Trénink na první ultramaraton

Trénink na první ultramaraton

Už máte za sebou svůj první maraton? Pokud si chcete své hranice posunout ještě dál, můžete si zkusit ultramaraton. Ultramaratonem nazýváme vše, co je alespoň o pár kilometrů delší než maraton (42,195 km). Jak na to?

Vždycky záleží na vašich cílech a představách. Ten, kdo běhá dobře a pravidelně maratony, chce být úspěšný i při delších závodech. Na druhou stranu existuje spousta lidí resp. je to většina, co si chce jen dokázat, že tak velkou vzdálenost je schopna zvládnout. Zaměřme se především na druhou skupinu lidí, na nás, amatéry.

Pokud jste doposud pravidelně netrénovali a nechcete si závod doslova protrpět, začněte běhat minimálně 4 měsíce před závodem. Přihlaste se co nejdříve na ultramaraton a prostudujte si specifika trasy. Je zde hodně kopců? Běh v terénu nebo rovinka a asfalt? Všechno musíte zohlednit. Každý týden se snažte uběhnout v součtu minimálně vzdálenost vašeho plánovaného závodu. Většina dlouhých běhů pro amatéry se odehrává v terénu, tudíž vám rozhodně nestačí pohybovat se jen na atletickém oválu. Naopak. Zaměřte se na extrémy, vytvářejte si ne nejjednodušší, ale nejtěžší podmínky. Odolnost a houževnatost se vám bude hodit.

Vytrvalost trénujte pravidelně

Především trénujte vaši vytrvalost. Zkoušejte si delší a delší běhy. Pokud by vás to samotné nebavilo a neznáte nikoho, kdo by chtěl běhat tolik jako vy, může se k vám připojit kamarád/ka na kolečkových bruslích nebo na kole. Nespěchejte, můžete si i povídat, důležité je nezastavovat a zlepšit si výdrž. Choďte na výlety, ideálně do kopců. Ne na malé procházky, ale pořádné túry. A kopce zkuste sbíhat. Nejen vaše svaly se musí přizpůsobit na budoucí zátěž, ale i vaše kolena a vazy. Nezapomeňte i na specifika horka a zimy. Odehrává-li se váš závod v březnu, v dubnu nebo na podzim a navíc ještě v horách, zvykněte si běhat v mrazu, naučte se dýchat ledový vzduch. Nechci nikoho přesvědčovat, že běhat v mínus 20 stupních je ideální, ale musíte vědět, jaké to je a být na to připraveni. Stejně tak v létě – také to není snadné, ale i v extrémních teplotách závody probíhají. Předejdete tím zkolabování. Jestliže se váš dlouho očekávaný závod skládá ze 100 % asfaltu, trénujte často na tvrdém povrchu, zkuste si, jaké to je, uběhnout minimálně 30 km po dlažebních kostkách, silnici a betonu.

Pokud jste ještě nikdy neběželi maraton, ale láká vás ultramaraton, proč ne. Nejste ani zvyklí běhat v tréninku tolik kilometrů a nestihnete prostě týdně uběhnout 60 či 70 km? Nebo by vás to možná ani nebavilo? Nevadí. Berte to jako výzvu a makejte. Přiznávám se, patřím až do této kategorie. A přesto jsem si svůj první ultramaraton užila. Na závod jsem se přihlásila v předstihu, běhat jsem chodila občas. Důležité pro mě bylo dokázat si, že to zvládnu – více než 3000 m stoupání, stejně tak i klesání, vzdálenost 68 km. Jelikož jezdím hodně do hor, fyzičku mám, na sbíhání a vybíhání kopců jsem zvyklá. Těsně před závodem si člověk stejně říká, že vlastně mohl, respektive měl trénovat víc. A jaká byla tato premiéra? Potkala jsem spoustu přátelských a sportovních lidí, pozorovala jsem východ slunce z hřebenů hor, pořádně jsem si mákla a hlavně: Už teď se nemůžu dočkat, až půjdu na další dlouhý závod.

Nebojte se něčeho nového a pojďte do toho! Dokažte si, že na to máte!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: