MČR v orientačním běhu – krátká trať: Zbyly jen zlatý voči pro pláč a to hlavně na kontrole č. 13

MČR v orientačním běhu – krátká trať: Zbyly jen zlatý voči pro pláč a to hlavně na kontrole č. 13

O víkendu 10. a 11. června se bojovalo o cenné placky na mistrovství České republiky na krátké trati v Lipnici nad Sázavou. Podívejte se na rozbor trati a výsledky, jak mistrovství proběhlo a kde se odehrávalo nějvětší drama.

Na kopci dědinky můžeme najít Lipnický hrad a v lesích hodně lomů a v některých dokonce vytesané různé části hlavy. Hodně pěkné závody připravily oddíly Nového Města na Moravě a Havlíčkova Brodu. V hlavních kategorií si domů zlato odvážela Vendula Horčičková a Miloš Nykodým.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

V sobotu se běžela kvalifikace, která dopadla celkem podle očekávání a příjemně svižné proběhnutí tak bylo ideálním nažhavením na nedělní souboj české špičky ve finálovém závodě v hlavních kategorií o kterou se postaral Radan Kamenický, předseda svazu orientačních sportů. Závod to byl velice komplexní. Důležité bylo najít správnou stopu terénem, protože ne vždy to rovně šlo. Na postupech stály v cestě lomy s kamenitými svahy. V půlce trati potom přišly na řadu tmavé a nevypočitatelné „hustníky“ (nízké zelené smrky), které dělaly problémy hlavně mužům. A potom zase zpět do lomů s kameny. Zkrátka a jasně z louže do bláta a zase znovu.

D21A

Všech 24 žen je na startu tratě dlouhé 4,6 km a převýšením 260 m. Hned v úvodu je na K1(Kontrola č. 1) nejrychlejší Jana Knapova, ale jak víme tak najít první kontrolu bez chyby je pěkný začátek, ale rozhodně to nic neznamená. Zato Omová a Indráková hledají už K1 a nabírají tak ztrátu.

K7

Zajímavý postup volí J. Hlavová, která je zastánce ostrých rohů ,propadá se průběžným pořadí. Ve předu je trio Kabáthová, Horčičková a Mechlová.

K8

Další zajímavý moment přichází na televizní K8, když Eva Kabáthová uhýbá ze směru a nejspíše hledá nejvhodnější místo na skok šipky do lomu. V ten moment přebírá totální vedení luhačovická závodnice Vendula Horčičková, které si ukočíruje až za finálovou pásku.

K13

Na správnou K13 si ještě počkejme. Bohužel tahle K13 znamená konec pro Janu Knapovou, která pravděpodobně uhýbá těsně před kontrolou a poté obráží všechny možné „hustníky“ jen ne ten s kontrolou. Ze 4. místa se propadá na 11. se ztrátou 2:26 na nejlepší mezičas na kontrole.

K17

Poslední záludnost přichází na K17, kdy M. Tužilová bere jinou volbu, než většina žen. Neuhlídá si dohledávku a „šupajdí“ si to někam pryč od kontroly. Připravuje se tak o stříbro a v cíli tak tak uniká „bramboře.

V ženách to končí následovně:

1.

Horčičková Vendula

OOB TJ Slovan Luhačovice

36:58


2.

Hrušková Barbora

SK Žabovřesky Brno

39:09

+ 2:11

3.

Tužilová Magdaléna

SK Žabovřesky Brno

39:46

+ 2:48

4.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

39:50

+ 2:52

5.

Indráková Adélka

SK Žabovřesky Brno

40:08

+ 3:10

6.

Voborníková Alena

SK OB Chotěboř

40:32

+ 3:34

Mužské kategorie měly dramatičtější průběh

H21A

Jo to v mužích se odehrály větší zlomy a to nejen v lomech.

Muži musí proletět trať dlouhou 5,8 km s převýšením úctyhodných 340 m.

Až na grandiózní úlet třineckého Ondry Kantora na K1 a drobné zaváháníčka na K3 se úvodní část zdá velice vydařená pro většinu bojovníků. Po K8 už je více než jasný náskok Vojty Krále a Miloše Nykodýma z GPS záznamu. Na K10 má však brněnský Miloš Nykodým podobné nutkání jako Eva Kabáthová, která je mimochodem ze stejného oddílu. Jeho těžce vybojovaný náskok na ostatní ztrácí.

K13

Přichází bod zlomu, Zlaté voči pro pláč, znechucení a další podobné pasivní pocity. Kontrola byla na správném místě, mapa v bezprostřední blízkosti byla dobře zmapovaná, přesto nebyla na „správném místě“. Závodník musel zařadit „jedničku“, řádně přečíst každý detail v mapě a jít přesně podle azimutu, jak jen to je možné. Přesto, když byl u kontroly jen pár metrů, kontrolu vůbec nemusel vidět, protože byla přikrytá mladýma smrčkama a kamenem. Přesně tahle taktika se nepodařila zhruba 2/3 závodníků. V cíli tuhle situaci krásně vystihl bronzový Vojta Král ze Severky Šumperk a to se slovy „Zašitá mrdka tyvole“. K13 nejvíce uzemnila do té doby dobře běžícího Jonáše Hubáčka z Luhačovic a ze 3. místa se propadá na nepěkné 24. místo se ztrátou 3:36 na nejlepší mezičas na K13. Ale rozhodně nepotěšila ani Krále, který byl tu dobu na čele anebo Rolliera.

K16

Do bojů se zase dostávají všichni a pořadí se neustále přelívá. Další podobně „zašitá“ je K16. Zde už zase vede Miloš Nykodým.

K17

Král výjimečně nekraluje, spíše krachuje a pouští před sebe hrstku statečných v průběžném pořadí.

K24

Poslední problémem na trati je K24, která se nedaří pár lidem, např. nechybujícímu Marku Minářovi. Ten zde přichází o 3. místo v průběžném pořadí a na povrch zpět se dere Král, který je ve velice dobrém fyzickém stavu. Po K24 se už nic moc neděje a závod končí v tomhle pořadí:

1.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

40:35


2.

Šedivý Jan

SK Praga

41:16

+ 0:41

3.

Král Vojtěch

SK Severka Šumperk

41:44

+ 1:09

4.

Rollier Baptiste

OK 99 Hradec Králové

42:17

+ 1:42

5.

Procházka Jan

SK Praga

42:19

+ 1:44

6.

Minář Marek

Magnus Orienteering

42:35

+ 2:00

Výsledky s mezičasy:

H – http://oris.orientacnisporty.cz/Mezicasy?compid=3281&classid=85244

D – http://oris.orientacnisporty.cz/Mezicasy?compid=3281&classid=85231

GPS:

H – https://www.tulospalvelu.fi/gps/private/20170611H/

D – https://www.tulospalvelu.fi/gps/private/20170611D/

Záznam ČT Sport

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: