Mistrovství světa v Estonsku: Ve sprintové části byli Češi dvakrát na podiu

Mistrovství světa v Estonsku: Ve sprintové části byli Češi dvakrát na podiu

Máme zde opět vrchol orienťácké sezóny – Mistrovství světa (dospělých). Letos se koná v Estonském Tartu. Na programu je 5 disciplín – sprint, sprintové štafety, klasická trať, krátká trať (middle) a štafety. Reportáže ze závodů si rozdělíme a jako první je zde článek o sprintové části. Z dramaturgického hlediska můžeme být spokojeni, protože sprintová část z českého pohledu gradovala. Jako první se přímo v Tartu odehrál ženský závod ve sprintu, poté následovali muži. O den později se o šedesát kilometrů západněji, ve Viljandi, uskutečnily sprintové štafety.

Ženský závod – bezkonkurenční Maja Alm

V ženách v zásadě rozhodly tři momenty. V první řadě možná životní forma Maji Alm, dánské obhájkyně titulu z loňského Švédska a předloňského Skotska. Dále těhotenství Švýcarky Judith Wyder a nakonec rýmička Tove Alexandersson, díky které po úspěšné kvalifikaci do finále nenastoupila. Bez těchto dvou zásadních rivalek se postupně ukázalo, že Maja zde nemá vážnější konkurenci, před šestou kontrolou šla nezadržitelně vpřed a s velkým náskokem před dvojici Rusek (Gemperle, Vinogradova) vyhrála. Z našeho pohledu zaznamenala velmi solidní vystoupení trojice Knapová (17.), Indráková (22.), Janošíková (24). U Jany Knapové bylo potěšující, že v průběhu jarní sezony vyřešila zdravotní problémy a zde se představila ve velmi slušné formě. U Terezy Janošíkové je zase zajímavé, že věkem je ještě dorostenka a tak start na Mistrovství světa byl jejím velkým debutem, a to poměrně vydařeným.

V analýze GPS záznamu si ukážeme 6 zajímavých momentů na trati. V individuálním závodě se startovalo samozřejmě intervalově, my si pro přehlednost situaci nasimulujeme tak, jako by všechny závodnice startovaly najednou. Budeme sledovat nejlepších deset žen ve výsledcích plus tři české zástupkyně.

01: Jako poměrně klíčový se ukázal už delší postup na první kontrolu. Nejrychleji ho zvládá Vinogradova s Majou Alm běžící středem, naopak levá větev je pomalejší a úplně nejhůř dopadá pravá varianta, na které hodně ztrácí Běloruska Denisova, obhájkyně překvapivé bronzové medaile z loňska.

02: Při postupu na druhou kontrolu si všimneme trasy Adély Indrákové, která obíhá zleva, což bylo ztrátové.

03: Na pátou kontrolu vidíme, že se pole závodnic hezky rozprskává do několika větví. Vede Vinogradova, Maja Alm se z pravé stopy přesouvá nalevo. Je docela i možné, že si to v průběhu rozmyslela.

04: Postup na šestou kontrolu ukazuje trhák Maji Alm a zároveň si můžeme všimnout použití umělých překážek. Prostory sprintových závodů totiž bývají embargovány, ale díky novým možnostem na internetu jako Street view, fotek atd. lze terén „od stolu“ poměrně dobře prozkoumat. Použitím těchto plotů vnáší stavitel do závodu prvek překvapení, na který se nelze připravit předem.

05: Na desátou kontrolu vidíme pěknou volbu. Maja Alm jasně v čele, Denisova opět volí postup pravou variantu po schodech (zde to na rozdíl od jedničky nevypadá tak nevýhodně).

06: V závěru potom vidíme Dánku už v cíli a ruský souboj o stříbrnou medaili.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Výsledky:

1. Maja Alm (DEN) 13:55

2. Natalia Gemperle (RUS) 14:32

3. Galina Vinogradova (RUS) 14:34

17. Jana Knapová 15:42

22. Adéla Indráková 16:00

24. Tereza Janošíková 16:08

A první reakce Jany Knapové v cíli (ptala se a zaznamenala Lenka Klimplová)?

„Nejsem spokojená ani s výsledkem, ani s výkonem (úsměv). Ale jo, 17. místo, pořád je to TOP20, poměrně blízko k TOP15, takže je to myslím pěkný výsledek. Ale mířila jsem výš. Výkon však nebyl optimální, proto je to 17. místo. Na začátku nevím, zda jsem volila dobře volby, tam jsem byla taková nejistá. Hned na jedničku mi chvíli trvalo se srovnat, nebylo to úplně optimální. A pak jsem udělala pár myšek u zakázaných prostorů, že jsem si jich nevšimla hned… bylo to dnes trochu trhaný.

Mužský závod – Král opět na podiu

V mužích to bylo naopak poměrně vyrovnané a bylo relativně těžké předem určit jednoznačného favorita na zlato. A také to bylo velice těsné, rozhodovaly detaily a dokonce desetiny vteřin. Zhruba po první třetině trati to vypadalo, že si Švýcar Daniel Hubmann vytváří rozhodující náskok, ale následně zvolil o něco pomalejší postup a ve vedení se ocitlo duo Tranchand a Leandersson. Nakonec si ale švýcarský fénomén velmi rychlým závěrem přece jen doběhl pro svůj první titul mistra světa na sprintu. Druhý byl poměrně překvapivě Francouz Frederic Tranchand a třetí obhájce titulu Jerker Lysell ze Švédska. Náš Vojta Král byl loni v této disciplíně šestý, což byl jeho nejlepší individuální výsledek kariéry. Zde předvedl také špičkový výkon a celý závod se pohyboval těsně za skupinkou bojující o medaili. Jedna horší volba za polovinou trati ho trochu vzdálila, ale přesto dokázal opět finišovat jako šestý se ztrátou osmnácti vteřin a opět tedy po závodě mohl vystoupat na „podium“ (vyhlašuje se prvních šest). Miloš Nykodým předvedl velmi podařený výkon a nebýt výrazně horší volby na první kontrolu mohl to být podstatně lepší výsledek než i tak slušné 22. místo. Třetí z našich – Jan Petržela byl pětadvacátý.

A co nám prozradí analýza GPS?

01: Tentokrát všichni, kteří skončili do desátého místa, běželi nejrychlejší – prostřední variantou. Miloš Nykodým na pravé trase ztratil 26 vteřin!

02: Levou variantu na dvojku zvolil v mužích pouze Matthias Kyburz.

03: Přesouváme se na dlouhý postup na desítku, kde vidíme dosud vedoucího  Daniela Hubmanna na pomalejším postupu zprava. Bohužel také chybu na postupu v podání Vojty Krále.

04: Těsně před desítkou vidíme, jak se tato volba promítla do aktuálního pořadí – Hubmann se propadl na třetí místo a vede Tranchand a Leandersson.

05: Zajímavá volba na třináctku. Hubmann horem, Tranchand spodem. Víceméně rovnocenné, směřujeme do dramatického finiše. Vojta Král momentálně sedmý.

06: V cíli nakonec Hubmann těsně první. Kyburz o půl vteřiny čtvrtý. Švéd Regborn chyboval na čtrnáctce a Vojta se posouvá na šesté místo!

Výsledky:

1. Daniel Hubmann (SUI) 14:30

2. Frederic Tranchand (FRA) 14:33

3. Jerker Lysell (SWE) 14:35

6. Vojtěch Král 14:49

22. Miloš Nykodým 15:35

25. Jan Petržela 15:42

Reakce Vojty Krále po doběhu:

„Já jsem velice spokojený, zopakoval jsem loňské umístění. Po včerejšku, kdy jsem sotva postoupil z kvalifikace, se mi nestartovalo úplně lehce, ale po mnoha rozhovorech s našimi kouči a Denčou (Denisa Kosová – Vojtova přítelkyně) jsem si začal víc věřit, takže jsem do toho závodu šel jako třeba loni nebo na předchozích úspěšných závodech, a podařilo se mi udržet nervy na uzdě, takže jsem začátek proběhl v klidu a pod kontrolou. Ta příprava, co jsme si udělali, byla celkem hodně podobná, takže nebylo proč být nervózní – postupy jsme měly připravené. A krom toho, že jsem asi pokazil jednu zásadní volbu po výměně mapy, tak jsem většinu postupů zvolil dobře. Bylo tam pár zaváhání, napočítal bych to na šest, sedm, osm vteřin maximálně, maličký zaváhání, jenom jsem udělal pár kroků jedním směrem a pak jsem to změnil, ale nic velkého to nebylo, takže spokojenost velká.“


Sprintové štafety – boj o medaili

Velmi zajímavý a velmi kopcovitý závod v městě Viljandi. Loni ve Švédsku zvítězilo Dánsko, před Švýcarskem a Švédskem. Toto trio opět patřilo mezi nejžhavější favority. Naše štafeta doznala oproti původním předpokladům dvou změn a do sestavy, která loni vybojovala šesté místo se vrátili svými výkony na sprintu Jana Knapová a Miloš Nykodým. Doplnili tak duo Denisa Kosová a Vojta Král.

První a čtvrtý úsek běželi ženy, druhý a třetí muži. A právě na mužských úsecích se rozhodovalo mnohem více, jelikož je jejich trať zavedla i do lesní části. To byl velmi drastický přechod z tradičnějšího sprintového terénu (město, park). Ve velkých rychlostech, ve kterých se do lesa naběhlo, se děly opravdu zajímavé věci. Nutno říct, že právě na tomto momentu naše štafeta nejvíc vydělala a i díky tomu nám přichystala velmi strhující podívanou, kdy do poslední chvíle bojovala o medaili.

A nyní si již za pomoci GPS podrobněji popíšeme průběh závodu. Na záběrech je vybrána první desítka v celkovém pořadí. Z každého úseku vybíráme tři nejzajímavější momenty.

1. úsek (Jana Knapová)

01: Po úvodu ve zříceninách hradu se pokračuje do zástavby. My vstupujeme zajímavým postupem s volbou na sedmou kontrolu. Knapová se drží s mírným odstupem za Rakušankou.

02: Po průběhu arénou v polovině se opět běží velmi členitým a svažitým terénem na zříceninu. Knapová se stále drží na dohled vedoucí skupiny.

03: Předáváme na osmém místě s přijatelnou ztrátou 32 vteřin. Vede Švýcarsko (Roos) před Dánskem (Klysner) a Rakouskem (Kadan).

Jana Knapová v cíli (ptala se Lenka Klimplová):

„Byl to náročný závod, hlavně fyzicky. Ty kopce byly neskutečný nahoru i dolu. I dolů to bylo mnohem náročnější, než to bývá. Ale bylo to i mapově zajímavé – jak na tom hradě nahoře, tak ve městě, kde byly zavřené některé ulice, takže se muselo dočítat a v té rychlosti.. Bylo to pěkný, ale náročný.“ A tvůj výkon? Tvoje pocity z dnešního závodu? „Pocity dobrý. Párkrát jsem trochu zaváhala, když šly holky jinam, tak jsem řešila, jestli je pro mě ta volba dobrá nebo ne, ale jinak dobrý. Před startem, se přiznám, že jsem maličko cítila v nohách ty předešlé dva závody, ale naštěstí první půlka trati se mi běžela úplně skvěle, ta druhá půlka – tam už jsem měla co dělat. Kdy ses dozvěděla, že štafetu poběžíš? „Už včera po závodě mi trenér říkal, že mám být připravená na všechno, a pak večer se to po několika debatách dohodlo. Jsem moc ráda, že jsem běžela, a upřímně – šla jsem do toho, protože jsem si věřila fyzicky. Věřila jsem, že týmu pomůžu. A naštěstí Terka Jánošíková to vzala dost dobře a fandila nám celou dobu, takže to jsme moc rádi.“

2. úsek  (Miloš Nykodým)

01: Do druhého úseku opět vstupujeme postupem na sedmou kontrolu. Vidíme opět volbu levou a pravou stopou, tady ovšem tou pravou běží pouze Švéd (Lysell). A zcela jiný začátek postupu volí Švýcar (Howald). Nykodým stáhl část ztráty a již je za zády Dána a Maďara.

02: Na druhém záběru jsme již po průběhu arénou a vbíháme do lesa, o čemž jsme mluvili v úvodu. Máme zde postup na čtrnáctku, která je farstovaná (to znamená že kontroly jsou dvě – část závodníků má jednu, část druhou a na dalším úseku se to prohodí). Švýcar a Brit hodně obíhají, Švéd jde rovně. Nykodým je již pátý.

03: Postupem na šestnáctku pomalu míříme na předávku. Do té doby vedoucí Švéd volí příliš dlouhou obíhačku a propadá se na páté místo. Sbíhá se čtveřice Švýcarsko, Británie, Rakousko a Česko. Nykodým nakonec předává jako třetí se ztrátou pěti vteřin! Skvělý výkon!

Miloš Nykodým v cíli:

„Já mám asi formu! (smích) Myslím, že jsem udělal chybu na posledním postupu, kde jsem si zbytečně vylezl kopec navíc. Ale já jsem se do těch kopců cítil tak dobře, že to asi vůbec nevadilo (úsměv). Ze začátku jsem se krásně vezl za Boesenem a neměl jsem potřebu běžet rychleji, nechtěl jsem to přepálit, protože vím, že to umím přepálit. A pak jsem si šel svoje, protože najednou mi přišlo, že jdou špatnou cestou, možná na jinou volbu. No, a pak jsem najednou uviděl Švýcara a Brita, a chvilku jsem měl pocit, že bych se mohl natlačit před něj, ale říkal jsem si, že to nemá žádný význam, protože Vojta aspoň bude moct běžet s Krisem (Kristianem Jonesem, GBR) a můžou si pomoct stejně jako já na začátku s Andreasem.“

3. úsek (Vojta Král)

01: Na svůj úsek tedy vybíhá pětice závodníků a mezi nimi i Vojta Král. Tentokrát máme první záběr z postupu na čtyřku, kde Král spolu se Švédem (Leandersson) a Britem (Jones) volí lepší trasu než dvojice Švýcarsko (Hubmann M.) + Rakousko (Merl), která tím ztrácí.

02: Vedoucí trojice včetně Krále pokračuje, pomalu se k ní opět přibližuje Švýcar. A opět vbíháme do lesa. Král běží se Švédem, trochu ztrácí Brit a Švýcar.

03: Dále to má poměrně divoký průběh. Švéd má levou čtrnáctku a trochu tak na ní Krále stahuje. Ten si ale ještě včas uvědomuje, že nabírá špatný směr a míří ke své správné kontrole (vpravo). Švýcar a Brit mají mít stejnou kontrolu jako Král, ale oba nabíhají na tu „Švédovu“ a než se ze situace vymotají, hodně ztratí. Čímž zde máme zcela nový stav. Vede Švédsko, s odstupem půl minuty osamocené Česko a až minutu za námi ostatní (3.Rusko, 4.Dánsko, 5.Švýcarsko, 6.Británie).

Vojta Král v cíli:

„Rozhodující volba byla na 14. kontrolu, kde jsem ztratil Jonase (Leanderssona, SWE). Šel jsem moc dolů a začal jsem zmatkovat. Pak mi došlo, kde jsem a běžel jsem si svoje. A pak jsem tam viděl Martina (Hubmanna, SUI), jak tam točí volantem, a bylo mi jasné, že třetí asi jsme, ale pak jsem ještě zvolil špatnou volbu na šestnáctku – to byl asi rozhodující moment. Jaký to byl závod? „Pěknej, náročnej, hlavně fyzicky to bylo brutální, výběhy. Chtělo to šetřit vrstevnice, jak to šlo.

4. úsek (Denisa Kosová)

01: Pro naši finišmanku její úvodní start na tomto šampionátu znamená poměrně těžkou pozici. Jarní sezonu kvůli vleklému zranění těžko označit jako optimální a navíc se zde potýká se střevními problémy. A v zádech má Maju Alm… V úvodu Denisa na Švédku (Jansson) trochu ztratí, ale vedoucí žena poté zvolí horší postup na čtyřku a tak je odstup opět zhruba stejný. Zato Dánsko se Švýcarskem a Ruskem se o něco přiblížili.

02: Postupem času se zdá evidentní, že pokud se něco nestane, minimálně Dánsko dříve nebo později půjde před nás. K očnímu kontaktu poprvé dojde na protiběhu ze šestky. Když se Denisa blíží k sedmičce už má Dánsko téměř za zády.

03: Před devítkou už jde Maja Alm nezadržitelně vpřed a netrvá dlouho a na průběhu ji následuje Švýcarka (Hauswirth). Na zbývající části trati je již situace zcela jasná. Vítězí Švédsko, druhé Dánsko, třetí Švýcarsko. Český tým finišuje na čtvrtém místě, což je na druhou stranu vůbec nejlepší umístění v této disciplíně. Pravda, do velkých oslav je potřeba se v této chvíli trochu nutit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: