RECENZE: Multifunkční sportovní hodinky Suunto 9 Baro Black

RECENZE: Multifunkční sportovní hodinky Suunto 9 Baro Black

Parametry

Značka Suunto
Celé jméno recenzovaného výrobku Suunto 9 Baro Black
Typ techniky Sporttester
Materiál 1 sklíčko: safír
Materiál 2 tělo: kompozitní materiál-polyamid
Materiál 3 řemínek: silikon (polyuretan)
Materiál 4 přezka: ocel
Materiál 5 luneta: ocel
Hmotnost 80 g
Barevné varianty černá, bíla
Údaje výrobce 1 Velikost displeje: cca 34 mm
Údaje výrobce 2 Rozlišení displeje: 320×300 pixelů
Údaje výrobce 3 Anténa: integrovaná
Výbava 1 Senzory: GPS, barometr, výškoměr, krokoměr, tepová frekvence,...
Výbava 2 Druh baterie: vlastní akumulátor
Výbava 3 Další funkce: GPS měření tepové frekvence pomocí optického čidla inteligentní úspora energie odhad doby regenerace FusedTrack FusedAlti FusedSpeed
Výbava 4 optické čidlo, hrudní pás, usB
Výbava 5 Konektivita: USB, Bluetooth Smart
Infocena 16 550 Kč
Dodává AMER SPORTS CZ
Více info na www.suunto.com/

Zaujalo mě

  • elegantní vzhled
  • inteligentní úspora energie
  • perfektní hrudní pás
  • přesnost GPS
  • odhad doby regenerace

Shrnutí recenze

Suunto je předním výrobcem chytrých multisportovních hodinek, spadající do velké trojky dominantních značek na sportovním trhu. Finská ruční výroba s maximálním důrazem na kvalitu přichází s novým špičkovým modelem Suunto 9 Baro. Hlavním inovativním vylepšením je přímý managament spotřeby baterie, funkce FusedTrack či nová webová a mobilní aplikace Movescount.

Hlavní část recenze

Elegantní vzhled

Sporttester Suunto 9 vypadá na první pohled oproti jiným modelům velmi elegantně s čistou ale zároveň propracovanou linií křivek. V hrubých designových rysech je to stále staré známe Suunto, které bezpečně poznáme od jiných konkurenčních značek. Vizuálně působí velmi jednoduchým, svěžím a přehledným dojmem s důkladně propracovanými detaily, které vytvářejí atraktivní a naprosto jedinečný vzhled.

Na velikosti záleží

I přes průměr hodinek 50 mm, což je ve srovnání s konkurencí o trochu větší rozměr, na ruce nepůsobí mohutným dojmem, ale decentněji než jejich skutečná velikost. Osobně bych je ohodnotil za takový zlatý střed. Provedení není ani megalomanské ani příliš malé. Zabudované optické čidlo pro snímání tepové frekvence celkově zvětšuje tloušťku hodinek, ale i přesto se nedostaneme přes hodnotu více jak 17 mm. Hmotnost 81 gramů řadí hodinky mezi ty těžší, ale i tak se na ruce nosí perfektně. Upřímně je jedno jestli váží 50 nebo 80 g, stejně rozdíl hmotnosti není výrazně poznat. Zde se hmotnost promítá do zcela jiných a důležitějších funkcí, které při sportu oceňuji mnohem více. Při samotném nošení nejsou na ruce vůbec cítit až do té doby než vás jemné vibrace či zvukový tón upozorní na některou aktivitu nebo notifikaci z mobilního telefonu. Na trhu je bílá nebo černá barevná varianta.

Konstrukce

Výjimečné a zapamatovatelné provedení ciferníku s citem pro detail si bezpochyby najde své příznivce v oblasti outdoorových sportů, z řad sportovních nadšenců, profesionálních sportovců či vyznavačů zdravého životního stylu.

Kompaktní tělo je vyrobeno z odolného kompozitního materiálu – polyamid, který je zpevněný skleněnými vlákny. V přední části je dominantou barevný dotykový displej (320×300 pixelů), který je chráněn safírovým sklíčkem, odpovídající kruhovému tvaru o rozměrech 43 milimetrů. Jako ochrana displeje je safír to nejkvalitnější co ciferník může chránit. Nelze poškrábat ani rozbít při běžných činnostech. Sklíčko, respektive vnější okraj hodinek je lemován ocelovou lunetou, která je precizně designově upravena vybroušením tenkých jemných proužků v lesklém provedení na přechodu mezi displejem a lunetou. Navíc je luneta opatřena čtyřmi geometrickými designovými prvky, které v kombinaci s kvalitními materiály a povrchy, dotvářejí elegantní provedení konstrukce. Pod ochranným sklíčkem je ve spodní části vyobrazeno logo výrobce – Suunto. Z pravé strany jsou tři standardní tlačítka optimální velikosti. Z levé strany je pět malých otvorů uspořádaných do kruhu, sloužící k přenosu zvukového signálu či upozornění z vnitřního reproduktoru ven do okolí. Ze spodní části je pak umístěno vestavěné optické čidlo a magnetický nabíjecí konektor.

Displej a ciferník

Barevný dotykový displej s vysokým kontrastem neodpovídá rozměrům sklíčka, ale je zmenšený o několika milimetrovým černý okraj. Využitá funkční plocha displeje má šířku cca 34 milimetrů. Na takto velkou plochu se vejde dostatečné množství informací, které se potřebují nebo využívají v tréninku. Hodinky mají dostatečně široký pozorovací úhel, který se nikterak nezmenšuje ani na přímém slunci. Vše je skvěle viditelné i při rychlém pohledu na displej, což také mimo jiné plní požadavek bezpečnosti při podávání maximálního výkonu. Celé provedení působí velmi hezky, stylově a decentně. Při tréninkovém režimu si uživatel může nastavit hodnoty v několika stupňovém zobrazení (1-7 polí), na základě vlastní důležitosti a potřeby. Navíc lze v hodinkách nechat zobrazit i grafy či drobečkovou navigaci na základě GPS signálu. Za jakýsi standard je již požadována volitelná změna zobrazení ciferníku. U Suunto 9 Baro lze vybrat jednak z osmi variant zobrazení a jednak z devíti barevných možností. Zobrazení na úvodní obrazovce vychází na základě zvoleného ciferníku, ale většinou se jedná o datum, čas, počet kroků, stav baterie, nadmořskou výšku či dobu regenerace. Škála je opravdu široká a věřím, že si vybere skutečně každý.

Řemínek

Silikonový (polyuretanový) lehce vyměnitelný pásek plynule navazuje na tělo hodinek. Tento typ silikonu je výhodné použít především díky pevnosti, voděodolnosti a pružnosti. Pásek je lehký, příjemně měkký, velmi ohebný, nikde netlačí a skvěle obepne ruku. Je dostatečně dlouhý. Děrovaný jednou řadou dírek a šířkou pásku 230 mm. Řemínek je opatřen celkem robustní jednoduchou ocelovou přezkou pro spolehlivé zapínání a obsluhu. Nezbytnou součástí jsou dvě silikonové úchytky pásku, které lze jednotlivě snadno polohovat. Navíc výborně zapadnou do těla řemínku a drží na svém místě, tudíž se nemůže posunout či odepnout. Celkově na ruce drží skvěle. Jen je potřeba při použití optického čidla pásek více stáhnou, aby hodinky pevně držely.

Dotykové ovládání vs. tlačítka

Suunto 9 disponuje dvěma typy ovládaní. Klasické manuální, pomocí tlačítek nebo moderní dotykové ovládaní. U manuálního ovládání využíváme tři postranní tlačítka, umístěná na pravé straně. Jsou především dobře hmatatelná, kulatého velkého tvaru a dostatečně vystouplá, aby došlo k pohodnému ale zároveň přesnému zmáčknutí. Dotykové ovládání představuje přidanou hodnotu a jistý komfort navíc. Dotykem lze vyřešit a ovládat téměř všechno.

Při sportovní činnosti či spuštěné aktivitě lze požívat jen tlačítka, při všech ostatních mimo sportovních činností lze použít i dotykový displej. Osobně mi to takto vyhovovalo. Nedovedu si moc představit při závodě ovládat displej pomocí ťukání na obrazovku, ale potřebuji mít jistotu zmáčknutí, což tlačítka jednoznačně splňují. Naopak při prohlížení různých tréninkových či denních hodnot je dotykový displej velmi příjemná záležitost s velmi rychlou odezvou. Celkově displej fungoval naprosto skvěle. Jednu výtku bych ale přeci měl. Při mokrých prstech nebo při mokrém displeji dotykové ovládaní téměř nereagovalo nebo reagovalo zmatečně. V tomto případě bylo nutné použít ovládaní pomocí tlačítek, které je naprosto bezproblémové. Celkově je ovládaní velmi jednoduché a intuitivní, bez zbytečných a složitých kombinací. Vše je velmi přehledné a rychlé.

Zobrazení

Vše co se týče továrního nastavení lze uživatelsky změnit ve vylepšené webové aplikaci Movescount. Můžete tak upravit konkrétní nastavení a vybrat si data, které chcete při tréninku sledovat. Na jeden displej lze umístit maximálně 7 hodnot, které můžete sledovat. Což je opravdu hodně položek a musí vystačit i těm nejnáročnějším. V aplikaci si lze také vybrat více něž 80 předinstalovaných konfigurovatelných sportovních módů s garancí nejvhodnějších zobrazovaných údajů. Jednoduše si také můžete nastavit jaké sporty chcete zobrazovat a v jakém pořadí.

V základní úrovni hodinky ukazují hodnoty, vycházející z uživatelsky zvoleného ciferníku. Z hlavního menu se jednoduše dostaneme do všech důležitých hlavních módů:

  • cvičení
  • navigace
  • záznamník
  • časovač
  • nastavení

Další funkce do kterých se dostaneme jedním zmáčknutím ihned z hlavní obrazovky:

  • měření tepové frekvence z optického čidla
  • počet kroků a kalorií
  • doba zotavení a týdenní cíle
  • nadmořská výška a teplota
  • sledování spánku

Samozřejmě si můžeme zvolit zobrazení v 12-ti nebo 24 hodinovém formátu. Celkové zobrazení všech ukazatelů je přehledné s vysokým kontrastem a není tak problém přečíst data i na přímém slunci. Za zmínku stojí i možnost změny barvy displeje v tréninkovém módu. Na výběr je buď černé nebo bílé téma.

Optický senzor vs. hrudní pás

Vestavěné optické čidlo pro měření tepové frekvence se stává již standardním vybavení multifunkčních sportovních hodinek. Optické čidlo je schopné zjistit a následně zobrazit tepovou frekvenci přímo ze zápěstí. Poslední dobou je technologie optického čtení tepové frekvence velmi žádaná, ale řekl bych že spíše u rekreačních a kondičních sportovců. U výkonnostních či profesionálních sportovců je měření pomocí čidla svou kvalitou přenosu méně přesné a převládá zde určitá prodleva, respektive zpoždění záznamu.

Samotné optické snímaní u Suunta 9 Baro zajišťují celkem 3 citlivé Led diody pomocí technologie Valencell, vycházející z principu biometrického měření. Optický senzor je přímo integrován do těla hodinek, tudíž odpadá problém zapomenutého hrudního pásu nebo klouzání popruhu z hrudníku či nepříjemné odíraní kůže. Na druhou stranu je otázkou přesnost snímání. Při klidovém režimu jsou hodnoty z optického čidla relativně přesné, přejdeme-li do pohybové aktivity, tak především díky otřesům, pocení nebo prostě touto technologií měření jsou hodnoty zkreslené. Navíc hodnoty nereaguji na rychlé změny rychlosti či tempa. Je zde velká prodleva, respektive zpoždění záznamu. Neukazují tedy hodnoty v reálném čase. Skvělou mimo sportovní funkci, kde se čidlo osvědčilo, je průběžné sledování tepové frekvence 24/7, kde je možné sledovat průběžně celý den hodnoty tepové frekvence a záznam časové, respektive tepové křivky.

Na testování jsem měl k dispozici i hrudní pás. U většiny konkurenčních popruhů po delší době dochází k nepříjemným otlačeninám, všemožně tlačí a prostě se nepříjemně nosí. Tento hrudní pás byl naprosto skvělý a maximálně pohodlný. Výborně držel a i přes menší utažení vůbec neklouzal dolu. Je vyroben z kvalitního, pružného a odolného materiálu. Navíc přenos do hodinek, na principu EKG, ukazoval naprosto přesně v každé situaci a bez žádného vynechání signálu.

Pro mě, jako výkonnostního sportovce se tedy mnohem lépe osvědčilo měření při sportovní aktivitě či při samotném závodu, pomocí hrudního pásu. Je logické, že přesnost hrudního pásu, který je založen na čtení srdeční frekvence je zatím vyšší než pouhé optické čtení tepové frekvence ze zápěstí.

Vibrace a tóny

Spojení vibračního upozornění se zvukovým signálem je velmi příjemná záležitost. Samozřejmě, že lze vibrace či zvukové tóny zcela zakázat a mít tak hodinky v tichém režimu. Samotné vibrace jsou poměrně jemné a málo identifikovatelné. Zvukový signál je celkem dobře slyšet, nevydává jen jakési krátké pípnutí ale několik pípnutí tvořící kratičkou melodii, kterou jednoznačně nepřeslechnete. Pro trénink mi naprosto vyhovovala kombinace obou signálů současně. Je to bezpochyby velmi příjemná a velmi praktická záležitost.

Výdrž baterie a GPS

Hlavním mottem a znakem řady Suunto 9 je především maximální výdrž akumulátoru. Výrobce úmyslně zacílil a soustředil se na prodlouženou výdrž s přímou regulací spotřeby baterie. Rekreační i profesionální sportovci vždy požadují aby výdrž baterie byla vždy co nejdelší, při zachování hlavní funkce, což je většinou aktivní GPS senzor či měření tepové frekvence. Suunto 9 jsem testoval několik týdnů a kapacita, respektive výdrž baterie mě skutečně ohromila. Při plném nabití bez použití GPS signálu je výdrž akumulátoru až 14 dní. Suunto využívá GPS signál, respektive signál GLONASS, což je ruský globální družicový navigační systém, který se vyznačuje vysokou stabilitou signálu.

V těchto multisportovních hodinkách je ukryta zcela ojedinělá funkce. Jedná se o inteligentní úsporu energie, která je vytvořena na základě postupného vypínání jednotlivých funkcí a přesnosti GPS signálu. Uživatelsky si před každou sportovní aktivitou můžete vybrat ze tří, respektive ze 4 režimů měření. Nevadí, že nevyberete správný režim, jelikož při úbytku energie se hodinky inteligentně přizpůsobí a navrhnout úspornější režim, respektive začnou automaticky vypínat nepotřebné funkce, jako například: displej, vibrace či snímání tepové frekvence. Ve třech základních režimech mají hodinky unikátní výdrž 25, 35 a 120 hodin. Pro získání výdrže až 140 hodin je potřeba zvolit měření tepové frekvence pomocí hrudního pásu.

  1. performance – výdrž 25 hod/ přesnost GPS po 1 sec
  2. endurance – výdrž 35 hod/přesnost GPS po 60 sec
  3. ultra – výdrž 120 hod/ přesnost GPS po 120 sec

Jak je uvedeno výše, výdrž baterie je nejvíce závislá na přesnosti záznamu GPS signálu. Při záznamu po každé vteřině jsou data naprosto přesná. Při režimu endurance a ultra je přesnost mnohem menší. Suunto ale v tomto případě přichází z funkcí FusedTrack, která trasu inteligentně vypočítává, doplňuje a zpřesňuje především pomocí akcelerometru. Nejúspornější režim dokáže hodinky udržet v chodu až 140 hodin, což se hodí na dlouhé ultra běhy, etapové běhy či pochody v horách bez možnosti nabíjení. Samozřejmě je nutné počítat s jistými nepřesnostmi měření.

Suunto již v minulosti začalo vyvíjet inteligentní softwarové funkce k zpřesnění dat a přenesených výsledků. Mimo zmiňovanou funkci FusedTrack , používají Sunuta 9 Baro funkci FusedSpeed, která zpřesňuje rychlost GPS pomocí akcelerometru, kompasu a gyroskopu.

Nabíjení

Nabíjení hodinek je klasicky přes USB kabel, kdy doba plného nabití je několik desítek minut. Z jedné strany nabíjecího kabelu je klasický USB konektor, na druhé straně je čtyřbodový magnetický nabíjecí mechanismus, který naprosto přesně zapadne na své místo. Velmi výhodné je při dlouhých bězích či při dlouhodobé pohybové aktivitě použít přenosnou powerbanku, kde i během sportovní aktivity lze hodinky za plného provozu nabíjet.

Chytrá upozornění

Náš svět a život je datově propojen a sociálně sdílen. Již není žádnou novinkou propojení mobilního telefonu  a hodinek. Multisportovní hodinky Suunto 9 Baro samozřejmě tyto chytré notifikace (iPhone, Android) také zvládají. Pomocí synchronizace lze propojit mobil a hodinky a dostávat tak upozornění přímo do hodinek nebo opačným směrem stahovat do telefonu svá tréninková data, konkrétně do webové aplikace Movescount či mobilní aplikace Suunto, která je především určena pro přehled dat a aktivit. Již jsou pryč doby, kdy vše bylo potřeba propojit kabelem. Hodinky lze připojit a synchronizovat i přes Bluetooth Smart. Pro uživatele existuje možnost synchronizace s aplikacemi třetích stran jako je například: Strava, Sports Tracker, TrainingPeaks, Stryd a mnoho dalších, což považuji za obrovskou výhodu.

Další zajímavé funkce

  • odhad doby regenerace
  • informace o vydaném úsilí při tréninku
  • voděodolnost 100 m dle ISO 6425
  • sledování tepové frekvence 24/7
  • barometrický výškoměr
  • připojení řady čidel pro běh či cyklistiku (kadence, výkon,…)
  • krokoměr
  • automatické nastavení času dle aktuální lokace
  • kompas
  • teploměr
  • nadmořská výška
  • sledování spánku
  • východ/západ slunce
  • storm alarm

Místa testovaní

Jelikož jsem výkonností sportovec, honící se za kvalitními sportovními výsledky, s hlavním zaměřením na triatlon a běh, měl jsem možnost otestovat tento špičkový sportester při plném tréninkovém zatížení a i při triatlonových závodech. Hodinky jsem testoval několik týdnu a dal jsem jim opravdu zabrat. Dvě až tři tréninkové fáze denně, téměř 15 hodin tréninku za týden s denní krokovou distancí téměř 25 tisíc kroků. Testoval jsem při běhu různou rychlostí, na různé vzdálenosti, v terénu, na páse či na ovále. Dále na silničním kole při dlouhodobé činnosti a vysokých rychlostech, při plaveckém tréninku v bazéně či na otevřené vodě, na spinninkovém trenažéru, při silovém cvičení ve fitku a také jsem je otestoval při ostrém triatlonovém závodě.

Musím říci, že se Suunto 9 osvědčilo naprosto skvěle. V žádné fázi tréninku jsem neměl s ničím větší problém, vše fungovalo naprosto skvěle. Dokonce při plavaní v bazénu optické čidlo snímalo a měřilo tepovou frekvenci. Pro vyšší přesnost záznamu doporučuji použít hrudní pás. Při běhu na páse bylo měření vzdálenosti mírně nepřesné ve srovnání se zkalibrovaným běžeckým pásem. Hodinky ukazovaly na desetikilometrové distanci v průměru o 500 m méně. Jinak vše fungovalo excelentně.

Celkové shrnutí

Suunto 9 Baro jsou velmi povedené multisportovní hodinky s celou řadou odlišností než u konkurenčních značek. Velmi pozitivně mě překvapilo jednoduché a intuitivní ovládání, elegantní design s jemným citem pro detail. Cenově se hodinky pohybují spíše v horní hranici, ale cena zde jednoznačně odpovídá kvalitě, inovativním technologiím a prvotřídním a hlavně přesným funkcím. Každý sportovec si na nich najde to svoje. U mě to byl především odhad doby regenerace, kvalitní hrudní pás a přehledný záznam všech aktivit. Sportovní hodinky můžete využít snad na každý druh sportu, při turistice nebo třeba při potápění, meze se zde opravdu nekladou.

Cíleně bych je ale směřoval spíše pokročilým sportovcům, kteří potřebují všechny údaje pro podání maximálního výkonu a následnou analýzu. Vypíchnu zde především inteligentní úsporu energie, kvalitní displej, elegantní vzhled, skvělý hrudní pás, přesnost GPS a funkci FusedTrack. Naproti tomu lepší mohla být přesnost integrovaného optického čidla a ovládání dotykového displeje mokrými rukami či v bazénu.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: