ROZBOR POSTUPŮ: Po sprintové části Mistrovství světa mají Češi dvě umístění na velké bedně, Vojta Král zaběhl svůj nejlepší individuální výsledek

ROZBOR POSTUPŮ: Po sprintové části Mistrovství světa mají Češi dvě umístění na velké bedně, Vojta Král zaběhl svůj nejlepší individuální výsledek

Mistrovství světa dospělých, každoroční vrchol sezony se letos konal ve Švédsku s centrem ve Stromstadu, který se nachází co by kamenem dohodil ke švédsko-norským hranicím. My si reportáž z této akce rozdělíme na sprintovou (sprint jednotlivců, sprintové štafety) a lesní část (krátká trať, klasická trať, štafety). První, tedy sprintovou přinášíme nyní, zhruba za týden bude následovat ta lesní.

Sprint – Vojta Král šestý, tituly slaví Maja Alm z Dánska a domácí Jerker Lysell

Závod ve sprintu jednotlivců se odehrál přímo ve Stromstadu. Odpolednímu finále předcházela dopolední kvalifikace, která naši šestičlennou reprezentaci očesala na obou stranách o třetinu. V ženách nepostoupila Jana Knapová, v mužích Jan Procházka. Nejlépe semifinále zaběhl Vojta Král, který byl také největší naší nadějí ve finále.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Finálový závod žen

Nejprve se uskutečnil závod žen. Loni ve Skotsku vyhrála Dánka Maja Alm, druhá byla Nadiya Volynska z Ukrajiny a třetí Galina Vinogradova z Ruska. Naším nejlepším umístěním bylo jedenácté místo Denisy Kosové, kterou hned následovala dvanáctá Jana Knapová. Podle papírových předpokladů a výsledků z poslední doby se vesměs očekávalo, že by to měla být záležitost obhájkyně Maji Alm, které to jistě bude chtít překazit Judith Wyder (SUI), mimojiné letošní Mistryně Evropy na této trati z Jeseníku.

A tak se i stalo. Vyhrála Maja Alm, druhá byla Judith Wyder. Zato na třetím místě vybuchla bomba v podobě třiadvacetileté Bělorusky Anastasie Denisové, jíž prémiérová účast na světovém šampionátu vynesla hned medaili. Mimochodem, pohled do statistik říká, že její jediné větší úspěchy mají velký vztah k České republice. V roce 2011 byla na ME dorostu v Jindřichově Hradci třetí na sprintu a stejné umístění na stejné trati obsadila i na juniorském MS 2013 v Hradci Králové.

Průběh závodu byl překvapivě mnohem méně dramatický, než to u žen obvykle bývá. Již v první části vykrystalizovala zmíněná trojice žen, která se postupně čím dál víc vzdalovala ostatním. Maja Alm se potom na dlouhém postupu po výměně mapy definitivně oddělila a již nedala nikomu šanci. Jinak je ale až s podivem, jaký odstup má první trojice jak mezi sebou, tak od ostatních žen. A zajímavostí je jistě fakt, že se do první desítky nedostala ani jedna Švédka (byly 11.,13. a 24.).

Našim ženám se tentokrát na přední místa dostat nepodařilo. Denisa Kosová, která měla za cíl proniknout do desítky, uzavírala prvních dvacet jmen a v cíli mluvila o malé spokojenosti s fyzickým výkonem. Také Adéla Indráková se zřejmě ve finále nepotkala s nejlepší kondicí a skončila pětadvacátá. Nicméně špatné výsledky to rozhodně nejsou.

Mezi nejzajímavější momenty na trati patřil postup hned na druhou kontrolu (GPS 1). Na trackingu vidíme jižní postup Bělorusky Denisové, která zde má nejrychlejší mezičas, a také obou našich žen. Maja Alm nebo Judith Wyder zase zvolili složitější severní možnost, která se ukazovala jako spíše pomalejší. A třeba Ruska Vinogradova běžela středem. Na GPS 2 je zase vidět situace krátce po výměně mapy a dlouhý postup na desítku. Maja Alm je zde s jasným náskokem, stejně tak dvojice Wyder, Denisova. S odstupem již Vinogradova a Roos, Rahel Friederich dohání poměrně velkou ztrátu z postupu na druhou kontrolu.

Výsledky:

1.Maja Alm (DEN) 14:27

2.Judith Wyder (SUI) 14:53

3.Anastasia Denisova (BLR) 15:10

4.Galina Vinogradova (RUS) 15:41

5.Rahel Friederich (SUI) 15:53

6.Elena Roos (SUI) 15:54

7.Ida Bjoergul (NOR) 16:03

8.Silje Jahren (NOR) 16:03

9. Marika Teini (FIN) 16:08

10.Marianne Andersen (NOR) 16:13

20.Denisa Kosová 16:53

25.Adéla Indráková 17:16

Finálový závod mužů

Titul mezi muži obhajoval Švéd Jonas Leandersson, který loni porazil Švýcara Martina Hubmanna a svého kolegu Jerkera Lysella. Vojta Král tehdy obsadil 12.místo.

Letos se souboj mezi Švýcary a domácími Švédy čekal ještě urputnější a dramatičtější, což se i potvrdilo. V první desítce vidíme všechny Švýcary i Švédy a vzhledem k tomu, že Švédi byli ve čtyřech (pozn.: Každá země může přihlásit pouze tři zástupce do každé disciplíny. Švédové jako obhájci z loňska zde mohli mít čtyři závodníky), zbývaly již jen tři „volná místa“ v první desítce. A my jsme rádi, že jedno takové bylo určené pro našeho Vojtu Krále. Ten si šestým místem (tedy na velké bedně) vyběhl nejlepší individuální výsledek kariéry. V cíli mimojiné řekl: „Konečně se mi závod povedl podle představ! Běžel jsem dobře, to si můžu dovolit tentokrát říct.“ Rozhovor s Vojtou si můžete přečíst zde. Druhý náš zástupce ve finále Miloš Nykodým obsadil konečné 35. místo.

Trať byla do deváté kontroly totožná s ženskou, desátou kontrolou vstoupila do prodloužené verze se smyčkou, aby se opět napojila na stejný doběh. My opět vybíráme zajímavý postup na druhou kontrolu větvící se do různých variant (GPS 1). A rybník všem vypálil Emil Svensk, jehož stoupání ke kontrole skalnatým svahem bylo nejrychlejší. Jinak byla rychlá také jižní cesta, naopak severní postup, jaký zvolil například vítěz Lysell, Kyburz, Leandersson nebo i Vojta, se ukázal jako pomalejší. Pozornější čtenář si zde všimne i krátké zelené smyčky zhruba v polovině postupu – to byla chyba Miloše Nykodýma. Posunem desáté kontroly vznikl o něco zajímavější dlouhý postup než měly ženy (GPS 2). Nejrychlejší mezičas zde zaznamenal Matthias Kyburz severní variantou, stejně tak šel i Daniel Hubmann. Celkově zde vedl Leandersson, který zvolil jižní postup a trochu zde ztratil dosud vedoucí Lysell. Na třetím obrázku (GPS 3) už vidíme situaci a pozici závodníků těsně před závěrem a velmi napínavý duel mezi Lysellem a Kyburzem, a také souboj, který zde virtuálně svádí Vojta s Britem Jonesem a Švédem Regbornem.

Výsledky:

1.Jerker Lysell (SWE) 14:28

2.Matthias Kyburz (SUI) 14:31

3.Daniel Hubmann (SUI) 14:37

4.Kristian Jones (GBR) 14:47

5.Jonas Leandersson (SWE) 14:50

6.Vojtěch Král 14:52

7.Martin Regborn (SWE) 14:56

8.Frederic Tranchand (FRA) 15:02

9.Martin Hubmann (SUI) 15:06

10.Emil Svensk (SWE) 15:07

35.Miloš Nykodým 15:57

Sprintové štafety – Češi skvělým závěrem na velké bedně. Titul obhájili Dánové. Maja Alm má již druhé zlato

Závod sprintových štafet se také uskutečnil ve Stromstadu, se stejnou cílovou arénou a částečně se překrývajícím závodním prostorem.

Co se týče výsledkových předpokladů, ty jasně ukazovaly na obhájce z Dánska, a potom silné Švýcary a Švédy. V dalším sledu potom Brity, Rusy, Nory, Finy a také náš tým, který chtěl zaznamenat lepší výsledek, než loňské desáté místo.

Úsek 1. (Jana Knapová)

V poslední době bývá pravidlem, že úvod každého úseku představuje nejsložitější část trati. Obvykle je to nějaký dlouhý postup na volbu a je tím složitější, že závodník těsně po startu nemá příliš času si ho připravit dopředu. A v neposlední řadě situaci komplikuje fakt, že se vše odehrává pod tlakem hromadného startu (pro první úseky) nebo alespoň kontaktního běhu (pro ostatní), a také diváků a televizních kamer. Tak se stalo i zde, ovšem netradičním prvkem byla nefarstovaná jednička, tedy všechny závodnice běžely na stejnou kontrolu – což ony až do oražení samozřejmě neví a tak na GPS 1 vidíme, že se pole dělí do tří větví.

GPS 2 – V půlce úseku vede Švédsko, následuje Dánsko, Rusko, Švýcarsko. Naše Jana Knapová ztrácí.

GPS 3 – Další zajímavý moment. Po průběhu arénou v polovině trati přichází výměna mapy a volba na desátou (farstovanou) kontrolu. V podstatě obdobná situace jako na startu. Švédka a Švýcarka mají tu jižnější kontrolu a správně běží zprava.

Na předávce jsou Češi na 18.místě se ztrátou 1:18. První je Švédsko (Lina Strand), za ním dobíhá Rusko (Natalia Gemperle – ale jak se později ukazuje, je diskvalifikované), takže druhé je Dánsko (Cecilie Klysner) a třetí Švýcarsko (Rahel Friederich), 4.FIN, 5.POL, 6.HUN

Úsek 2. (Miloš Nykodým)

Miloš Nykodým, který se do štafety dostal jako náhradník za Jana Petrželu, běží bez chyby ve společnosti Nora Kinneberga. Na svém úseku má devátý čas a předává jako šestnáctý se ztrátou 1:42. Do vedení se dostává Dánsko (Tue Lassen) před Švédskem (Gustav Bergmann) a Švýcarskem (Florian Howald). Čtvrtá je Francie, nejlepším časem na úseku dostává Antonio Perez na páté místo Španělsko.

GPS 1 – Co znamená horší farsta. První trojice je na jedničce prakticky spolu. Potom má Švýcar jinou dvojku a trojku a před společnou čtyřkou už znatelně ztrácí.

GPS 2 – První tři týmy již s poměrně velkým náskokem. Švýcar stále s malou ztrátou.

GPS 3 – Odlišné postupy na farstovanou jedenáctku. Dán se díky výhodnější kontrole vzdaluje od Švéda. Švýcar na svém postupu opět trochu ztratil.

Úsek 3. (Vojta Král)

Třetí úsek má dva hrdiny. Jedním je Brit Kristian Jones, který zaznamenal nejlepší čas a téměř se dotáhl na třetího Švýcara. A tím druhým je náš Vojta Král, který šel téměř srovnatelně jako Brit, předběhl osm týmů a předával jako osmý se ztrátou 1:19. Na první místo se dostává zpět Švédsko (Jonas Leandersson), dvanáct vteřin za ním je Dánsko (Sorech Bobach) a již půl minuty Švýcarsko (Martin Hubmann). 4.GBR, 5.SPA, 6.FRA.

GPS 1 – Postup na šestou kontrolu. Dán jde jako jeden z mála středem (tento okamžik je vidět také v televizním záznamu – odkaz je na konci článku). Vidíme ztrátu Brita na vedoucí trojici.

GPS 2 – Opačná situace jako na předešlém úseku. Zde má lepší farstu naopak Švéd a trhá Dána.

GPS 3 – Závěr úseku. Brit je již těsně za Švýcarem, který zvolil horší postup. Vojta Král se dotahuje do skupiny bojující o páté místo.

Úsek 4. (Denisa Kosová)

Rozuzlení přináší poslední úsek, na kterém se utkává zlatá a stříbrná ze včerejšího sprintu jednotlivců – Maja Alm (DEN), resp. Judith Wyder (SUI), s nimiž se z hlediska atletické kondice nemůže nikdo měřit. Na trati nejdříve předbíhají Švédku (Helenu Jansson), a poté to je již pouze mezi nimi. Švýcarka je stále o něco pozadu. Z počátečních devatenácti vteřin stáhla polovinu, ale do úplného kontaktu se nedostává. Dobrá příležitost se ji naskýtá po výměně mapy, kdy běží na desítku za Dánkou zprava, ale má až tu zadní kontrolu a tak se ztráta naopak o něco zvětšuje. Pro zlato si tak běží již podruhé Maja Alm a druhé je Švýcarsko (a Judith Wyder má tak druhé stříbro). Bronz zůstává ve Švédsku, Britka (Catherine Taylor) může litovat chyby na šesté kontrole. Denisa Kosová zpočátku bojovala ve skupině o páté místo s Norkou (Nordberg), Finkou (Harju), Ruskou (Vinogradova – ti byli diskvalifikovaní až po závodě), Francouzkou (Vercellotti) a Španělkou (Sanjuan). Poslední dvě časem odpadly, Finku udržela těsně za sebou, předběhla ji pouze Norka, takže je z toho výborné a vzhledem k průběhu až zázračné šesté místo.

GPS 1 – Dánka se před Švédku dostala již před jedničkou, Švýcarka mezi dvojkou a trojkou.

GPS 2 – Chyba Britky před šestkou. Přišla zde o šanci doběhnout Švédku a bojovat o bronz.

GPS 3 – Postup na desátou kontrolu. Švýcarka musí jít až na tu vzdálenější.

Výsledky:

1.Dánsko (Klysner, Lassen, Bobach, Alm) 52:35

2.Švýcarsko (Friederich, Hoeald, Hubmann M., Wyder) 52:51

3.Švédsko (Strand, Bergmann, Leandersson, Jansson) 53:36

4.Velká Británie (Ward, Hodkinson, Jones, Taylor) 54:15

5.Norsko (Jahren, Kinneberg, Osterbo, Nordberg) 54:36

6.Česko (Knapová, Nykodým, Král, Kosová) 54:42

7.Finsko (Rantanen, Raitanen, Bostrom, Harju) 54:44

8.Francie (Chataing, Tranchand, Basset, Vercellotti) 55:38

9.Estonsko (Rihma, Kivikas, Vaher, Kaasiku) 55:59

10.Rakousko (Kadan, Merl, Kerschbaumer, Ramstein) 56:01

Pokud Vás článek namlsal a chtěli byste se dozvědět více, potom určitě navštivte stránku závodů, kde najdete vše potřebné – zvlášť můžeme doporučit odkazy na GPS tracking nebo nezkrácené TV záznamy, které pořizuje zkušený tým českého režiséra Karla Jonáka.

Na velmi dobré a velmi detailní analýzy ze závodů od Jana Kocbacha se můžete podívat zde (http://worldofo.com/).

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: