Specifika ultramaratonu

Specifika ultramaratonu

Chcete-li zažít opravdu něco extrémního a nezapomenutelného, může být pro vás ultramaraton ideální volbou. Maraton se vždycky nazýval královskou disciplínou běhu. Uběhnutím této vzdálenosti si dokážete, že něco zvládnete. Co je potom ultramaraton? Extrém!

Co je ultramaraton?

Ultramaraton můžeme zařadit mezi extrémní sportovní disciplíny. Jedná se o organizovaný závod, který je delší než 42,195 km. Délka ultra závodů zpravidla začíná na 50 km a horní hranice v podstatě neexistuje. Nejdelší ultramaraton se nazývá „Self-Transcendence 3100 Mile Race“, koná se v USA a měří 4989 km. Existuje i mnoho etapových závodů, kde běžci opakovaně každý den překonávají obrovské vzdálenosti. Ultramaratony se konají na silnicích, terénních trailech i v obtížném horském terénu. Dalším extrémem může být ultramaraton v poušti nebo na Severním pólu. Existují dva typy závodů. Buď se závodí na určité vzdálenosti (obvykle 50 km, 50 mil, 100 km, 100 mil) nebo se běžci naopak snaží uběhnout co největší počet kilometrů v daném čase (obvykle 12, 24 či 48 hodin). Ještě před 100 lety závodili muži a ženy odděleně, nyní se potkávají na stejných závodech a mnohdy překonávají i totožné vzdálenosti. Ačkoliv o ultramaratonu většina z vás slyšela poprvé teprve před pár lety, jeho historie je delší než maratonu. 100 kilometrové běhy a závody se konaly už dlouho před prvními moderními olympijskými hrami (r. 1896), kdy vznikl maraton. Teprve v roce 1991 byl pořádán pod záštitou atletické federace (IAAF).

Pravidla a povinná výbava

Vzhledem k náročnosti a odlehlosti takovýchto závodů je povinné mít u sebe určité předem definované povinné vybavení. Mezi to nejzákladnější patří mobil, čelovka, lékárnička, alu folie, jídlo, sluneční brýle, a někdy i náhradní oblečení. Kvůli překonávání obrovských vzdáleností je často nutné zaznamenávat kvůli kontrole svoji polohu pomocí GPS. Na některých zejména amerických ultratrailech doprovází mnohdy běžce osobní vodič (pacer), který běžci pomáhá v pozdějších fázích závodu. V Evropě na ultra závodech zpravidla vodiči povoleni nejsou, na druhou stranu je většinou na trati více občerstvovacích stanic, kde je běžcům nabízená také lékařská pomoc.

Příprava na závod

Před startem na ultramaratonu je důležité věnovat dostatek času přípravě. Trénink na ultrazávody není jen o množství naběhaných kilometrů, ale také o dostatečné psychické síle a odhodlání. Zároveň si musíte být jistí, že vůbec vydržíte tolik hodin fyzického výkonu. Systematická tréninková příprava je důležitá, ale důležité je ostatně podobně jako u tréninkových výběhů nepodcenit ostatní faktory. Těmito faktory jsou například vhodné oblečení, jídlo před závodem nebo doplňovaní energie v průběhu závodu.

Kouzlo ultramaratonu

Největším kouzlem dlouhých závodů je, že vždy musíte překonat sami sebe. Horské běhy jsou tak fyzicky a psychicky náročné, že více než proti soupeřům na trati bojujete většinou sám se sebou. Někteří tvrdí, že psychika znamená 90 % výkonu, jiní že 50 %, což ale také rozhodně není málo.

Dalším benefitem běhu v přírodě jsou právě okolní scenérie. Okolní horské štíty vám mohou pomoci překonat i tu největší krizi. Jedno je jisté – v průběhu závodu si často budete říkat, zda vám to za to stojí. Možná ještě v cíli budete přesvědčeni, že už nikdy více. Ovšem následně se vám prožitá zkušenost rozleží v hlavě a téměř u každého přijde fáze, kdy začne toužit po další extrémní výzvě a dalším zážitku v horách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: