RECENZE: Garmin Fenix 5 PLUS opět o něco lepší

RECENZE: Garmin Fenix 5 PLUS opět o něco lepší

Parametry

Značka Garmin
Celé jméno recenzovaného výrobku Garmin Fenix 5 PLUS
Typ techniky Sporttester
Doba provozu 9h s GPS, 8h GPS + hudba, 42h UltraTrac, 12 dní v režimu smart hodinek
Materiál 1 silikon (pásek)
Materiál 2 safír (krycí sklo)
Materiál 3 nerezová ocel
Materiál 4 vláknový kompozit
Hmotnost 87 g
Údaje výrobce 1 Typ displeje: barevný chroma TFT, transflektivní, MIP (Memory-In-Pixel)
Údaje výrobce 2 Velikost displeje: 1,2“
Údaje výrobce 3 Rozlišení displeje: 240 x 240 bodů
Výbava 1 Druh baterie: vlastní akumulátor
Výbava 2 Senzory: teploměr, barometrický výškoměr, 3-osý kompas, akcelerometr, gyroskop, srdečního tepu
Výbava 3 Voděodolnost: IPX-8
Výbava 4 Konektivita: GPS/Glonass/Galileo
Výbava 5 Teplotní limit: -20°C až +60°C
Infocena 19990 Kč
Dodává Garmin Czech, s.r.o.

Zaujalo mě

  • navigace s mapou
  • výdrž baterie
  • safírové sklíčko
  • Garmin Pay
  • Hudba

Shrnutí recenze

Novinka z nejvyšší řady sportovních hodinek Garmin. Letos zůstalo zachováno označení 5 z loňského roku a hodinky dostali přídomek PLUS. To znamená, že vzhled zůstal stejný a přibylo jen několik užitečných funkcí. Jsou to mapové podklady TOPO, zvýšení přesnosti GPS o systém Galileo, přehrávač hudby a možnost provádět platby pomocí služby Garmin Pay.

Hlavní část recenze

Základní popis

Hodinky Fenix 5 PLUS lze koupit ve třech barevných provedeních, základní Silver se stříbrnou lunetou, Sapphire black – celé černé, které jsem testoval a Sapphire Titanium s oranžovým páskem a stříbrnou lunetou. Přední část hodinek tvoří kulatý barevný displej. Mezi ním a kovovou lunetou se nachází pod krycím sklem kroužek rozdělený na 60 úseků pro snadnější orientaci při použití ručičkového zobrazení hodin. Kovový kroužek, který slouží i jako anténa, zachovává kulatý tvar a je upevněn pěticí šroubků, které nepůsobí nijak rušivě. Displej není dotykový k navigaci v menu slouží pět tlačítek na boku přístroje. Tlačítko na spuštění aktivity má červenou linku a šroubky z obou stran, tím se výrazně odlišuje. Hodinky mají klasický 22mm pásek upevněný šroubky na osičkách, jeho výměna je tak bez problémů. Spodní straně dominuje senzor optického měření tepu s třemi zelenými diodami, který nijak nevystupuje nad tělo hodinek, to je zajištěno čtveřicí šroubků. Na spodní straně se nachází i 4pinový konektor pro nabíjení. Design hodnotím jako povedený kombinující manažerský a sportovní styl, takže se dají nosit při každé příležitosti. Skvělá viditelnost na přímém slunečním světle je samozřejmost.

Ovládání a Funkce

Tlačítka jsou dostatečně vystouplá, takže není problém je nahmatat i v noci, nebo ovládat v rukavicích. Tlačítko s červeným pruhem na pravé straně je o trochu vystouplejší a občas se mi stalo, že jsem ho omylem stiskl. Toto tlačítko slouží ke spuštění aktivity a potvrzování nabídek v menu. Tlačítko pod ním má funkci zpět. Na levé straně jsou tlačítka pro osvětlení a pohyb v menu nahoru a dolu. Ovládání je snadné a v češtině. Dlouhým podržením prostředního tlačítka se dostanete do jednoduchého menu, kde lze nastavit vzhled, hodinek, budíky a další různá nastavení. Spodní levé tlačítko dlouhým podržením aktivuje přehrávač hudby a horní tlačítko zobrazí kruh 9 užitečných funkcí. Hodinky umožnují přidávání aplikací, které se aktivují rolováním nahoru a dolu. V základním nastavení mám přehled srdečního tepu za poslední 4 hodiny, údaje o poslední aktivitě, počet ušlých kroků, výškoměr s kompasem, události a oznámení z telefonu a aktuální počasí. V obchodě Connect IQ lze těchto aplikací nalézt nepřeberné množství, stejně jako různých ciferníků. Každý trailový běžec jistě ocení novu funkci navigace po trase, kdy lze do hodinek importovat vlastní trasu (nebo trasy z komunity) a při běhu hodinky samy upozorní na blížící se odbočku, takže nehrozí žádné kufrování.  Třešnička na dortu je podpora bezkontaktních plateb Garmin Pay, která byla letos spuštěna i v České republice, můžete tak vše nechat doma a po doběhnutí si koupit odměnu.

Konektivita

Propojení hodinek a účtu Garmin Connect probíhá buď přes Bluetooth spárováním s telefonem, přes Wi-Fi nebo připojením kabelu k počítači. Protože jsem zvyklý dostávat upozornění z telefonu do hodinek, využíval jsem první možnost. Hodinky umožnují oznámení nejen přijímat, ale taky rovnou odpovědět třeba textem: „Běhám venku.“ nebo „Jsem na cestě.“ a další. Rychlost fixace je vynikající a přesnost optimální. Aktivity je možno spravovat aplikaci Garmin Connect, ta vyhodnocuje veškeré podklady získané z hodinek, sestaví grafy nadmořské výšky, rychlosti, srdečního tepu a teploty. Na základě těchto dat zhodnotí funkce Training Effect přínos dané aktivity. Aplikace také přiděluje odznáčky, zaznamenává rekordy, umožnuje plánování a sdílení tras, ale také zaznamenává statistiky spánku, srdečního tepu a vyhodnocuje tak úroveň stresu. Přidat si můžete i své běžecké vybavení, nastavit cíle a sledovat jejich plnění. Hodinky také umožňují spárování s hrudním pásem srdečního tepu nebo různými senzory kadence. Letošní novinkou je aplikace přehrávání hudby, kdy se hodinky spárují s bezdrátovými sluchátky a můžete tak při běhu poslouchat svou oblíbenou hudbu.

Osobní zkušenost

Garmin Fenix mě skutečně nadchly. Po spárování s telefonem si hned synchronizovaly veškeré aktivity a nastavení z mých Vivoactive, takže jsem nemusel vůbec nic řešit. Pocitově jsou robustnější a těžší, což je na ruce docela znát, ale člověk si rychle zvykne a nedělalo mi problém s nimi spát. Hrozně rád běhám v přírodě po různých malých cestách a k tomu jsou tyto hodinky jako stvořené. Doma jsem si naplánoval přesnou trasu, nahrál do hodinek a vyběhl. Před odbočkou mě hodinky lehce zavibrovaly a já pohledem zkontroloval, kam mám uhnout, skvěle vymyšlená navigace. Graf nadmořské výšky, který mi ukazuje, jaké převýšení mě ještě čeká je také parádní věc, kterou ocením hlavně v horách. Platbu hodinkami jsem bohužel nevyzkoušel, ale vzhledem k tomu, že je má člověk stále na ruce, má to smysl.

Hodnocení testera

Tento přístroj představuje to nejlepší, co můžu v kategorii sporttestrů dostat a Garmin si za to nechá náležitě zaplatit. Za poslední roky udělal velký skok vpřed a dokázal do něj nacpat všemožné chytré funkce při zachování perfektní výdrže. Hodinky mi vydržely 10 dní v provozu s jednou aktivitou a stále zapnutými notifikacemi z telefonu, takže udávaných 12 dní je reálná výdrž. Nejvíc mě nadchla perfektně zvládnutá navigace při běhu, která mi dovolí soustředit se jen na výkon a ne neustálou kontrolu mapy v telefonu. Měřič srdečního tepu je dnes již standard, voděodolnost do 100 m, plavání na volné vodě nebo multisportovní aktivity jako triatlon jsou samozřejmost. Těmto hodinkám nic nechybí, je to parťák, na kterého se můžete vždy spolehnout.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: