RECENZE: Garmin Forerunner 35 Optic Black – dostupný profesionál

RECENZE: Garmin Forerunner 35 Optic Black – dostupný profesionál

Parametry

Značka Garmin
Celé jméno recenzovaného výrobku Garmin Forerunner 35 Optic Black
Typ techniky Sporttester
Doba provozu 9 dní (13 h s GPS)
Materiál 1 plast
Materiál 2 silikonový pásek
Hmotnost 38 g
Údaje výrobce 1 Typ displeje: monochromatický
Údaje výrobce 2 Velikost displeje: 23 x 23 mm
Údaje výrobce 3 Rozlišení displeje: 128 x 128 px
Výbava 1 Druh baterie: vlastní akumulátor
Výbava 2 Rozměry: 41 × 36 × 13 mm
Výbava 3 Voděodolnost: IPX-8
Výbava 4 Konektivita: Bluetooth smart, GPS, ANT+
Výbava 5 Další funkce: Budík
Dodává Garmin Czech, s.r.o.
Více info na www.garmin.cz/

Zaujalo mě

  • velká výdrž baterie
  • detailní statistiky
  • měřič tepové frekvence
  • pohodlný řemínek
  • budík

Shrnutí recenze

Garmin Forerunner 35 je cenově dostupný sporttester sloužící ke sledování běžeckých statistik. Samozřejmostí je měření trasy pomocí GPS, které doplňuje optický měřič tepové frekvence a nechybí ani připojení Bluetooth. Jak jsou na tom s přesností měření, výstupy a co chybí oproti dražším modelům, na to se podíváme v testu.

Hlavní část recenze

Základní popis

Na první pohled zaujme jejich obdélníkový tvar se zakulacenými rohy a s čtvercovým černobílým displejem. Ten má černé pozadí, které tak opticky splývá s rámečkem. Bílé číslice, doplňuje datum, stav baterie, případně značka budíku a Bluetooth. V rámečku jsou bílé piktogramy ovládacích tlačítek a stříbrné logo Garmin. Tlačítka jsou umístěna z boků, po každé straně 2 se symbolem své funkce. Pásek je příjemný silikonový s dostatečným počtem ok pro jakkoliv široké zápěstí a kovovým zapínáním. Z vnější strany je opatřen rýhováním, které je příjemné na omak, avšak podporuje zachytávání nečistot. K tělu hodinek je uchycen čtveřicí hvězdičkových šroubků. Spodní stranu tvoří měřič srdečního tepu se třemi diodami a 4pinový konektor pro nabíjení a připojení k počítači. Měřič je lehce vystouplý, ale jeho zaoblené hrany zajišťují příjemné nošení.

Ovládání a Funkce

K ovládání slouží tlačítka po stranách. Vlevo nahoře se nachází tlačítko zapínání, které po krátkém stisknutí hodinky rozsvítí. Tlačítko pod ním aktivuje menu a má funkci zpět. Napravo nahoře najdete spuštění aktivit, které slouží zároveň jako potvrzovací tlačítko a poslední tlačítko slouží k listování v seznamu, protože je jediné, listovat můžete vždy jen dolů. Tímto řešením i když je velmi jednoduché, si mě Garmin nezískal, kolikrát jsem přejel a musel celý seznam listovat znovu. V menu se nachází volby: Historie, Budík, Nerušit, Najít můj telefon, Synchronizace a Nastavení. V nastavení si můžete změnit digitální číselník na analogový, nastavovat připojení, sledování aktivit, upozorňování, nastavování času, snímačů a informací o majiteli. Stejné věci jde většinou změnit i v aplikaci, takže není nutné se trápit s klikáním v hodinkách. Tlačítko listování po stisknutí přepne obrazovku na měření tepu, kde ihned vidíme i svůj průměr, další jsou oznámení, potom následuje počet kroků, počet spálených kalorií, aktivity a počasí. Sportovní profily jsou Kardio, Chůze, Běh venku, Běh uvnitř a kolo.

Konektivita

Hodinky lze spárovat s mobilním telefonem pomocí technologie Bluetooth smart, propojením s aplikací Garmin Connect pak automaticky synchronizuje naměřená data s vaším profilem. Kromě toho umí i zobrazovat notifikace z telefonu, na které upozorňuje buď vibracemi, nebo i tónem. Fixace signálu GPS a jeho přesnost je dostatečná. Jak je u Garminu dobrým zvykem, hodinky podporují technologii ANT+pro připojení nejrůznějších snímačů. S počítačem se hodinky propojují pomocí USB kabelu s kolíčkem pro připojení k pinům, jež slouží i k nabíjení. Připojením do počítače se také synchronizují data s Vaším účtem Connect, takže hodinky můžete využívat bez nutnosti spárování s chytrým telefonem. Profil Garmin Connect obsahuje všemožné statistiky a nechybí funkce sociální sítě, kdy můžete své statistiky sdílet s přáteli.

Osobní zkušenost

Jak již název napovídá, jedná se o hodinky přizpůsobené pro aktivní sportovce, především běžce. Při běhání je na obrazovce uběhlá vzdálenost velkým písmem, celkový čas a aktuální rychlost, což jsou údaje, který mě zajímají. Přepnutím na druhou obrazovku vidíte zónu, srdeční tep a kalorie. Zároveň lze toto zobrazení měnit a přizpůsobit si tak obrazovku svým potřebám. Po skončení aktivity vidím v aplikaci Garmin Connect pěkně přehledné statistiky a grafy. Líbí se mi i detekce automatické pauzy, na kterou hodinky upozorní krátkou vibrací. Srovnával jsem přesnost GPS s telefonem a aplikací Runtastic a měření se liší o 200 m, což nejspíš způsobil odložený start aplikace. K fixaci signálu došlo celkem rychle. Displej je černobílý a ne příliš jemný, zato pěkně kontrastní a jeho čitelnost je vynikající i na přímém slunečním světle. Krycí sklíčko je zapuštěné, a i když se nepyšní žádným super materiálem, během testování neutrpělo žádný šrám. Hodinky jsou pohodlné i na celodenní nošení včetně spánku.

Hodnocení testera

Garmin se specializuje na výrobu navigačních zařízení a je to znát. Forerunner plní svou funkci výborně a výdrž na jedno nabití převyšuje většinu chytrých náramků a hodinek v podobné cenové relaci. Hodinky jsou pohodlné, dobře čitelné a zobrazují všechny informace co potřebuji i z připojeného telefonu. Garmin Connect je povedená aplikace a synchronizace probíhá bez problémů. Jediné, co bych mohl Garminu vytknout, je trochu komplikované menu a to, že nejde nastavit datum ani nějak jednoduše nařídit hodiny, je lepší jít ven a nechat je automaticky nastavit podle GPS. Zato se změnou času (ze zimního na letní, pozn. redakce) poradily perfektně. Hodinky disponují funkcí budíku, který umí budit i pouhými vibracemi. Budík také zvládá opakování a posunutí.

I když hodinky umí sledovat spánek, chytré buzení nenabízí. Přesnost optického měření srdečního tepu si myslím, že není příliš veliká, nicméně jako orientační hodnoty postačí. Hodinky tep měří průběžně po celý den. Kdo bude chtít přesnější údaje, může si k hodinkám připojit hrudní pás. Nejvíc mi vadilo neustálé připomínání aktivity hláškou „Pohyb!“, ale ta jde naštěstí vypnout. Celkově na mě Foreruner 35 udělaly dobrý dojem a určitě bych je doporučil všem, kteří hledají dostupný sporttester pro sledování svých běžeckých pokroků.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: