Protahování – důležitý aspekt v celém procesu běhání

Protahování – důležitý aspekt v celém procesu běhání

Každému, když se vybaví slovo běh, ihned si představí situaci, kdy si obuje běžecké boty a jde si rovnou zaběhat. Spoustu běžců a běžkyň i tohle ve skutečnosti koná. Na druhou stranu ti, kteří se věnují běhání delší dobu a snaží se i výkonnostně posouvat, tak prvek protahování mají již pevně zakořeněný ve svém běžeckém procesu.

Nejen rozklusání, ale i protažení je důležité

Tak jak je důležité se před každým během rozklusat, a po běhu zase vyklusat, tak neméně potřebné je protažení všech svalů, a to nejen těch na nohou, jak by se logicky zdálo. Protahovací cvičení nebo-li strečink nejenže pomůže rozhýbat a zahřát tělo na provozní teplotu, ale díky tomu i maximálně snižuje riziko případného svalového zranění. Ostatně nedostatečné či žádné protažení je největší příčinou vzniku právě těchto potíží. Léčení takového zdravotního problému se poté může časově velmi protáhnout a mnohdy zabrzdí váš případný vzestup.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Protahovací cviky se provádějí nejen v zimním či chladném počasí, ale i v letním období, kdy je teplota vyšší. V podstatě se jedná o zahřívací cviky, které napomohou k tomu, aby se klouby uvolnily a svaly se nemusely tolik namáhat a mohly šetřit energii, tak potřebnou pro samotný běh.

Čtěte také: Jak se před během rozcvičuje Haile Gebrselasie? I ti nejlepší rozcvičení  protažení nepodceňují.

Co nám rozcvičení, zklidnění a strečink přináší?

–      zvyšuje tělesnou teplotu a teplotu svalů

–      zvyšuje průtok krve v nejvíce namáhaných svalech

–      připravuje kardiovaskulární systém (srdeční činnost) na příští zátěž

–      zvyšuje se rychlost a účinnost nervových impulsů, které svaly stahují a uvolňují

–      zlepšuje se pohyblivost v kloubech

–      a hlavně snižuje riziko svalových zranění na minimum

Udělejte si z rozcvičení rituál

Mnozí si z procvičování udělali jakýsi běžecký rituál, bez kterého by ani nevyběhli. Tak důležitý a samozřejmý je tento proces. Určitě není dobré zapomenout ani na protažení po skončení běhu. Vyklusání a následné protažení pomocí uvolňovacích cviků pomůže k lepšímu vyplavení přebytečné kyseliny mléčné a zároveň urychlí i proces regenerace svalů po namáhavém sportovním výkonu. Protažení nebo-li strečink, bude výrazně efektivní, pokud k němu přistoupíte jemně a opatrně.

Výběr cviků začínáme od těch nejjednodušších, a pokud je bez problémů zvládneme, tak postupně přejdeme k těm složitějším. Svaly protahujte vždy pomalu s dvaceti až třicetivteřinovou výdrží v poloze, která vám nepůsobí žádná bolest. Cviky opakujte dvakrát až třikrát a jestli je to možné, tak vždy posuňte krajní mez cviku o kousek víc. Cviky provádějte pomalu, nikdy ne prudkým švihem nebo kmitem. To může mít za následek zranění ještě předtím, než se vůbec vydáte trénovat.

I při cvičení platí slova o velké pečlivosti a důslednosti

Možná klíčovém slovem protahovacích cvičení je pečlivost, s jakou jednotlivé cviky provádíte. Všechna protažení mohou proběhnout ve velmi rychlém sledu a vy si myslíte, že je to postačující, přesto nakonec zjistíte, že to není právě tak dobré, jako když se protáhnete poctivěji. Úvod běhu může být pak zdánlivě těžší, pocítíte třeba i klasickou ztuhlost svalů a i energie je třeba vynaložit více, než se dostanete do té vaší správné provozní běžecké teploty. To je důsledek právě špatného nekvalitního a rychlého protažení.

Obecně bych řekl, že platí následující pravidlo. Čím více strávíte času péčí o své tělo, tím více se vám pak odmění při samotném tréninku nebo závodu. Vaše výkonnost se zvýší, a to díky kvalitnímu a pečlivému protažení.

Co říci závěrem?

Důkladným protahováním před zahájením běhu si zajistíte nejen ochranu (snížíte riziko na minimum) proti svalovým zraněním, ale zároveň připravíte tělo na skutečně kvalitní výkon. Následným strečinkem a vyklusáním po běhu (tréninku či závodě) zase urychlíte regeneraci a rychlejší obnovu svalové tkáně. Doporučuji opravdu tuto činnost nezanedbat, ale naopak ji neustále zdokonalovat, což se zvláště týká běžců i běžkyň s přibývajícím věkem.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: