CÍL: Ústecký 1/2Maraton v září v čase 2:15 hodin – srpen 2016

CÍL: Ústecký 1/2Maraton v září v čase 2:15 hodin – srpen 2016

Měsíc a půl tréninku má Tereza zdárně za sebou. Za tu dobu se spoustu věcí událo a je možné provést první zhodnocení dosavadní naplánované přípravy. Nutno říci, že i po tak relativně krátké době je toho dost, co můžeme objektivně posoudit a zhodnotit.

Počasí víceméně přálo, i když někdy to bylo opravdu náročné. Teplota v některých letních dnech dosahovala tropických hodnot, a tak bylo nutné tréninkové dávky poněkud upravit či přesunout. Přesto všechno se podařilo plán i stanovené cíle, s drobnými změnami, naplnit.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Představení běžkyně Terezy, fotografky Světa běhu

Tereze je 21 let a pro běhání se rozhodla zhruba před dvěma lety. Inspirací jsem ji nebyl jen já, ale hlavně skutečnost, že běh ji začal opravdu bavit a cítí se při něm pohodově, volně a svobodně. Běhá pravidelně čtyřikrát týdně, navštěvuje atletický trénink, který pořádám a společné výběhy do přírody. Má za sebou několik závodů v délce od 5 do 10 km jak silničních, tak i v terénu. Osobní rekord na 5 km je 27:06 minut a 58:22 minut na 10 kilometrů, který si zaběhla teprve nedávno. V tréninku si občas zaběhne i vzdálenost okolo 15 km, což je zatím její nejdelší uběhnutá vzdálenost.

Červen, červenec – jak probíhala úvodní část přípravy

Začátek přípravy měl dva hlavní aspekty. Připravit tělo na dlouhý běh a zapracovat na běžeckém stylu. Právě běžecký styl se podařilo hodně zlepšit. Pravidelné zařazování běžecké ABC do přípravy jednou týdně se vyplatilo. Terka si mnohdy přidala tuto činnost ještě před jedním libovolným tréninkem v týdnu. Pohled na běžící Terku nyní vypovídá, jak moc si například zlepšila práci rukou a i technika došlapu a odrazu je na úrovni, která je pro samotný půlmaraton důležitá.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

V plánu byly i dlouhé běhy, což se podařilo naplnit jen z části. Důvodem bylo hlavně velmi teplé počasí, které mnohdy nedovolilo absolvovat tak dlouhou zátěž. Musím říci, že Terka nemá ještě vžité tyto dlouhé běhy, a proto jsme nechtěli riskovat, pro tělo tak vysokou námahu, zvláště v teplotách nad 30°C. Ostatně, času na přípravu dlouhých úseků bude ještě dost.

V plánu byl i závod na 5 km, kterého se Terka nakonec nezúčastnila a místo toho jsme operativně zařadili dlouhý běh a využili aktuálního přívětivého počasí. Vyzkoušeli jsme tedy běh na 12 km v tempu obecné vytrvalosti. Výsledek byl velmi pozitivní.

Před druhým testem, což měl být terénní závod na 11 km v Brdech, v rámci seriálu Běhej lesy, se Terka na posledním tréninku zranila. Pichlavá bolest v podkolenní jamce nebyla až tak neúnosná, přesto je třeba v tréninku mírně povolit. Na start v Brdech se ale postavila s cílem zaběhnout si celou trať v klidu a v pohodě a trochu se i otestovat.  Výsledný čas 1:07:11 hodin byl nad očekávání dobrý. Vzhledem k tomu, jak náročná byla trať a kdy se zhruba 4 kilometry běželo za obrovského lijáku, tak je velká spokojenost.

Tereza Mašková a její pocity z přípravy

„Chtěla jsem vše zvládnout podle plánu, ale opravdu mi velmi horké počasí nedělá dobře. Dlouhé běhy bych i absolvovala, ale určitě by to nemělo ten správný efekt. Z různých druhů tréninků bolí pokaždé jiné svalstvo, přesto se vše dá vydržet. Občas mám problém s motivací a peru se, zda mám vyběhnout na trénink či ne. Zatím převládá pocit, že běžet chci a ne myšlenka, že musím. Srpen už bude pro závod moc důležitý a snad i zranění se budou vyhýbat. Závod v Brdech byl hezký a myslím, že jsem měla i na lepší čas. Převládá dobrý pocit.“

Základní cíle přípravy na srpen

Jelikož se nepodařilo naplnit plán dlouhých běhů, tak v srpnu se právě na tyto tréninky zaměříme. Určitě ale zařadíme i týden odpočinku či relaxace, kdy snížíme týdenní dávku na polovinu, obohatíme přípravu i trochou doplňkových sportů a zkusíme nějakou relaxaci ve formě plavání či návštěvy parních lázní. Možná si myslíte, že v parném létu tato činnost není vhodná, ale myslím si, že právě v tomto období je obzvláště důležitá.

Abych vše shrnul. V srpnu se opět zaměříme na dva hlavní aspekty přípravy – dlouhé běhy a odpočinek formou doplňkových sportů jako třeba plavání, kolečkové brusle či kolo. Jestli přidáme i nějaký zkušební závod se rozhodneme opravdu až v průběhu měsíce i v závislosti na zdravotním stavu a případné únavy Terky.

Detailní rozpis týdenních tréninků na srpen

Plán 1. 8. – 4. 9. 2016

týdenkmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
8.týden
50volno10 km AT
6km OV
10km fartlek
volno
15km
REGE běh
1.- 7.8.

posilování
viz. rozpis
T:6:30viz. rozpis
bazén
T:6:20
10 km

ÚT: na dráze nebo po stezce po rovině: 2km rozklusání, 6 x 30m ABC, hl. trénink: 8 x 400 m v tempu 5:15, MK 400 m, vyklusání 2 km

CT: vložíš podle a pocitu volíš délku ostře běžených úseků v délce 80 – 200m

týdenkmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
9.týden
48volno10 km OV
6km
10km fartlek
volno
12km
REGE běh
8.-14.8.


v terénu
vyklusáváníviz. rozpis
bazén
T:6:30
10 km

ČT: nejlépe v terénu, do běhu vložit rychlý běh do kopce v tempu 85% TF max. a seběh v tempu 65% TF max.

týdenkmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
10.týden
30volno10km volně
kolečkové brusle
8km volně
volno
20km kolo
REGE běh
15.-21.8.

bazén
T:na pohodu
na pohodu
T:na pohodubazén
na pohodu
10 km

Celý týden odpočinkový, jen vyklusání na pohodu a doplňkové sporty

týdenkmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
11.týden
55volno12 km AT
8km volně
10km fartlek
volno
14-17km
REGE běh
22.-28.8.

posilování
viz. rozpis
T:na pohodu
viz. rozpis
bazén
T:6:30
10 km

ÚT: na dráze nebo po stezce po rovině: 2km rozklusání, 6 x 30m ABC, hl. trénink: 4 x 1 km v T 5:30 – 5:45, MK 1 km volně, vyklusání 2 km

CT: vložíš podle a pocitu volíš délku ostře běžených úseků v délce 80 – 200m

týdenkmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
12.týden
50volno10 km AT
6km
8km v terénu
volno
12-14km
REGE běh
29.8.-4.9.

bazén
viz. rozpis
vyklusávánína pohodu
bazén
T:6:30
10 km

ÚT: na dráze nebo po stezce po rovině: 2km rozklusání, 6 x 30m ABC, hl. trénink: 3 km T 5:30, 3 km T 6:00, vyklusání 2 km

Tréninkový plán je sestaven na základě mých dlouholetých zkušeností a poznatků s trénováním a s využitím nejnovějších poznatků ze současnosti.

Na začátku září si zhodnotíme dosavadní přípravu a představíme si plán na září a samotný závod.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: