Runningové hole aneb skvělý pomocník nejen v náročném terénu

Runningové hole aneb skvělý pomocník nejen v náročném terénu

V současné době se mezi běžci rozmáhá jeden ze skvělých doplňků, a to runningové hole, které jednak dokáží zefektivnit samotný běžecký trénink, ale také slouží jako skvělý pomocník v náročných terénech. Pojďte se dozvědět nejdůležitější informace o runningových holích.

Hole pro nordic running jsou jednodílné a kratší než běžkařské

Hole pro nordic running jsou zásadně jednodílné, tj.mají fixní délku a nejsou teleskopické (spoje by rázy a vibrace hole při běhu nevydržely). Hladká „běžkařská“ rukojeť je opatřena rukavičkovým poutkem. Hole jsou zakončeny walkingovým hrotem (umožňuje stupňování síly při odrážení v různém terénu) a malým kloboučkem proti nadměrnému zaboření.

Čtěte také: Jak správně běhat s běžeckými holemi. Technika běhu s holemi je také velmi důležité a každá, kdo chce s holemi běhat by ji měl mít zvládnutou.

Runningové hole jsou přibližně o deset centimetrů kratší než hole pro běh na lyžích klasickou technikou, dosahují nám tedy pod ramena. Pro přesnější výpočet jejich délky lze použít vzorec tělesná výška x 0,8. Hole se vyrábějí v délkách po 5cm, při zaokrouhlení proto zohledníme naši zdatnost v běžkařské klasice (začátečníci – kratší).

Runningové hole umožňují celoroční realizaci běhu s holemi při dodržení správné běžecké techniky. Tím se zásadně liší od používání walkingových nebo trekových hůlek k „běžeckým účelům“, např. při horských a ultra bězích, kombinovaných často s chůzí.

Tři dostupné varianty provedení runningových holí

V současné době jsou dostupné tři varianty provedení runningových holí: hliníkové, karbonové a TOP karbon.

  • Hliníkové hole jsou o něco těžší (pár váží okolo 460g); využijí je především osoby s větší hmotností a běžci, kteří chtějí při běhu s holemi více posilovat svalstvo paží a ramen.
  • Karbonové hole jsou lehčí (okolo 420g), hodí se tedy více pro ženy a osoby, které chtějí běh s holemi využít především pro účely rekonvalescence.
  • Žhavou novinkou jsou hole TOP karbon. Jsou nejlehčí (okolo 300g), mají vyzývavý design, nepřehlédnutelné barvy a potisk BIRKI Nordic Running v nejvyšší kvalitě (viz třeba násl. foto s Ivanou Sekyrovou) a další „vytuněné“ prvky: ergonomické poutko s vyztuženým opěrným místem, flexi špici ze slitiny titanu s vidiovým hrotem, aj.

Runningové hole se u nás (a v tom jsme opravdu jediní na světě) už dají normálně sehnat ve vybraných obchodech či e-shopech.

Jaké hole a jak je vybrat uvidíte v následujícím videu:

Článek byl se souhlasem převzat z běhsholemi.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: