Déšť není nepřítelem běžců aneb klady a zápory běhání v dešti

Déšť není nepřítelem běžců aneb klady a zápory běhání v dešti

Patříte mezi běžce, kteří vyběhnou za každého počasí nebo vás déšť a sychravo odradí? V článku prozradíme, proč je občas dobré si v dešti vyběhnout a kdy je naopak lepší trénink odložit.

Běhání po širým nebem, jak někteří nazývají své sportování, má jedno specifikum. Nikdy si totiž nemůžete být jisti takovým počasím, ve kterém se vám běhá nejlépe. Tudíž musíme být připraveni vyběhnout za tropického vedra, či ukrutného mrazu, za velkého větru nebo kdy se ani lístek na stromě nepohne, za sněžení či vytrvalého deště. Podívejme se podrobněji, jak se běhá právě za deště nebo krátce po něm.

Mnozí z běžců, při pohledu z okna na provazy vody linoucí se z oblohy se rozmýšlí, zda se vydat na pravidelnou tréninkovou desítku nebo si sednout do křesla, pustit si nějaký film a čekat, zda déšť brzy neustane. Osobně patřím mezi ty, kteří tohle počasí mají celkem rádi a v dešti vyběhnu jak na trénink, tak i závod.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Co nám na běhání v dešti tak vadí

Déšť má pro běžce mnoho nevýhod, přesto se najdou i pozitiva. To, že zmoknete a budete mít běžecké oblečení zmáčené, a navíc ho máte na vlastním těle, to příjemné opravdu není. I když si už dnes můžete zakoupit speciální nepromokavou bundu, přesto vás úplně neochrání, jak třeba výrobce v přednostech zdůrazňuje. Oblečení nasáklé vlastním potem už samo o sobě nepůsobí na těle dobře, a pokud je ještě nasáklé množstvím vody, je to dvojnásob nepříjemné.

Mokré oblečení na těle může při běhu rozpálené tělo ochlazovat, bohužel někdy až moc a mnozí z nás to poté odskáčou nějakou nemocí, nejčastěji chřipkou či zánětem průdušek. Když už se tedy rozhodnete si v dešti zaběhat, dbejte hlavně na zásadu, že po jeho skončení se snažte co nejrychleji převléci do suchého. A to platí například i v letním období, kdy teplota je mnohdy velmi vysoká (okolo 30 °C). Náhlý déšť teplotu zákonitě srazí a i v létě je tělo velmi náchylné a možnost nachlazení je stejná jako v zimním období.

Ani mokro v botách není příjemné

Když déšť pokropí vodou naši zemi, tak zákonitě bude mokro a kaluže. Při běhu se pak neubráníme situaci, kdy nějakou tu louži musíme zdolat jen tím, že ji prostě proběhneme. Sakra, mokro v botách je velmi nepříjemné. Už naše prababičky říkaly, že zima od nohou, zima po celém těle. Přiznávám, že není příjemné běžet, a přitom slyšet, a hlavně cítit, jak „čvachtá“ voda v botách. Pokud běžíme nějaký trailový závod a máme k tomu přizpůsobené boty s voděodolnou membránou, tak to je celkem v suchu, doslovně. Jenže silniční boty tohle nemají, takže se tomu neubráníme. Na druhou stranu, vše se dá vydržet a opět platí to, co pro oblečení. Po doběhu se co nejdříve přezout do suchého.

Je vůbec něco na běhání v dešti příjemné

Běhání v dešti má i své klady, což je možná pro mnohé z vás překvapením. Déšť totiž vždy spláchne spoustu nečistost z ovzduší, pročistí vzduch a ochladí ovzduší a pro naše dýchání je to vždy skvělá zpráva. Ideální je stav, kdy se na zem snáší takový lehký deštík vypadající něco jako mlhový opar. To pak se přímo nádherně dýchá, a tím pádem i svižněji běží a navíc s úsměvem na rtech. Prostě mží nám do vlasů a díky tomu se běží báječně.

To pak člověk mnohdy zapomene na to, že mu postupně promokává oblečení, boty se plní vodou a po tváři mu stéká pot smíchaný s kapkami vody. Určitě nepatřím mezi ty, kteří stojí za oknem a čekají, než začne pršet, abych mohl vyběhnout. Tak to určitě nedělám. Neodradí mě ale skutečnost, že zrovna začalo pršet a mám plánovaný běh a budu čekat až ustane. Rozhodně se vydám běhat a užívat si tu dešťovou idylku, pro mnohé nepříjemnou, pro jiné zase krásnou.

TIP: Přečtěte si také článek čtyřdenní tréninkový program pro výkonnostního běžce na 10 km pod 50 minut.

Ani závod si počasí nevybírá, takže s deštěm je třeba počítat

Stojíte na startu a z oblohy na vás padají kapky a vy jste naštvaní a v duchu spíláte tomu tam nahoře, že vám nedopřeje to, co máte nejraději, a to příjemné počasí okolo 18 °C, prostě ideální stav pro běžecký závod. Bohužel tohle je realita a je třeba se s ní poprat. Věřte, že tohle počasí vám neublíží více, jak modrá obloha a letní teplota. Za svoji běžeckou kariéru, a pátrám v daleké minulosti, jsem mnoho závodů v dešti neběžel. Po dešti ano, ale že by vytrvale pršelo například po celou dobu maratonského závodu, to opravdu nepamatuji. A i kdyby k tomu mělo dojít, tak si s tím nebudu dělat hlavu a závod si beztak skvěle užiji. Už jen kvůli tomu čistému vzduchu a možnosti skvělého dýchání.

Nebojte se deště, vždyť je to vlastně jen voda

Déšť proto není třeba brát jako úhlavního nepřítele, i když chápu třeba ženy, že mohou být frustrovány tím, jak jim zmoknou skvěle upravené vlasy, na což jsou velmi háklivé. Myslím, že to na jejich kráse nic neubere. Užijte si ten závod stejně, jako jiný a pamatujte, že nejsme z cukru, aby nás déšť rozpustil, natož sebral dobrou náladu, kterou nám běh přináší. A víte, jak příjemné je bosé proběhnutí po deštěm zkropeném trávníku? Nevíte? Tak to zkuste a uvidíte, že budete tuto příležitost vyhledávat zvláště v letním období, kdy ochlazení od nohou je moc příjemné, a nejen díky skvělému pocitu, ale také zdraví.

Veškeré poznatky či názory, které v tomto článku uvádím, jsou vyzkoušeny na základě svých dlouholetých zkušeností, získaných pravidelným běháním na výkonnostní úrovni.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 14 let, jehož specialitou jsou silniční závody od 5 km až po maraton. V současnosti je vedoucím týmu vodičů PACEMAKERS pro závody ze seriálu RunCzech a TEMPO MAKERS, vodící ostatní vybrané závody v ČR. V Plzni pořádá pravidelně běžecké tréninky. Běhá také horské závody. Jeho oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je hlavně Šumava.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: