Nejlepší horské běžecké lokality v ČR očima běžců

Nejlepší horské běžecké lokality v ČR očima běžců

Každý milovník hor v České republice občas zalituje, že naše země nedisponuje takovými horami jako okolní sousedi. Z hlediska horského běhání jsou některé lokality pro tento sport jako stvořené. Sice Jeseníky či Beskydy nedosahují nadmořských výšek či terénu rakouských Alp, ale i tak mají pro horské běžce co nabídnout.

Beskydy – nejenom Lysá hora!

Moravskoslezské Beskydy jsou v současné době asi nejznámější horskou běžeckou lokalitou v ČR. Jasným důkazem je množství horských závodů, které se právě v Beskydech konají. Jen namátkou – Beskydská sedmička, zimních 24 hodin na Lysé, 5 BV, nyní také Perun Skymarathon nebo pravidelný seriál Lysacup. Ovšem pokud by si někdo myslel, že tou pravou lokalitou je pouze okolí Lysé hory, tak by se velmi mýlil. Například trať již zmíněného Perunu, která je v pohraniční části Beskyd, je svými parametry pořádnou výzvou (41 km/3195 m stoupání).

Trénink v terénu

Oblíbenost Beskyd potvrzuje i přední český skyrunner Jan Zemaník: „Beskydy jsou pro trail running skutečně ideálním místem. Najdeme zde jak horské hřebeny, tak i samostatné kopce, kde se dá udělat závod/trénink se slušným převýšením. Osobné mám rád zejména Lysou horu nebo Smrk a to hlavně z toho důvodu, že bydlím v Ostravici, v údolí právě těchto dvou kopců.“

Jeseníky – hřebenová klasika

Jeseníky jsou jedním z nejkrásnějších českých pohoří, které se pyšní unikátní hřebenovou spojnicí, po které je radost běžet. Pro výkonnější jedince se jedná o dokonalý jednodenní výběh – z Ramzové po Skřítek i s Pradědem na běžce čeká zhruba maratonská distance. Pokud se necítíte na celou hřebenovku, tak můžete vyzkoušet například úseky Ramzová přes Šerák na Červenohorské sedlo (14 km/830m+) nebo naopak z chaty Švýcárna přes Jelení Studánku na Ztracené kameny a zpět (24,5 km/720m+).

Vojta Bořil

„Hřebenovka Jeseníků svojí krásou může směle konkurovat i mnohem známějším a větším pohořím v zahraničí, nejraději mám oblast mezi Vysokou Holí a Jelení studánkou“ uvádí horský běžec Vojtěch Bořil, který zná terény amerických Sierra Nevada nebo kanadských Rocky Mountains.

Kralický Sněžník – vrchařská klasika

“Kraličák” je klasickým vrchařským místem, kde se už dlouhé roky běhají právě závody v běhu do vrchu. V poslední době popularizuje tuto oblast i 30 km trailový závod v rámci Salomon Running Cupu. Z vrcholu Kralického Sněžníku (1424 mnm) se můžete vydat například na polskou stranu hřebene nebo pokračovat po červené turistické trase na Paprsek.

Krkonoše

Těžko by šlo vynechat z tohoto přehledu horských běžeckých lokalit nejvyšší české pohoří Krkonoše. Krkonoše nenabízejí tak logickou hřebenovku jako například Jeseníky, i tak ale poskytují krásné terény pro dlouhé výběhy. Jedinou nevýhodou oblasti kolem Sněžky můžou být především v letním období všudypřítomní turisté. Letos v srpnu se zde odehraje po Perunu další český skymarathon, tak se můžeme těšit na trasu, kterou si pro nás organizátoři připravují.

Buková hora – Suchý vrch v Orlických horách

Trénink v terénu

Méně typickým pohořím pro horské běhy jsou Orlické hory. I tak ale nabízejí spoustu míst, kde se běžcům bude líbit. Zejména oblast kolem Bukové hory a Suchého vrchu doporučuje například dlouhodobě nejlepší český horský bězec Robert Krupička: „Oblast Buková hora-Suchý vrch je v ČR moje nejoblíbenější. To místo mě pozitivně nabíjí, znám tam každý kámen a provozuji horskou chatu. Je tam krásné trailové běhání, táhlé výběhy, seběhy, roviny a to mi vyhovuje.“

Městské traily

Ne každý má možnost vyrazit o víkendech zaběhat si na hory, a proto je někdy nutné hledat traily i v oblasti velkých českých měst. Například Brno nabízí překvapivé množství dobrých běžeckých lokalit a to i poměrně blízko samotnému centru města. Nejhezčí oblasti na terénní běh v okolí Brna najdete například v oboře Holedná nad čtvrtí Komín nebo v Medláneckých kopcích s možností prodloužení až na Velkou Babu. Snad nejhezčí traily poblíž centra Brna najdete na Kamenném vrchu, který leží 10 minut klusání z Mendlova náměstí.

Zuzka Krchová

I v Praze se dají najít lokality, kde se běžci mohou vyhnout městskému asfaltu a oddechnout si od velkoměsta v přírodě. Nejhezčí traily najdete například v oblasti Divoké Šárky, kde se také běhá známý trailový závod ŠUTR. Na 18 km dlouhém okruhu nasbírají běžci 500 m převýšení. Alternativou k šáreckým trailům mohou být například lesní cesty v Krčském lese. Prokopské údolí nedaleko Prahy potom doporučuje reprezentantka ve skyrunningu Zuzka Krchová:Prokopské údolí je protkáno velkým množstvím naučných stezek a turistických tras, které  nabízejí překrásné výhledy na panoráma Prahy, zároveň i na skály a louky, kdy opravdu zapomenete, že jste ve městě a chvílemi si můžete připadat jako někde v divočině na treku.“

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: