SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: zimní speciál – kam za zasněženým královstvím?

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: zimní speciál – kam za zasněženým královstvím?

Zima je tu a letos to vypadá na slušnou nadílku sněhu. To rozhodně není důvod přestat s během, naopak, proč si nevyrazit na výlet za humna i k sousedům za nádhernými zasněženými královstvími a pořádnou zimní atmosférou?

Království za humny

Horní Mísečky: běžecká trasa s výhledem na Krkonošský kotel

Autem: centrální parking na Horních Mísečkách. Odtud vyrazíte na start pěšky k Jilemnické boudě. Tam si můžete zapnout stopky. Dále mírně do kopce po asfaltu (nebojte se, jenom kousek) po zelené turistické značce do Kotelních jam až k rozcestníku s červenou TZ. Nad Dvoračkami prudce doprava po červené TZ až na Růženčinu zahrádku. Tam na Harrachovy kameny. Pak pokračujte k rozcestníku nad Kotelní jámou. Dále po žluté. Neběžíte přes Mohylu ani přes Vrbatovu boudu, která je na dohled. Berte ji pouze jako záchrannou stanici v případě potíží nebo špatného počasí. Žlutá značka už vede pouze z kopce až do cíle k Jilemnické boudě.

Délka trasy (km): 10.762

Převýšení (m): 509

Povrch: Převážně terénní

Autor: Vojtěch Dvořák

celá trasa Horní Mísečky

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Sousedské říše a panství

Někdy se vyplatí nezůstávat neustále doma a kroužit kolem stejných tras, které už známe zpaměti, ale vyrazit takříkajíc za kopečky. Ať už je to Slovensko nebo některý z alpských států, všechny toho nabízí mnoho a často za relativně podobnou cenu jako u nás. Využijte například vánočních svátků k delšímu výletu a objevujte nové trasy, které vás nepochybně nabijí energií a inspirací!

U šohajů v Tatrách – za skialpy i za během a pak do koliby na halušky

Tatry jsou pro nás Čechy takřka na dosah ruky. Jsou to překrásné hory, kde stále najdete nepříliš turistická místa i sportovní střediska. A co víc? Na Slovensku se nemusíte bát například jazykové bariéry, vše funguje podobně jako u nás a za podobné ceny. Vlaková spojení navíc jezdí každou chvíli a za velmi příznivé ceny (např. RegioJet už od 350 korun)

Vysoké Tatry: běžecká trasa přes Tatranské sedlá

Trať začíná v Starom Smokovci a končí v Tatranskej Javorine. Prechádza 4 najvyššie dostupnými sedlami vo Vysokých Tatrách: Poľský hrebeň, Prielom, Priečne sedlo, Sedielko.

Cestou sa dá ešte z Poľského hrebeňa vybehnúť na Východnú Vysokú. Počas behu, približne v polovici, prechádzate okolo Zbojníckej chaty, kde sa dajú doplniť zásoby. Ináč je problém s vodou, kotrá sa dá dopĺňať iba z plies, popr. až pri zbehu v Javorovej doline v potokoch a studničkách.

Délka trasy (km): 27.2

Převýšení (m): 2280

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Michal

Tipy na zimní aktivity: můžete se například vydat na zimní túru na skialpech k vodopádům Studeného potoka. Navštivte také Fun Park ve Štrbském plesu, sáňkovačku z Hrebienku nebo bobovou dráhu Tatrabob.

celá trasa přes Tatranské sedlá

Po hřebeni hor v CHKO Polana

Z rozcestí u Tlstého Javoru se dáme po červené až na Zákluky. Trasa vede stále po červené a je možné si ji prodloužit či zkrátit podle svých možností. Jedná se o málo navštěvovanou oblast, takže zde nejspíš nepotkáte jediného turistu.

Trasa vede po horských rozkvetlých loukách, lesem, kde žijí medvědi (takže buďte na pozoru!) a otevřou se vám fenomenální výhledy (pokud budete mít hezké počasí). Jedna z nejhezčích tras, co jsem kdy běžela a opravdu doporučuju!

Délka trasy (km): 16.305

Převýšení (m): 411

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Michaela Kofrová

Tipy na zimní aktivity: Pro dobrodruhy doporučujeme vyzkoušet psí spřežení nebo ski joring – lyžování v zápřahu za koněm nebo psem.

celá trasa po hřebeni hor v CHKO Polana

Za krásami Malé Fatry

Trasou vedoucí přes Národní park Malá Fatra si proběhnete většinu hlavních vrcholů tohoto parku a dáte si zároveň pořádně do těla.

Začátkem trasy je vlakové nádraží v obci Šútovo, odkuď se vydáte po – do 2 km trvající – asfaltové silnici k začátku lesní cestě směr Šútovský vodopád a Chata Pod Chlebom. Po táhlém stupňovaném stoupání se dostanete k Chatě Pod Chlebom, od které zamíříte k nejvyššímu vrcholu Malé Fatry – Velkému Krivani….

TIP: Pro více informací a tipů pro skialpinistické výlety nejen na Slovensku navštivte také náš sesterský web Tulení pásy pro informace o zimních expedicích a túrách se můžete podívat také na Pohoru.

Délka trasy (km): 41.8

Převýšení (m): 3615

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Vojtěch Gawlas

Tipy na zimní aktivity: Vynechat byste neměli středisko zimních aktivit Vrátna nebo sjezdovky Paseky a Grúň. Za nejdelší černou sjezdovkou na Slovensku si zajeďte na Chleb. Pro skialpinisty se vyplatí zkusit i zimní adrenalinovou a záchranářskou školu, program trvající 3 hodiny od RAW Vrátna. Oblíbené je také zdolávání ledopádů.

celá trasa za krásami Malé Fatry

Alpský ráj – s větrem o závod na ledovci, proběhnout se po okolí a pak hurá na svařák a místní sýr na vánoční trhy

Alpy jsou zkrátka horská klasika. Do Rakouska se autem dostanete i za 5 hodin nebo pravidelnými vlakovými spoji, například Innsbruck už od 550 kč s Českými dráhami. Vánoční trhy právě v Innsbrucku nebo Salzburgu jsou navíc pověstné svou překrásnou atmosférou. Nemusíme se ale omezovat na naše sousedy, můžeme se vydat i dál, například do Švýcarska, Itálie, Slovinska nebo i Francie, možnosti jsou pestré a každý si vybere.

TYROLSKO: Náherná a náročná trasa přes hřeben k jezeru Drachensee a k Zugspitze

Trasa začíná v menší vesničce v Tyrolsku jménem Obsteig. Od informačního centra se vydáme severně po turistické trase, která míří do lesa. Na rozcestí se vydáme do leva a pokračujeme po cestě až k restauraci. Od té pokračujeme severně, stále po značené trase. U další horské chaty se nevydáme přímo nahoru, ale pokračujeme po širší cestě za chatu, trasa se následně zúží do horské stezky a vede nahoru na hřeben

Délka trasy (km): 22.3

Převýšení (m): 1358

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Jitka Richterová

Tipy na zimní aktivity: Vydat se můžete i do nedalekého Innsbrucku na vánoční trhy nebo do iglú baru na Nodrkette, hoře tyčící se přímo nad městem. Zalyžovat si můžete na Zugspitzu nebo například na Stubai, nejbližším ledovci od Innsbrucku. Okolní menší střediska zahrnují třeba Kühtai, který je ideální pro túry nebo free ride popřípadě Axamer-Lizum s typickou zimní zubačkou. Krásnou atmosféru nabízí také zimní plavby na jezeru Achensee.

celá trasa k jezeru Drachensee a k Zugspitze

TYROLSKO: Kochací trasa v okolí St. Antonu

Trasa začíná v St. Antonu na vlakovém nádraží. Odtud následujeme turistické značení směr Jakobsweg. Podejdeme hlavní silnici podchodem, kde se odpojíme od trasy směr Jakobsweg a místo toho se vydáte doleva, stále po silnici stoupáním. Za nedlouho se silnice promění v stále dvouproudou, ale lesní cestu. Po té budete stále pokračovat až k přehradě Kartellspeicher (2050)…

TIP: Přečtěte si průvodce Světa běhu pro běhání v zimě, najdete v něm spoustu praktických rad!

Délka trasy (km): 31.1

Převýšení (m): 1692

Povrch: Převážně terénní

Autor: Jitka Richterová

Tipy na zimní aktivity: St. Anton je velmi známé a populární lyžařské středisko, proto byste ho určitě neměli vynechat. Jen pár km odtud je také středisko Ischgl, které je známé nejen pro svojí rozlehlost, ale také večerní apres ski párty. Skialpinisté se mohou vydat na trasu St. Anton – Ischgl, cca 30 km, nepříliš náročná a s krásnými výhledy.

celá trasa v okolí St. Antonu

Švýcarsko: Horská trasa kolem pověstné ikony Luzernu – hory Pilatus

Začátek trasy je v Kriensu – předměstí u Luzernu odkud také vede nahoru lanovka. Cesta vede po značené turistické trase se žlutými ukazateli směr Pilatus a často je od ní vidět lanovka. Na rozcestí u restaurace Fräkmünteg si můžeme vybrat, zda se za dobrých podmínek a pro pokročilé (!) rozhodnete vydat mírně doleva po alpské stezce na vrchol Pilatu nebo nahoru doprava pokračovat po cestě…

Délka trasy (km): 27.8

Převýšení (m): 2333

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Jitka Richterová

Tipy na zimní aktivity: rozhodně byste neměli vynechat lyžování v Engelbergu, který je skvělý i pro začínající free ride lyžaře. Na výlet se můžete vydat také na lyže do Jungfrau regionu, který je dokonce na seznamu UNESCO. Tři hodiny od Luzernu je také populární lyžařské středisko Davos. Pokud máte raději samotu a skialpy, vydejte se například na tří tisícový vrchol Uri Rotstock, který není nikterak obtížný, ale ani známý pro turisty a nabízí překrásné výhledy. Za zvážení stojí i plavby po jezeru Luzern, vánoční trhy nebo karneval, který se koná v únoru.

celá trasa kolem hory Pilatus

Julské Alpy: běhání kolem nejvyšší hory Slovinska, Triglavu

Pokud hledáte výzvy, dobrodružství, adrenalin a opravdovou alpskou trasu, pak zkuste vyběhnout na Triglav. Startovní pozice je v kempu v Ukancu (546m), odtud trasa vede po značené cestě směr vodopád Savica. Na ten je možné se po cestě odběhnout podívat. Platí se vstupné cca 2 Eura a pravděpodobně po cestě potkáte víc turistů, jinak je ale trasa k němu vedená lesní stezkou s přírodními schody a solidním převýšením…

Délka trasy (km): 10/24/45

Převýšení (m): 50 – 2600

Povrch: Převážně přírodní terén

Autor: Jitka Richterová

Tipy na zimní aktivity: Pokud budete mít cestu kolem, rozhodně se podívejte na známé město Bled s typickým ostrůvkem. Navštívit můžete také známý skokanský můstek Planica, který je nedaleko lyžařského střediska Kranjska Gora. Mnoho sportovního a adrenalinového vyžití nabízí také sportovní středisko Kanin-Sella Nevea nedaleko města Bovec. Krom lyží můžete vyzkoušet i túru na sněžnicích nebo lezení na ledu.

celý článek běhání kolem Triglavu

Máte vlastní tip na zimní království? Napište nám do diskuze a nebo vložte vlastní trasu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: