Není trenér jako trenér

Není trenér jako trenér

Takzvaný běžecký „boom,“ který nejspíš ještě nedosáhl svého vrcholu, přináší do našeho „běžeckého“ života spoustu pozitiv. Aby vše bylo v pomyslné rovnováze, tak se samozřejmě objevuje i spoustu negativ. Nic neobvyklého, řeknete si. Myslím, že je dobré se nad tím vším zastavit a když už nic, tak o tom alespoň zapřemýšlet.

Otřepané heslo z fotbalu a hokeje začíná platit i v běhu

U našich dvou nejpopulárnějších sportů (fotbal a hokej) se s nadsázkou říkalo, že co fanoušek, to trenér. Myslím, že to platí stále. Pomalu začínám mít dojem, že tohle rčení už prosakuje i do běhání. Malinko bych ho ale poupravil. Každý, kdo alespoň jednou zaběhl maraton (čas neřeším), tak je okamžitě běžecký trenér. Vám to tak nepřipadá?

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Chápu, že uběhnout maraton není žádná sranda, ale na druhou stranu, když poctivě trénujete, tak se za nějakou dobu dá slušně zaběhnout. Kolik získáte zkušeností po odběhnutím závodu, abyste je mohly obratem využít a radit, předávat poznatky, prakticky trénovat všechny ty, kteří se na svůj první maraton teprve připravují? To ale pominu skutečnost, že ke kvalitě trenéra patří i kvalitní vzdělání, které, což připouštím, se dá získat i dlouholetými běžeckými zkušenostmi (to „dlouholeté“ bych zdůraznil) či také zaběhnutím dostatečného množství závodů, aby bylo adekvátní vůbec používat termín, moci trénovat.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

Jsou vůbec nějaká přesná kritéria pro trénování běhu

Trenérskou licenci jsem získal před několika lety. S přestávkami jsem absolvoval kurz, který trval zhruba půl roku, musel jsem prokázat praxi a poté složit i dosti přísné zkoušky (to ale ještě samo o sobě neznamená, že jsem super trenér). Co dnes potřebuje ten, který chce dělat trenéra? Víkendové školení nebo absolvovat například tři maratony, tři půlmaratony (čas není řešen) či běhat rok dva? Nabízí se i internet, kde dnes můžete zadat do vyhledávače jakoukoliv otázku ohledně běhu a hned se vám objeví neskutečné množství rad a poučení, jak na daný problém. Taky jedna z možností kvalifikace trenéra.

TIP: Přečtěte si také článek kvalitní trénink nebo (pod)průměrný závod.

Trenér musí něco umět, znát i využít zkušeností

Všechny tyto aspekty mají vlastně přímou souvislost s mým minulým zamyšlením na téma „Kvalitní trénink nebo (pod)průměrný závod?“. Obecně soudím, že kvalitní trénink může vést zase jen kvalitní trenér, i když uznávám, že trenérovy běžecké (osobní) výsledky nemusí být vždy TOP. Najde se mnoho schopných, kteří dokáží skloubit jak teoretické, tak praktické i osobní zkušenosti, a ty pak vhodně použít pro skladbu tréninku, který opravdu něco přinese. Takový trenér dokáže sestavit nejen samotnou tréninkovou jednotku, ale také tréninkový plán na určité období, a to zase tak jednoduché není. Každý z nás má totiž jiné možnosti a schopnosti, což není možné řešit univerzálním plánem, když i ten je důležitý a dá se využít jako základní vodítko pro dlouhodobý běžecký trénink.

Važme si zkušených odborníků a naslouchejme jim

Jak už jste asi pochopili z mého psaní, tak opět nehodlám někomu brát jeho ideály či schopnosti, ani dotyčné nějak napadat, ale snažím se poukázat na problém, který se u nás v poslední době objevuje, a to nejen v oblasti sportu. Strašně rychle se z nás stávají špičkoví odborníci, kteří ač nemají znalosti, zkušenosti ani potřebnou výkonnost, hrají si na „trenéry běhu“ či jak se tomu dnes říká. Navíc se snaží na tom samozřejmě i účelově profitovat. Vedou tréninky, radí jak běhat, jak se stravovat, relaxovat, co si obléci apod. Na jednu stranu je velmi pozitivní ta skutečnost, že mají chuť pomáhat těm, kteří se s během seznamují a hodlají se mu i více věnovat. Přesto chybí respekt hlavně k lidem, kteří něco dokázali, a ne jim takovým způsobem „degradovat“ jejich záslužnou práci. To opět stojí za zamyšlení, nemyslíte?

Rozhodně mě zajímá váš názor. Pište, rád budu s vámi o všem diskutovat.

Veškeré poznatky či názory, které v tomto článku uvádím, jsou vyzkoušeny na základě svých dlouholetých zkušeností, získaných pravidelným běháním na výkonnostní úrovni.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Pokud hledáte práci trenéra, podívejte se na Jooble

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: