ROZBOR POSTUPŮ: Jan Šedivý šestý na krátké trati na Mistrovství Evropy v orientačním běhu

ROZBOR POSTUPŮ: Jan Šedivý šestý na krátké trati na Mistrovství Evropy v orientačním běhu

Na poslední dva závody – krátkou trať (middle) a štafety – se dění přesunulo asi dvacet kilometrů severně od Jeseníku, do Černé Vody, kde je jednak výchozí bod cyklistických Rychlebských stezek, ale také velice specifický terén plný rozsáhlých kamenných polí, hustníků a divokých potoků.

Finálové tratě stavěl Jakub Weiner (podobnost s autorem článku není čistě náhodná). Záznam na ČT SPORT si lze pustit zde.

Závod žen – famózní stíhačka od Judith Wyder

Prohlédněte si záznam GPS.

Ženská trať s jednadvaceti kontrolami měřila vzdušnou čarou 5 kilometrů s celkovým stoupáním kolem 160 metrů. Portugalské Mistrovství Evropy před dvěma lety bylo dánsko-švédskou záležitostí, kterou vyhrála Signe Soes před Majou Alm (obě DEN) a třetí Tove Alexandersson (4. Eliasson, 5. Magnusson – všechny SWE, 6. Volynska UKR, 20. Juřeníková). Na loňském MS ve Skotsku zvítězila Annika Bilstam SWE (2. Merja Rantanen FIN, 3. Emma Johansson SWE, 4. Bobach DEN, 5. Taylor GBR, 6. Volynska UKR, 9. Jana Knapová).

Prohléděte si další fotografie k článku…

Závod v okolí zříceniny hradu Kaltenštejn běželo 51 žen, my na GPS záznamu jakoby hromadného startu budeme sledovat první patnáctku a navíc všechny naše zástupkyně. Do průběhu ženského závodu hodně promluvila úvodní část, ztratit se dalo již na první kontrole jako například naše Jana Knapová (okolo 45 vteřin). Ovšem výrazná dramatizace přišla na trojce, kde obrovsky chybuje Denisa Kosová a ztrácí zde téměř čtyři minuty a po další chybě na pětku má v podstatě po závodě. Dále také Natalia Vinogradova, ale hlavně jedna ze žhavých adeptek na vítězství – Judith Wyder ze Švýcarska, která razí kontrolu až v 38.čase. Mimochodem první jmenovaná má odsud již zlato ze sprintových štafet, druhá ze sprintu jednotlivců.

Na dalším záběru máme vítězku z klasické tratě Švédku Tove Alexandersson na šestce, za ní dvě její kolegyně Strand a Jansson, tři Finky (Teini, Kinni, Harju), Francouzku Chataing a Dánku Alm. Judith Wyder v té době odbíhá od čtyřky a Finka Merja Rantanen právě v chybě u páté kontroly, což ji stojí dvě minuty.

Následoval první televizní úsek mezi sedmou a osmou kontrolou, z něhož se pokračovalo dlouhým běžečtějším postupem zpět do horních a těžších partií. Tento úsek hodně vyhovoval Maje Alm, která se dostává na medailové pozice a také Judith Wyder na její velké stíhací jízdě.

Pohřebištěm českých šancí na umístění v první desítce a možná i lepší, se stává úsek mezi jedenáctou a dvanáctou kontrolou, kam vbíhá v tu chvíli naše nejlepší – Dana Šafka Brožková – na devátém místě. Na záznamu vidíme, že Alexandersson právě razí dvanáctku a má tak to nejtěžší za sebou. Za ní běží skupina bojující o stříbro. Většina jde jižní variantou, kde ušetří výšku, na běžečtější severní trasu se vydává Alm, která se za potokem trochu stáčí a klesá na páté místo. Zato Judith Wyder se dalším nejlepším mezičasem posouvá výš a výš, momentálně je již sedmá. A bohužel také vidíme, že Dana Brožková stále nemá jedenáctku a to ji čeká ještě další velká chyba na dvanáctku.

Následuje seběh na druhý televizní úsek mezi 14. a 15.kontrolou. O vítězce již není pochyb, druhá je zde Marika Teini, třetí Lina Strand, čtvrtá Saila Kinni a pátá již Judith Wyder společně s Emily Kemp (CAN). V této mapově jednoduché části vyrábí, shodou okolností pod dohledem televizních kamer, nepěknou chybu Francouzska Amelie Chataing pohybující se ve skupině bojující o medaili, když po oražení čtrnáctky sbíhá kopec a míří severozápadním směrem v domnění, že je již na patnáctce. Ztrácí zde kolem čtyř minut a nadějně rozběhnutý závod tak pro ni v podstatě končí.

Na šestnáctku je postup s volbou. Na pravé variantě ztráci Alm i Strand, zleva se oběhnutím kopce posouvá Emily Kemp na čtvrtou příčku a Judith Wyder je s pravostředovým postupem na kontrole již na bronzové pozici, devět vteřin za stříbrnou příčkou Mariky Teini.

Po kratších postupech na vrcholu kopce, který například nevyšel Lině Strand, která se zde propadla ze třetího na desáté místo, jdeme do finále. Ještě na devatenáctce Wyder předbíhá Teini a pokračuje na delší postup do kopce, kde je již cílová aréna. Vítězí bezkonkurenčním časem Tove Alexandersson, druhá je Judith Wyder, třetí Marika Teini.

Oficiální výsledky pouze Evropy (čtvrtá Emily Kemp z Kanady zde proto nefiguruje):

1. Tove Alexandersson SWE 32:37

2. Judith Wyder SUI 34:50

3. Marika Teini FIN 35:02

4. Maja Alm DEN 35:27, 5. Saila Kinni FIN 35:35, 6. Helena Jansson SWE 36:08, 21. Jana Knapová 38:30, 23. Adéla Indráková 38:50, 30. Dana Šafka Brožková 39:58, 34. Vendula Horčičková 41:06, 46. Denisa Kosová 45:41

Zajímavě vychází srovnání mezičasů Alexandersson a Wyder od čtvrté kontroly do cíle. Ukazuje se, že Švýcarka zde běžela naprosto srovnatelně se Švédkou a dokonce jí na tomto úseku o necelých 15 vteřin porazila. Škoda, mohli jsme sledovat strhující souboj o zlato, na druhou stranu švýcarská stíhají jízda po velké ztrátě v úvodu také nebyla špatná.

Závod mužů – Šedivý dosáhl na nejlepší český individuální výsledek

Prohlédněte si záznam GPS.

Muži museli na své trati překonat 5.8 kilometrů, vystoupat něco přes 200 metrů a orazit 24 kontrol. V Portugalsku zaznamenal nejlepší individuální výsledek kariéry Honza Procházka, před něhož se dostali pouze první tři (1.Daniel Hubmann, 2.Fabian Hertner – oba SUI, 3.Thierry Gueorgiou FRA, 5.Bertuks LAT, 6.Kratov UKR). Ve Skotsku byl první Daniel Hubmann (2.Lucas Basset, 3.Olle Bostrom SWE, 4.Daehli NOR, 5.Hertner SUI, 6.Kratov UKR, 9.Jan Šedivý, 10.Jan Procházka). Jasné bylo, že Daniel Hubmann titul neobhájí, protože senzačně nepostoupil z kvalifikace.

Muži na tratích obecně méně chybují než ženy a je zde také větší konkurence. V úvodu trati proto nevidíme až na vyjímky tolik dramatických momentů. Z našeho pohledu si všimneme, že výborný rozběh Pavla Kubáta, kdy se na páté kontrole pohyboval na8.příčce a na čtyřce byl dokonce čtvrtý, bohužel nevydržel dlouho. Při přechodu do běhatelnějšího terénu, vyrobil chybu při dohledávce šestky, na kterou navázal špatným odběhem hned na další kontrolu a kterou potom hledal téměř u osmičky, a bylo tak víceméně po nadějích na nějaké přední umístění. Na prvním záznamu vidíme postup na čtyřku a na něm vedoucího Gustava Bergmanna (SWE) těsně následován skupinou závodníků, ve které je právě i Kubát. Dobře si zde vede i Jan Petržela nebo Miloš Nykodým, s malou ztrátou běží Vojta Král, který chyboval na trojce, ale postup na čtyřku vyhrál, a Honza Procházka, kterému se nepovedla již jednička.

Posouváme se do oblasti sedmé a osmé kontroly, kde je první televizní úsek. Skvěle má závod rozběhnutý Bergmann, který má na osmičce již před ostatními náskok. V další skupině je Švéd Sjoberg a také M.Kyburz (SUI), Basset (FRA), Kratov (UKR), M.Hubmann (SUI), naši nejlepší závodníci jsou právě těsně před sedmičkou a také na tomto záběru vidíme Kubátovu dvojchybu na šestce (potíže v dohledávce a špatný směr odběhu).

Do desáté kontroly, včetně delšího postupu na devítku, mají muži stejnou trať jako ženy. V úseku mezi desátou a patnáctou kontrolou mají navíc smyčku v těžké pasáži. Na záběru vidíme postup na jedenáctku, kdy do ní právě vbíhají. Stále vede Bergmann, druhý je Kyburz, z našich si nejlépe stojí Petržela, který je kolem osmého místa.

Po otočce nahoře v hustníku se sbíhá na čtrnáctou kontrolu. To je důležitý postup pro vývoj závodu. Vedoucí Bergmann těsně před ním doběhl o interval (2 minuty) Miloše Nykodýma a posouvá se před něj. Nabíhají na větší kámen nalevo od kontroly, kterou ale přehlédnou a hledáním ztrácí něco kolem čtyřiceti vteřin. Do vedení se tak dostává Švýcar Kyburz.

A další český příběh na této kontrole. Jan Petržela těsně před kontrolou ošklivě padá, ztrácí na chvíli koncentraci, posouvá se v mapě již na patnáctku a po oražení čtrnáctky tak chvíli pokračuje opačným směrem a zbytečně tak ztrácí kolem minuty.

Při postupu na šestnáctku jsme opět na trati, kterou známe z ženského závodu. Opět volba zleva téměř po vrstevnici nebo zprava s klesáním k potoku a následným stoupáním. Poté se seběhne až na televizní osmnáctku, kde to vypadá, že medaile si pravděpodobně rozdělí vedoucí Kyburz, a o něco zpět Lucas Basset a Gustav Bergmann.

Na devatenáctku je opět delší postup na volbu, o němž již víme, že většinově mnohem lepší varianta je odběhnout od kontroly hodně severozápadním směrem, vyhnout se hustníku a potom buď přímo přes kopec nebo ho oběhnout zleva. Zde přichází chvíle pro našeho Jana Šedivého, který dosud běží poměrně nenápadně, ale také bez výraznější chyby, a se svojí obíhačkou zleva zaznamenává nejlepší mezičas a rázem je tak v boji o velkou bednu, v němž mu také pomáhá třeba chyba Švéda Runessona na dvaadvacáté kontrole.

Při stoupání na předposlední kontrolu je jasné, že Matthias Kyburz si běží pro zlato, které je na tomto mistrovství již druhé, stejně tak to má i Gustav Bergmann, který má druhé stříbro. Třetí je potom Lucas Basset, který tak zopakoval výborný výkon ve stejné disciplíně jako na posledním Mistrovství světa. Čtvrtý pak dobíhá Oskar Sjoberg (SWE)  a pátý Florian Howald (SUI). Jan Šedivý v závěru (virtuálně) bojuje v čtyřčlenné skupině (Novikov, M.Hubmann, Runesson), a v poslední fázi potom již jen s Novikovem, se kterým má v cíli nakonec shodný čas a oba se tak umisťují na 6.příčce!

Výborný individuální výsledek Jana Šedivého, který dosud sbíral úspěchy spíš ve štafetách nebo na klasických tratích. A také pro Českou republiku, která tím zaznamenala nejlepší individuální výsledek na tomto Mistrovství Evropy.

Výsledky:

1. Matthias Kyburz SUI 31:56

2. Gustav Bergmann SWE 32:30

3. Lucas Basset FRA 32:47

4. Oscar Sjoberg SWE 32:58, 5. Florian Howald SUI 33:01, 6. Jan Šedivý CZE 33:43, 6. Valentin Novikov RUS 33:43, 15. Vojtěch Král 34:24, 17. Miloš Nykodým 34:33, 18. Jan Petržela 34:36, 27. Jan Procházka 35:43, 34. Pavel Kubát 36:56

Jakub Weiner

Jakub Weiner
– autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: