas, 10.Petržela, 11.Šedivý, 16.Nykodým. Mezi sedmnáctou a jednadvacátou kontrolou bylo několik kratších úseků v prudkém svahu a jistě se zde již hodně projevovala únava. Hubmann udržuje náskok, z dalších jsou na tom nejlépe Dahlie a Regborn, Švýcaři Rollier a Kyburz po výborném začátku mírně ustupují. O drama v závěru se potom postarala GPS norského závodníka Magne Dahlieho, která vypověděla službu a nechávala tak diváky v cíli v napětí, jak dopadne souboj o medaile. Nakonec závod vyhrál šestinásobný Mistr světa Daniel Hubmann, před Dahliem a Švédem Regbornem, na něhož v závěru hodně tlačil Nor Kaas a na poslední kontrole měli oba shodný čas, ale dvě vteřiny na finiši rozhodly pro Švéda. Nejlepším Čechem v cíli byl Jan Šedivý, který obsadil 10.místo s nevelkým odstupem za třetím, resp. šestým místem, Jan Petržela po výborném začátku byl čtrnáctý a vítěz jedné z kvalifikačních skupin Miloš Nykodým patnáctý.

Výsledky:

1.Daniel Hubmann SUI 96.25

2.Magne Daehli NOR 97.47

3.Martin Regborn SWE 98.33

4.Carl Godager Kaas NOR 98.35, 5.Baptiste Rollier SUI 99.23, 6.Fredrik Bakkman SWE 99.32, 7.Matthias Kyburz SUI 99.36, 8.Frederic Tranchand FRA 99.58, 9.Fredric Portin FIN 100.44, 10.Jan Šedivý CZE 100.58, 14.Jan Petržela 102.55, 15.Miloš Nykodým 103.55, 20.Pavel Kubát 106.37, 33.Daniel Hájek 111.08

Zajímavé postupy:

Postupy 4. – 5. kontrola

Nejdelší postup dne. Vidíme, že přímý postup je sice délkově kratší, ale profilově mnohem fyzicky náročnější s prudkým závěrečným stoupáním. Nikdo ze sledované osmičky se tam stáhnout nenechal a všichni obíhali s malými odchylkami zleva horem. Skoro sedmnáctiminutový postup ovládli Švýcaři Kyburz a Hubmann.

Postupy 7. – 8. kontrola

Délkou ne zas tak dlouhý, ale zajímavý byl postup na osmou kontrolu. Většina nejprve od sedmičky seběhla a potom obkroužila kopec zleva (to bylo podle mezičasů nejlepší), Kubát na začátku trochu seběhl terénem a potom šel přímo přes kopec a na tomto postupu také nejvíc ztratil (ikdyž nic zásadního), Petržela s Hájkem potom obíhali zprava a ke kontrole už jen klesali, což není ani nejlepší, ani nejhorší postup.

Postupy 11. – 12. kontrola

Zde se jednoznačně vyplatilo obíhat zprava po cestě, kterou už většina znala z postupu na pětku. Zajímavostí je postup Daniela Hájka a dalších dvou hrdinů, jdoucích přímo terénem se závěrečným dlouhým výběhem.

Postupy 13. – 14. kontrola

Typický postup přes kopec, kde se varianty rozprsknou do obíhacích tras z obou stran a potom přímo přes vršek. Zde se nám sledovaní krásně rozložili do čtyř cest, ikdyž opravdová obíhačka byla jenom ta vlevo po cestě, kde se vůbec nestoupalo a Hubmann s Regbornem zde jistě ušetřili síly.

Postupy 16. – 17. kontrola

Postup, kterým závod vstoupil do poslední třetiny. Nejvýhodnější byl postup středem, kdy se nejdřív překonalo údolí zleva a potom kopec zprava. Z této strany byla také snadnější dohledávka sedmnácté kontroly. Hubmann, běžící touto trasou, zde navýšil svoje vedení o další minutu a vede v této chvíli nad Regbornem téměř o dvě minuty.

Postupy 21. – 22. kontrola

Poslední dlouhý postup již míří na předposlední kontrolu, po které následuje již krátký úsek do cílové arény. Jako nejvýhodnější se jeví odběhnout od 21.kontroly severní směrem přímo dolů a běžet po dlouhém klesajícím hřbetu nad hlubokým údolím a v závěru potom nejčastěji kousek nad cílem. Postup ovládli Norové, když vyhrál Karl Godager Kaas, který svádí nakonec neúspěšný boj o medaili, druhý mezičas má potom jeho reprezentační kolega Daehli, který zase jako jeden z mála běží postupem zprava (bohužel nemáme GPS záznam).

Jakub Weiner

Jakub Weiner
– autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: