Jak se rozcvičuje Haile Gebrselassie?

Jak se rozcvičuje Haile Gebrselassie?

Dostávat rady od jednoho z nejlepším vytrvalců světa, jakým je Haile Gebrselassie, má obrovský význam pro všechny běžce i běžkyně, ať už profesionály nebo jen „hobíky“. Na uvedeném videu doporučuje klást velký důraz na rozcvičení celého těla (nejen spodní poloviny) a také mluví o běžeckém stylu.

Strečink, jedna z nejdůležitějších fází před samotným během

Podle etiopského běžce je dnes strečink nedílnou součástí rozcvičení před samotném během. Důležité je provádět toto cvičení na již zahřátých svalech. Stačí k tomu chvilkové rozklusání, pár dřepů nebo poskoků, prostě pár pohybů bez velké námahy.

Při samotném strečinku je důležité protáhnout všechny svaly. Nestačí jen ty na nohou, což by bylo logické, když se jedná o běhání. Nutné je připravit na běh i horní polovinu těla jako např. ramena, bederní svaly, krk a šíje, atd.

U nohou je třeba zvlášť brát důraz na přední a zadní stranu stehen, lýtka, achilovku a třísla. Na ukázkovém videu je vidět to nejdůležitější, co Haile Gebrselassie předcvičuje. Upozorňuje také na dodržování správné techniky jednotlivých cviků. Důkladné protažení vám umožní podat lepší výkon a zároveň předchází i případnému zranění z nedostatečného rozcvičení. Strečink se dnes stal i jistou formou prevence před úrazy.

Správná technika běhu vám zpříjemní požitek z běhu

Ve druhé části ukázky se mistr světa zaměřuje na techniku běhu zvláště při maratonském závodě. S jistou dávkou humoru znázorňuje, jak každý z nás máme „svůj“ styl běhu, se kterým jsme se vlastně narodili. Ale právě kvalitním tréninkovým procesem dojde postupně k vylepšování stylu. To má opět velký význam jak na kvalitu běhu, tak i výsledný výkon, což vede třeba k neustálému vylepšování osobních rekordů. A navíc dobrou technikou běhu máte z něho i příjemnější výsledný pocit. Běhání není totiž jen o rekordech, ale i dobrém prožitku.

Rad a doporučení ohledně běhání je dnes plno. Přesto dostat instruktáž od Haile Gebrselassie, dvojnásobného olympijského vítěze, určitě přijde vhod. Každý nový poznatek obohatí vaše běžecké znalosti, což je smyslem i těchto videoukázek.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: